Faţă de articolul „Alina Austrianu va conduce, de la anul, Judecătoria Câmpulung” publicat în data de 4 decembrie 2016 pe site-ul www.evenimentulmuscelean.ro, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii implicat în evaluarea situaţiei de la Judecătoria Câmpulung şi pentru o informare corectă a publicului vă rog să dispuneţi publicarea următoarei poziţii oficiale:
Urmare a unor sesizări din partea colectivului ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul Judecătoriei Câmpulung s-au desfăşurat mai multe întâlniri ale membrilor CSM (la care am participat şi eu, în două rânduri) cu judecătorii şi grefierii acestei instanţe. De asemenea, au avut loc controale şi verificări din partea Inspecţiei Judiciare.
Analizând documentele oficiale ale CSM şi ale Inspecţiei, am constatat că, la preluarea mandatului de preşedinte al instanţei de către doamna judecător Ana Denis Oprea, Judecătoria Câmpulung nu avea colegiu de conducere şi înregistra grave deficienţe la nivel managerial, începând cu implicarea nelegală a şoferului instituţiei în repartizarea cauzelor şi stabilirea inexactă a obiectului unor cauze, până la accesul unor persoane din afara instituţiei în birourile judecătorilor. Aceste deficienţe au fost remediate în scurt timp de către noul preşedinte, care a decis să aplice în condiţii stricte Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti. Mai mult, aceasta şi-a asumat personal supravegherea activităţii tuturor compartimentelor auxiliare şi a condus singură instanţa câteva luni, până la constituirea unui nou colegiu de conducere graţie unor modificări ale Regulamentului instanţelor aprobate de CSM şi pe care însăşi doamna Oprea le-a iniţiat.
Cu privire la Ana Denis Oprea trebuie precizat că au fost formulate două sesizări pentru posibile abateri disciplinare. După audierea personalului şi verificarea documentelor, secţia de judecători a CSM a respins ambele sesizări, acuzele fiind considerate ca fiind nefondate.
În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut, formale şi informale, am discutat cu membri ai colectivului din cadrul Judecătoriei, al conducerii Tribunalului Argeş, dar şi cu procurori şi poliţişti din zonă. Toţi au fost mulţumiţi de activitatea preşedintei şi a colectivului de judecători sub conducerea acesteia. Mai mult, ordinele date de preşedinta Judecătoriei au fost utilizate ca modele la alte instanţe din raza Curţii de Apel şi personal am insistat ca acestea să facă parte dintr-un manual de management judiciar pe care îl avem în redactare la nivelul CSM. De asemenea, cunosc faptul că au existat rugăminţi ca doamna Oprea să îşi depună candidatura pentru un nou mandat sau găsirea unor soluţii ca unii colaboratori să lucreze în continuare cu dumneaei, la noua instanţa unde va pleca în scurt timp.
Pe lângă respectarea reglementărilor interne cu caracter obligatoriu, sub mandatul noului preşedinte s-a remarcat păstrarea confidenţialităţii cu privire la unele dosare extrem de importante în zonă. Astfel, cu implicarea judecătorului Oprea, care a acţionat ca judecător de drepturi şi libertăţi (activitate care a permis dispunerea de percheziţii, interceptări şi arestări) au fost instrumentate, printre altele, cauze implicând 9 cămătari, 78 de persoane acuzate de tăiere nelegală de lemne, 3 persoane acuzate de fabricare nelegală de ţigări, un profesor acuzat de pedofilie – cazuri relatate, de altfel, de către presa locală.
Aşa cum a procedat şi cu alte instanţe, CSM a decis realocarea de la Judecătoria Câmpulung a unor posturi de judecători şi grefieri către alte instanţe. Criteriile utilizate au fost strict obiective şi măsura nu are legătură cu mandatul vreunui preşedinte, ci cu echilibrarea încărcăturii cu sarcini care revin judecătorilor şi grefierilor din instanţe diferite. Aceste măsuri nu au afectat în nici un caz eficienţa instanţei.
De altfel, este de evidenţiat faptul că, la ora actuală, Judecătoria Câmpulung ocupă primul loc la eficienţă pe raza instanţelor din circumscripţia Curţii de Apel Piteşti şi locul 22 în ţară (dintre 176 de Judecătorii) – ceea ce înseamnă un management performant raportat la indicatorii ce vizează operativitatea în soluţionarea dosarelor, durata de soluţionare a dosarelor, stoc de dosare restante, respectarea termenelor de redactare a hotărârilor judecătoreşti. Mai mult, Bilanţul de activitate întocmit la nivelul Curţii pe anul 2015 nu conţine nicio critică la adresa Judecătoriei Câmpulung. Este rodul activităţii conducerii Judecătoriei şi a întregului colectiv de judecători şi personal auxiliar, iar pentru acest lucru doamna judecător Ana Denis Oprea şi întreaga instanţa merită felicitată. Urez succes noii conduceri a acestei Judecătorii!
Judecător dr. Cristi Danileţ
Membru ales al CSM