Din mirifica învălmăşeală de lucrări pompoase, unele cu titlu de premieră pentru administratorii Câmpulungului, constatăm, după o jumătate de an, că realizările PSD se limitează la defrişări şi plombări, acţiuni care fac de râs agenda municipiului în faţa suratelor rurale. Nici acestea într-o cantitate (de calitate n-are rost să pomenim, dacă au ajuns plombele să semene cu muşuroaiele de cârtiţă) care să le îndreptăţească a fi trecute la categoria succese ADP-iste. Înainte de „Kretzulescu”, eram îmbrobodiţi de foştii că nu se poate mişca o pietricică din hârtoapele urbane incluse în proiect, că se pierd banii. În timpul „Kretzulescu”, iarăşi n-aveau ce căuta ai noştri peste constructorul sfarmă-piatră/strâmbă-lemne, intrat în lucrare cu faimoasa-i expertiză de restaurator de monumente precum vita în lucernă. După „Kretzulescu” – să tot fie doi ani de „după Kretzulescu” -, „scăpaţi” şi de proiect, şi de banii de la UE, şi de regenerare, şi de gărgăunii liberali, peisajul este neschimbat. Nu se întâmplă nimic, deşi sunt şi bani, şi timp bun de lucru, nu mai vorbim despre propunerile pe 2017, care, dacă s-ar fi realizat, l-ar fi scutit pe primar de ruşinoasa manevră de completare a scrisorii de realizări pe anul în curs cu sarcinile îndeplinite de serviciile din subordine.
Ne facem că nu vedem investiţiile de milioane de euro inaugurate în vecini şi anunţăm cele mai recente izbânzi ale autorităţilor câmpulungene: s-au ciopârţit hăţişurile care „împachetau” betoanele turnate pe locul ştrandului şi vecinătatea lugubră a ruinelor băilor! La trei săptămâni distanţă de reproşurile încasate politic, de la opoziţia răvăşită, de coordonatorul teoretic al ADP-ului, prin natura atribuţiilor de viceprimar, angajaţii serviciului ghidat prin decizii de Mărgărin Blidaru au văzut, în sfârşit, că nu se mai vede „Kretzulescu” de buruieni. Aşa că l-au redat retinei publice, oripilate de urmările dezastruoase ale „operei” partenerului de contract al fostului primar.
Un motiv pentru înţepenirea aleşilor precum capra la barieră există. Între două brazde, două plombe, doi proxeneţi cu siesta matinală stricată de mascaţi, singurele mişcări în natura moartă municipală, se fac pregătiri pentru Zilele Municipiului. Atâtea resurse înghit acest eveniment, pentru organizarea căruia se blochează o instituţie cu mult înaintea invaziei de rulote, încât un Câmpulung sub ocupaţia tarabelor, timp de o săptămână, este cel mai mic rău care ni se poate întâmpla. Răul cel mare este că, din cauza Zilelor Municipiului, pentru care autorităţile au nevoie de domeniul public, din care ies bani, nu a început niciunul dintre proiectele planificate şi bugetate. Doar n-o să i-l predea cucoanei din Târgovişte cu şantier pe el, când fiecare palmă de pământ câmpulungean are preţul stabilit ca la piaţă: Piaţa Primăriei, 25.000, Bulevardul, 15.000. Euro, fireşte. Plus Grădina Publică, plus tronsonul Clubul ARO – Hotel, plus parcarea stadionului, plus parcarea din spatele Clubului ARO, toate sunt o fabrică de bani pentru Primărie, care are un crez păcătos transmis de la un primar la altul: nu moare nimeni o dată pe an! Şi ies bani cu toptanul dintr-o ţigănie agreată, după studiile primarului, de 70% dintre câmpulungeni. Care iubesc să petreacă, să chiuie, să bea, să mănânce, plăceri de care nu ne îndoim că există în reţeta lutului din care este plămădit omul acestor locuri. Mai cu seamă că avem un argument solid livrat de un tur printre rafturile noului market din Vişoi, senzaţia începutului de vară, unde se mutase, în primele zile de după „regenerare”, parcă toată clientela celorlalte trei supermarketuri din oraş. Zile la rând, raionul noului market destinat hârtiei igienice a fost aproape gol. Nu este o glumă, a fost criză de hârtie igienică, de zici c-a lovit falimentul în furnizori, judecând după perioada de absenţă a celui mai cumpărat produs. Semn bun şi mai mult nu comentăm pe tema aşa-zisei sărăcii a muşteriului care părăseşte, vorba hitului, cu haina şifonată şi cu părul deranjat, „frontul” spart cu căruciorul, cu cotul, cu sarsanaua „full” aplicată peste pulpişoarele duşmanului, mai iute de picior şi de mână.
De aceea se trage tare la parcarea din spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, care va fi „botezată” – şi tare am vrea să greşim – cu lăturile rezultate de la îmbăierea bişniţarilor cantonaţi pe cel mai proaspăt beton turnat în Câmpulung. De aceea nu dă în clocot Primăria să schimbe gardul „copt” de pe bulevard, ştiind că, în mai puţin de o lună, se deschide talciocul, „sacrificiul” pentru nota de plată a unora dintre concertele de Zilele Municipiului. Sacrificiu vor aleşii să credem că e, dar şi lor le place al naibii de tare când văd orăşelul încărcat ca un bazar de periferie bucureşteană. Concertele… cum preferinţele lui Ţâroiu sunt mai apropiate de ale lui Băsescu cel topit după şlagărele anilor ’80 – pe care dănţuieşte prin tavernele de pe litoral -, primarul Câmpulungului a domolit energia explozivă descărcată pe scena Z.M.C. în timpul rockerului Călin Andrei. La ediţia 2017, se simte mai abitir atmosfera de Festival de la Mamaia. Şi nu datorită pescăruşilor mutaţi din „Olga Bancic” deasupra Muzeului, ci graţie numelor de artişti „răsuflate” din culise: Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu sau Adrian Daminescu. Dar şi restul, în mare, sunt preferaţii tot ai părinţilor tinerilor de astăzi.
De aia nu-i arde nimănui de pârdalnica listă de investiţii, din care nu sunt şanse să se îndeplinească nici măcar un sfert. Suntem naivi dacă ne imaginăm că, în jumătatea rămasă din 2017, majoritatea PSD-istă realizează un sfert din claia de obiective cu care ne-a stârnit fantezia la dezbaterea bugetului. În mod cert, conducerea Primăriei n-a avut nici cea mai mică intenţie să înceapă până la Zilele Municipiului cele mai importante proiecte ale acestui an, care vizează centrul. Centru căruia îi este destinat să se scalde din nou în unsoarea neagră prelinsă de la grătarele cu mici, pastramă şi hamsii.
Poate din august încolo să ne amăgim că vom vedea echipele la lucru în Piaţa Primăriei, una dintre investiţiile cu „greutate” financiară, dacă ne gândim la valoarea pusă de-o parte în buget, 2,5 milioane de lei. Mai scumpă se anunţase amenajarea urbanistică a străzilor Negru Vodă şi Republicii (continuarea Proiectului „Kretzulescu”, de la Bărăţie spre „Dinicu Golescu”), beneficiară de 3 milioane de lei, amânată şi ea până la toamnă. Sau până la anul, când se apropie jumătatea mandatului şi, cum excedent n-o să fie tot timpul, e musai ca realizările din economii să fie călduţe încă la alegeri.