15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Alina Austrianu va conduce, de la anul, Judecătoria Câmpulung

După trei ani de scandaluri şi dezbinarea colectivului de angajaţi auxiliari, în mandatul preşedintei Ana Denis Oprea

Începând din 2017, Judecătoria Câmpulung va avea şef nou, spre bucuria colectivului instituţiei, care a fost nemulţumit de modul de lucru al actualei preşedinte, Ana Denis Oprea. Cea care a promovat concursul este judecătoarea Elena Alina Austrianu, un magistrat cu origini muscelene, care şi-a desfăşurat întreaga activitate în instituţia din Câmpulung, de când a absolvit Facultatea de Drept, din 1994 şi până în prezent. De-a lungul celor trei ani, cât a fost şef de instanţă Ana Denis Oprea, în instituţie a fost o tensiune continuă, plus că personalul, mai ales cel auxiliar, a fost dezbinat de maniera de comunicare, iar activitatea Judecătoriei a fost monitorizată de Tribunalul Argeş şi verificată de Consiliul Superior al Magistraturii. Consecinţa celor trei ani de scandal continuu: de pe primul loc în rândul instanţelor aflate în subordinea Curţii de Apel Piteşti, Judecătoria Câmpulung a căzut pe ultimul loc.

Conducere nouă, cu reguli noi, dar ineficiente

La începutul anului 2014, Ana Denis Oprea şi Adriana Caplan au preluat conducerea celei mai puternice instituţii din municipiu, pe care judecătorul Avram Tudor a lăsat-o în plină glorie, după 13 ani, în care a exercitat rolul de preşedinte într-o manieră ireproşabilă. După două mandate de preşedinte, a câte trei ani fiecare, câştigate prin concurs, acesta a continuat să exercite, cu delegaţie, cea mai importantă funcţie de conducere, neavând, practic, cine să-l înlocuiască. Într-un final, a trebuit să se ţină concursul pentru ocuparea celor două funcţii – pentru că şi Otilia Vişoiu, vicepreşedintele Judecătoriei, se afla într-o situaţie similară – la care s-au înscris cele două pretendente, care l-au şi trecut. Judecătoarea Ana Denis Oprea, magistrat în Argeş, din anul 2009, a lucrat, înainte de a ajunge în municipiul nostru, la Judecătoria Piteşti. Cea cu care a făcut echipă, Adriana Caplan, are o experienţă în magistratură de peste 20 ani. A deţinut funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, timp de aproape 14 ani, până în 2010, după care a optat pentru un post de judecător la Judecătoria Piteşti.

Noile reguli impuse de cele două şefe ale Judecătoriei, care au tensionat atmosfera în instituţie, au generat nemulţumiri în rândul personalului obişnuit cu stilul de lucru al lui Avram Tudor, care a lăsat moştenire o Judecătorie situată în primele cinci din ţară, din punct de vedere al performanţelor înregistrate. Din păcate, s-a ajuns la sesizări la cel mai înalt for care controlează activitatea magistraţilor.

Prima problemă serioasă ivită la Judecătoria Câmpulung: imposibilitatea de constituire a Colegiului de Conducere, care-l are în frunte, potrivit legii, pe preşedintele instanţei respective. La Judecătoria Câmpulung, Colegiul de Conducere este format din trei membri: preşedintele şi doi magistraţi aleşi ca urmare a întocmirii unor liste cu toţi judecătorii instanţei, cu excepţia preşedintelui şi a celor care declară, în prealabil, că nu doresc să facă parte din colegiu. Se pare că acest lucru s-a întâmplat la Câmpulung: nimeni n-a dorit să se alăture noului preşedinte al Judecătoriei în Colegiul de Conducere. Or Judecătoria nu putea să funcţioneze în absenţa lui, din cauza importanţei deciziilor care se iau la nivelul său şi care privesc buna organizare şi funcţionare a acesteia. 

În doar patru luni, în 2014, trei controale de la CSM şi trei Colegii de Conducere

În primele patru luni de activitate, au fost trei controale la Judecătoria Municipală. Primul, în ianuarie 2014, când a venit la Câmpulung însuşi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Iar motivul a fost imposibilitatea constituirii Colegiului de Conducere. Acesta a stat de vorbă cu magistraţii, pe care i-a convins, până când se va intra în normalitate, să accepte rotaţia prevăzută de lege. Potrivit Hotărârii CSM 231/2014 pentru completarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.387/2005, „dacă din cauza numărului de judecători ai instanţei care declară că nu înţeleg să facă parte din colegiu sau din alte cauze obiective, colegiul de conducere nu se poate constitui cu numărul legal de membri, până la constituirea colegiului prin procedura alegerii, activitatea acestuia se va desfăşura prin participarea la şedinţele colegiului, cu drept de vot, prin rotaţie la intervale de 3 luni, a judecătorilor în activitate, în ordinea descrescătoare a vechimii la instanţa la care funcţionează colegiul.” În această situaţie s-a aflat, se pare, şi Judecătoria Câmpulung, unde, din ianuarie şi până în aprilie 2014, s-au constituit trei Colegii de Conducere, fiindcă judecătorii care au intrat în programul de rotaţie şi-au dat demisia mai devreme decât ar fi trebuit. S-a dizolvat şi cel de-al treilea, în perioada celei de-a treia inspecţii. După şeful CSM, în februarie 2014, au venit în control doi judecători de la Serviciul Inspecţie Juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În aprilie 2014, a urmat al treilea control efectuat de trei magistraţi de la Inspecţia Juridică al CSM, care au venit în urma reclamaţiilor formulate de ambele conduceri, şi fosta, şi actuala. 

S-a redus personalul auxiliar

O altă nemulţumire existentă la nivelul colectivului Judecătoriei, la început de mandat: reducerea personalului auxiliar. Pe fondul atmosferei tensionate, două grefiere, care n-au mai suportat condiţiile de lucru, s-au mutat temporar la Piteşti. Riscul cel mare prin plecarea grefierilor la alte instanţe, care îi primeau cu braţele deschise, fiindcă peste tot este lipsă de personal, consta în pierderea posturilor, deşi, în atâţia ani, la Câmpulung, fosta conducere a luptat ca schema să rămână completă.

La mijlocul lui 2014, Judecătoria, târâtă într-un scandal fără precedent

Din instanţa situată pe locul I la nivelul Curţii de Apel Piteşti, în jurisdicţia căreia se află două judeţe, Argeş şi Vâlcea, Judecătoria Câmpulung a ajuns în mijlocul unui scandal de proporţii naţionale, declanşat de raportul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, raport întocmit la finalul controlului desfăşurat în primăvara lui 2014, la trei luni de la instalarea noii conduceri. Concluziile favorabile echipei din fruntea Judecătoriei Municipale îl vizau, printre altele, pe şoferul instituţiei, Dan Balea, prezentat de presa centrală într-o manieră halucinantă, ca şi când ar fi fost şef peste magistraţii instanţei locale. „Un şofer face legea la Câmpulung. A emis citaţii şi a stabilit complete de judecată”, „Şofer la Judecătorie, stăpân peste dosare: schimba componenţa completelor de judecată, modifica termene şi trimitea citaţii”, astfel sunau titlurile ştirilor „bombă”, de la începutul lunii august 2014, care au plasat Judecătoria Câmpulung într-o postură ruşinoasă, cum n-a mai fost niciodată. Din păcate, instituţia câmpulungeană nu şi-a apărat prestigiul în faţa acestor acuzaţii, trimiţând un comunicat de presă redacţiilor care l-au prezentat pe şofer ca pe egalul ministrului de Justiţie, de parcă i-ar fi convenit scenariile ţesute de ziariştii televiziunilor centrale, care au roit în jurul locuinţei familiei Balea. Noua conducere a Judecătoriei Câmpulung i-a închis contul de ECRIS al lui Dan Balea, care era pe numele lui, cu parola lui, făcut special pentru el de informaticienii care au instalat programul pe calculatoarele instituţiei. Nicidecum că a furat parola altcuiva, a unui judecător sau grefier, aşa cum au prezentat televiziunile centrale. După scandal, Dan Balea n-a mai avut voie să ajute la Arhivă, i-a fost mutat biroul lângă preşedintele Judecătoriei, la grefierul şef. Mai mult, i-a fost luată cheia maşinii şi, dacă avea nevoie să efectueze un drum cu autoturismul instituţiei, trebuia să o ceară de la grefierul şef, iar, la întoarcere, să o predea.

Comportamentul preşedintei faţă de colegi şi restul personalului, în atenţia CSM

La începutul lunii decembrie 2014, Judecătoria Câmpulung s-a aflat din nou în atenţia CSM. Inspectorii au avut ca temei Raportul final, întocmit în iulie 2014, de Inspecţia Judiciară, act care evidenţia mai multe probleme la Judecătoria Câmpulung, incluzând aici şi modul de comportament al preşedintelui faţă de colegi şi restul personalului. Trebuia ca deficienţele să fie remediate în timp de şase luni, iar una dintre probleme era aceea a conformării legale în utilizarea aplicaţiei informatice ECRIS, cea prin intermediul căreia se realizează, printre altele, repartizarea dosarelor.

Prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Câmpulung a pierdut posturi

Consiliul Superior al Magistraturii a întocmit, în martie 2015, lista instanţelor supradimensionate din punct de vedere al personalului, pe care figurau 90 de judecătorii şi tribunale din ţară, aflate în situaţia reducerii posturilor, pentru a fi transferate acolo unde era nevoie de magistraţi. Pe această listă „neagră” figura şi Judecătoria Câmpulung, cu patru posturi de judecători. CSM a considerat că era necesară indisponibilizarea tuturor posturilor propuse pentru redistribuire – inclusiv a celor de la Câmpulung – chiar dacă nu erau vacante, pentru a se evita ocuparea lor după o eventuală vacantare. În urma concluziilor Direcţiei de Resurse Umane şi Organizare – Serviciul Resurse Umane pentru instanţele judecătoreşti, care a înaintat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de redistribuire a unor posturi de judecător, în 2015, la Câmpulung nu mai era nevoie de 4 magistraţi, fiind prea mulţi cei care figurau în schemă. După nemulţumirile, reclamaţiile, controalele şi scandalurile de presă, declanşate după instalarea noii conduceri, în 2015 instanţa câmpulungeană a debutat cu o grilă de personal „intrată la apă”. În prezent, Judecătoria Câmpulung, numără 8 magistraţi, dintre care unul detaşat: Ana Denis Oprea – preşedinte de instanţă, Alina Elena Austrianu, Sanda Diaconescu, Violeta Nicolescu, Otilia Vişoiu, Georgeta Roibu, Adriana Caplan, Iuliana Popescu (delegată la Penitenciarul Colibaşi).

Activitatea Judecătoriei Câmpulung a fost monitorizată timp de un an

Activitatea Judecătoriei Câmpulung a fost monitorizată, timp de un an, de către preşedintele Tribunalului Argeş. Astfel a hotărât Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, după cel de-al doilea control efectuat la instanţa municipală la sfârşitul lui 2014, când a constatat că persistau o parte dintre deficienţele constatate în primăvara lui 2014. Mai cu seamă maniera în care comunica – mai bine spus, nu comunica – preşedintele Judecătoriei, Ana Denis Oprea, cu colegii magistraţi. O altă deficienţă, care s-a constatat că nu a fost remediată se referea la faptul că preşedintele Judecătoriei, Ana Denis Oprea, „a ignorat recomandarea din raportul de control referitoare la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, în vederea alegerii membrilor Colegiului de Conducere, însă, în egală măsură, judecătorii instanţei au menţionat că nu doresc să facă parte din acest organ colegial. Astfel, nu au urmat recomandarea din raportul de control de a colabora cu preşedintele, pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii instanţei, inclusiv prin asigurarea stabilităţii la nivelul membrilor aleşi ai colegiului.”

Neînţelegerile între ea şi judecătorii de la Câmpulung, din cauza stilului de comunicare, care au existat de la început, au rămas actuale, după cum au constatat inspectorii CSM, al căror raport a stat la baza Hotărârii nr.147 din 19 martie 2015 a Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Respectiva hotărâre impunea, printre altele, monitorizarea pe care urma să o exercite şefa Tribunalului Argeş asupra a ceea ce se întâmpla la Judecătoria Câmpulung. Maniera în care şi-au îndeplinit atribuţiile manageriale de „planificare, organizare, coordonare, control – reglare şi comunicare” judecătorii cu funcţii de conducere în cadrul instanţei câmpulungene, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 30 mai 2014, a făcut obiectul controlului la Judecătoria Municipală, dispus de Inspectorul Şef al Inspecţiei Judiciare a CSM. În timpul verificării respective s-a mai urmărit şi respectarea obligaţiilor prevăzute de legi şi regulamente, prin care erau asigurate buna funcţionare a instanţei şi calitatea corespunzătoare a serviciului public. Raportul de control întocmit cu acea ocazie, aprobat printr-o hotărâre din 19 iunie 2014 a Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, a generat o altă serie de verificări întreprinse la Judecătoria Câmpulung, derulate între 10-12 decembrie 2014. Ultimul control a vizat deficienţele constatate la precedentul efectuat în primăvara anului 2014, deficienţe care, în parte, au fost remediate.

După doi ani de mandat, preşedinta Judecătoriei şi-a dat demisia, după care şi-a retras-o

După doi ani de mandat caracterizat prin fragmentarea personalului în două tabere, cea mai numeroasă fiind împotriva preşedintei, Ana Denis Oprea a anunţat că şi-a depus la Piteşti demisia. Anunţul l-a făcut în cadrul şedinţei de bilanţ la Judecătoria Câmpulung, de la începutul lunii februarie 2016, desfăşurată în prezenţa preşedintelui şi a vicepreşedintelui Tribunalului Argeş şi a unui şef de secţie de la Curtea de Apel. La momentul respectiv, s-a vehiculat că există o scădere dramatică a gradului de soluţionare a cauzelor de către instanţa municipală de la aproximativ 90% la sub 40%. Împreună cu preşedinta Ana Denis Oprea, şi vicepreşedintele Adriana Caplan, a anunţat că şi-a depus demisia din funcţia de vicepreşedinte. CSM a dezbătut cererile celor două în şedinţa din 16 februarie 2016. La acel moment, solicitarea preşedintei Ana Denis Oprea de a fi eliberată din funcţia de conducere şi a profesa în continuare la Judecătoria Piteşti a fost amânată pentru o şedinţă ulterioară, care a avut loc pe 17 martie 2016. În documentul întocmit de CSM este consemnat faptul că Ana Denis Oprea a solicitat, printr-o cerere depusă la Direcţia resurse umane şi organizare, să se renunţe la nota depusă anterior, aceea de eliberare din funcţia de conducere. În cazul vicepreşedintelui Adriana Caplan, pe 16 februarie, CSM a fost de acord cu solicitarea de renunţare la postul de conducere şi de a profesa în continuare ca judecător la Judecătoria Câmpulung. 

Trei judecătoare au concurat pentru posturile de conducere de la Judecătoria Câmpulung

La începutul lunii octombrie 2016, au fost definitivate listele de candidaţi, care vor să ocupe unul dintre posturile scoase la concurs în Argeş, pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţă: preşedinte şi vicepreşedinte la Judecătoria Câmpulung, preşedinte la Judecătoria Piteşti şi la Judecătoria Costeşti. La Judecătoria Câmpulung este vacant postul de vicepreşedinte, după ce, pe 16 februarie 2016, judecătoarea Adriana Caplan a cerut CSM eliberarea din funcţia pe care a câştigat-o prin concurs la sfârşitul anului 2013. Şi preşedinta Ana Denis Oprea, venită la conducerea instanţei din Câmpulung la începutul lui 2014, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii ca, după ce-i expiră mandatul, la 1 ianuarie 2017, să-şi continue activitatea la Judecătoria Piteşti, care i-a fost admisă de principiu, urmând ca situaţia să fie clarificată mai aproape de momentul transferului. Postul de preşedinte l-au vrut judecătoarele Elena Alina Austrianu şi Otilia Vişoiu, iar pe cel de vicepreşedinte, judecătoarea Violeta Nicolescu.

A promovat toate probele concursului organizat pentru şefia Judecătoriei Câmpulung, care a debutat pe 9 septembrie, judecătoarea Elena Alina Austrianu. Judecătoarea Elena Alina Austrianu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, din 1994, iar, în 2009, a terminat şi masterul în Drept Comunitar la Universitatea „Spiru Haret”. Din 1994 şi până în prezent, a profesat ca judecător la Judecătoria Câmpulung, în 2009 promovând pe loc la Tribunalul Argeş.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!