Cristian Soare, aflat la al doilea mandat de prefect al judeţului Argeş, a prezentat, marţi, un bilanţ al principalelor activităţi derulate în cele peste 10 luni de când a fost numit în această funcţie. Enumerând cele trei cazuri ale Planului Roşu de Intervenţie, organizarea Ghişeului unic pentru depunerea proiectelor din cadrul PNDR, la sediul APIA, şi implementarea unui program informatic prin care candidaţii îşi aleg data la care pot susţine proba practică, în vederea obţinerii permisului de conducere, Cristian Soare a anunţat că este posibil să fi fost ultima întâlnire oficială cu jurnaliştii în funcţia pe care o deţine. Asta pentru că se aşteaptă să fie schimbat din funcţie cât de curând, urmând să se întoarcă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş, ca şef de serviciu. În schimb, subprefectul Emilian Dragnea speră să rămână în instituţie, poate chiar în calitate de prefect.
În ceea ce priveşte nerealizările, Cristian Soare a menţionat faptul că Pădurea Trivale din Piteşti încă nu a devenit arie naturală protejată, deşi procedurile au fost realizate. Mai trebuia doar ca proiectul să intre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. De altfel, prefectul şi-a exprimat speranţa că noul ministru al Mediului, Daniel Constantin, va duce proiectul la final. Soare nu a apucat să demareze un program de reîmpădurire la nivelul judeţului Argeş, deşi „intenţionam ca, împreună cu Direcţia Silvică, ocoalele silvice private, primarii şi Garda Forestieră, să realizăm şi să implementăm un program de reîmpădurire, inclusiv prin accesarea de fonduri europene”. Prefectul şi-ar fi dorit şi modificarea legislaţiei actuale, prin Grupul pentru suport legislativ, în domeniul deşeurilor periculoase (ca, de exemplu, operatorul de la Câmpulung).
Întâlnirile cu autorităţile, în teritoriu, au avut succes
În materia susţinerii probei practice, în vederea obţinerii permisului de conducere, s-a reluat organizarea acestora în teritoriu, Câmpulung şi Curtea de Argeş. S-a reluat organizarea Colegiului Prefectural în teritoriu. Soare a mai explicat că „am organizat, în premieră naţională, un Ghişeu unic pentru depunerea proiectelor din cadrul PNDR, la sediul APIA, având atât rol de informare pentru potenţialii beneficiari, cât şi de simplificare a procedurilor în materia obţinerii de avize pentru fermieri de la serviciile publice deconcentrate. Am aprobat, în premieră, în cadrul Comisiei de Fond Funciar o hotărâre de simplificare a procedurilor de rectificare a titlurilor de proprietate în ceea ce priveşte corectarea unor erori materiale strecurate în titlurile de proprietate. Am realizat, în premieră, harta zonelor de risc în ceea ce priveşte producerea de accidente rutiere. În baza hărţilor de risc întocmite am aprobat în Comisia de siguranţă rutieră o serie de îmbunătăţiri ale infrastructurii rutiere, îndeosebi marcaje şi indicatoare rutiere, care au şi fost realizate în Piteşti. La Paşapoarte, am dublat numărul de echipamente din teritoriu la Câmpulung, Curtea de Argeş şi Mioveni, iar la Permise am implementat un program informatic prin care candidaţii îşi aleg data la care pot susţine proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere. Am realizat, în premieră, şapte întâlniri zonale în teritoriu, cu toate comunităţile de romi din judeţ (27 de localităţi) în scopul îmbunătăţirii modului de informare dintre aceste comunităţi şi autorităţile publice. Aceste întâlniri au avut succes: vom înfiinţa patru posturi de expert local pentru romi la Călineşti, Schitu Goleşti, Ţiţeşti şi Bughea de Sus şi şase posturi de mediatori sanitari la Stoeneşti, Dragoslavele, Cetăţeni, Schitu Goleşti, Aninoasa şi Vlădeşti. Am reluat în acest mandat proiectul „Argeşeni – valori naţionale” şi pe cel de promovare a sportului de masa în şcoli „Intră-n joc, câştigă sănătate!”, la ediţia a II-a participând 233 de echipe, cu peste 2.500 de elevi. Am reuşit în luna martie, împreună cu ISJ, ICDP Mărăcineni, Direcţia Agricolă şi primarii, înfiinţarea a 13 miniplantaţii pomicole cu caracter didactic pentru a-i atrage pe copii către pomicultură şi, de ce nu, pentru a încerca revitalizarea sectorului pomicol, cu un potenţial enorm de dezvoltare a judeţului nostru”.