-5.1 C
Campulung Muscel
14/01/2025

Câmpulung, locul premierei naţionale a lui „Octav”, după lansarea la Festivalul Internaţional de Film de la Montreal

Seară magică la Câmpulung! Un titan al cinematografiei româneşti, care a filmat alături de staruri de talie internaţională, a urcat pe scena modestei Case de Cultură a Sindicatelor, din modestul Câmpulung, care ar avea atâtea de oferit lumii dacă s-ar găsi omul capabil să-l facă să strălucească din nou. Felul în care a vorbit despre Câmpulung Marcel Iureş în faţa unui public copleşit, care a avut impresia că a nimerit într-un vis având înainte un actor atât de mare, dar atât de apropiat de oameni, a mişcat profund mulţimea dornică să trăiască momente unice. 22 septembrie 2017, ziua unei premiere naţionale de o însemnătate covârşitoare pentru viaţa culturală şi artistică din România, l-a adus în faţa muscelenilor pe „Octav”, împreună cu creatorul său, regizorul şi co-scenaristul Serge Ioan Celibidachi, şi cel care i-a dat viaţă pe peliculă, Marcel Iureş. Lor li s-au alăturat copiii Alessia Tofan, interpreta personajului feminin principal, şi Eric Aradits, copilul „Octav”. După prima proiecţie a filmului pe marele ecran, în cadrul unor premiere programate la Câmpulung (22 septembrie), Craiova (23 septembrie), Piatra Neamţ (27 septembrie) şi Roman (28 septembrie) – în oraşele mari, în cinematografe, în cele mici, la case de cultură -, Caravana „Octav” se opreşte, pe 2 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti, pentru Premiera de Gală. Din 6 octombrie, cel mai aşteptat lungmetraj al acestei toamne va putea fi vizionat în cinematografe, experienţă care sperăm că se va repeta la Câmpulung, chiar dacă municipiul nu mai beneficiază de mult de un spaţiu adecvat.                     

Marcel Iureş: „Am să povestesc câte zile o să am cum ne culcam în miresme de cozonaci, plăcinţele, bezele, cornuri şi ne sculam în aceleaşi miresme” 

Câmpulungenii au fost primii români care au vizionat într-o companie selectă lungmetrajul avându-l pe Marcel Iureş în rolul principal, care a urcat pe scenă şi li s-a confesat într-o manieră emoţionantă. Cu siguranţă, anunţata prezenţă a îndrăgitului actor a fost principalul motiv al ocupării până la ultimul a locurilor din sala Clubului ARO, însă şi filmul care a rulat la Câmpulung, în premieră în România, după prezentarea sa în cadrul Festivalului Internaţional de Film, de la Montreal, a depăşit aşteptările unui public cunoscător al prestaţiilor excepţionale ale lui Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, vechiul său prieten, alături de care îl poartă paşii prin superba grădină înflorită a Vilei Golescu. Aşadar, câmpulungenii n-au aşteptat să fie poftiţi de două ori ca să intre în lumea lui „Octav”. „O uşă închisă poate fi cea mai mare provocare. Cu condiţia să apeşi pe clanţă şi să intri.”, a fost invitaţia promotorilor caravanei începută la Câmpulung, unde au intrat câţi au încăput în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. 

Starea de plăcere datorată vizionării excelentei producţii turnate la Câmpulung şi în Studiourile Buftea a fost amplificată de mesajele distinşilor musafiri introduşi în faţa publicului de directorul instituţiei gazdă, Sergiu Cicu. În ciuda experienţei vaste de moderator de acţiuni artistice, culturale, de divertisment, s-a simţit în discursul directorului Casei de Cultură emoţia de a-i avea ca invitaţi pe actorul Marcel Iureş, regizorul Serge Ioan Celibidachi şi producătorul executiv al filmului Cristina Dobriţoiu, însoţiţi de speranţele cinematografiei româneşti, Alessia Tofan şi Eric Aradits. „Mii de mulţumiri şi suntem onoraţi că alături de noi se află asemenea personalităţi!”, a transmis Sergiu Cicu, aflat într-un moment deosebit al carierei sale de manager.     

După proiecţia filmului, oamenii zilei, de fapt, ai serii, s-au pus la dispoziţia spectatorilor, pentru a le răspunde la întrebări. Bineînţeles că principala curiozitate a fost legată de alegerea Conacului Golescu, un loc mirific din Câmpulung, care a asigurat decorul unei părţi consistente a filmului. „S-a găsit un conac foarte frumos aici şi ne-am gândit că s-ar putea să-l facem aici. Am căutat mult pe drum, am fost cu o echipă pe teren şi am găsit o casă foarte frumoasă aici şi am făcut filmul. Norocul…”, a povestit zâmbind regizorul Serge Ioan Celibidachi.  

„Vă ţin pumnii să faceţi un film despre tatăl dumneavoastră, i-a transmis o spectatoare fascinată de uriaşa personalitate a dirijorului Sergiu Celibidache. Maestrul Iureş, în această seară, în aproape toate secvenţele, mi-a adus aminte de tatăl dumneavoastră.”

Un Marcel Iureş vădit întinerit faţă de personajul de film, aranjat ca să arate ca un octogenar, a cucerit deplin publicul muscelean, care l-a aplaudat încontinuu în momentul în care acesta a urcat pe scenă. Întrebat despre retrăirea copilăriei, cu ajutorul lui Eric Aradits, copilul Octav, apreciatul actor spunea: „Suntem nişte simboluri a două etape din viaţă. Dacă o să-l întrebaţi pe Eric, el o să spună că ar vrea să rămână copil, că-i place să fie copil. Asta pentru că este foarte deştept. Eu nu eram atât de deştept ca el la vârsta lui. Asta e. Greu.”, a mărturisit acesta cu referire la experienţa întoarcerii la copilărie. „Ei (n.r. Octav copilul şi Octav bătrânul de 80 de ani) au fost două repere simbol ale unei vieţi imaginare. Doamna spunea că eu semănam cu bătrânul maestru. A fost o alegere riscantă, dar văd că a avut efect. Acesta a fost pariul meu în acest film. Încerc să vă răspund, vedeţi cât este de greu să vă răspund. E foarte greu.”, a continuat Marcel Iureş, care a dezvăluit spectatorilor câmpulungeni că a semănat copilăria lui reală cu cea din film. „La vârsta aceea, am avut şi eu o iubită la fel de frumoasă ca Alessia. Aici semănăm ca precocitate. Am fost tot timpul îndrăgostit şi este firesc să fii îndrăgostit. Mai zic o dată. N-am fost atât de deştept ca Eric. Dar aveam şi eu aşii mei în mânecă. Eram mai înăltuţ. Toatele fetele se uitau în sus la mine, ceea ce îmi producea o mare satisfacţie.”

Despre perioada petrecută la Câmpulung, pentru realizarea lui „Octav”, care a însemnat 32 de zile de filmări, Marcel Iureş mărturisea: „Am avut norocul să găsim acest loc minunat, să ne comportăm de parcă am fi avut 20 de milioane de dolari în buget. Noi n-am avut aceşti bani. Atunci, ne-am dat mâna, ne-am strâns unii în alţii… am locuit în acea cofetărie minunată „Un băiat şi o fată”. Am să povestesc câte zile o să am cum ne culcam în miresme de cozonaci, plăcinţele, bezele, cornuri şi ne sculam în aceleaşi miresme. Era extraordinar. Acum, cu Serge, când ne-am cazat tot acolo, am avut aşa… Dar ce filmăm noi aici? Noi am venit să lansăm filmul, nu să filmăm. Dar era foarte aproape de acea atmosferă, aproape că avem aceleaşi camere. Foarte frumos. Şi am primit aceleaşi platouri cu prăjiturelele acelea minunate şi cremoase, şi cu ciocolată, şi cu fructe, cu de toate. A fost repede, dar după cum văd, am reuşit ceva.”

În momentul în care producătorul executiv Cristina Dobriţoiu a informat cinefilii musceleni că „Octav” a fost filmat pe peliculă, nu digital, Marcel Iureş a explicat care a fost unul dintre motive. „(…) De aceea nu este atât de perfectă imaginea. Dar este mai umană. Pe digital, totul este perfect. Sau pe SuperHD. Am avut unul dintre cei mai mari directori de fotografie din lume.”, a precizat acesta cu referire la Blasco Giurato. Cât despre semnatarul muzicii filmului… Vladimir Cosma, o legendă! Primul, cu un premiu Oscar în portofoliu, al doilea, cu două premii Cesar. „V-a plăcut? Înţeleg că v-a plăcut.”, a concluzionat Marcel Iureş. 

Cât de mult le-a plăcut şi s-au bucurat de compania unui actor fascinant s-a văzut la sesiunea de fotografii şi autografe derulată pe terasa din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. O seară cu emoţie pură, la intensitate maximă, după cum au asigurat organizatorii: „Despre „bătrâneţe” şi „copilărie” s-au scris mii de romane. Şi, totuşi, Marcel Iureş reuşeşte să le descrie atât de simplu pe amândouă, în timpul filmărilor la „Octav”. „Octav” aminteşte de balanţa vieţii şi cum vezi tu ceea ce ai trăit. „Octav” este nostalgic. Mie îmi plac foarte mult filmele nostalgice, care vorbesc despre trecut, unde există un om care îşi revede viaţa, care îşi pune în balanţă toată viaţa, tot ceea ce a acumulat, tot ceea ce a trăit. Îţi pui sincer întrebarea: „Ce am făcut eu? Cu ce am rămas eu din viaţa mea?”, spunea Andi Vasluianu, într-un interviu savuros despre rolul său din „Octav” şi despre colaborarea cu Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc. (sursa citatului: pagina de Facebook a filmului „Octav”)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!