15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Vânătorii de munte au aniversat centenarul

Marţi, 1 noiembrie 2016, aniversarea Centenarului Vânătorilor de Munte a fost sărbătorită şi la Câmpulung, pentru că, pe 3 noiembrie, apărătorii ţării care slujesc sub semnul ramurii de brad şi al florii de colţ, vânătorii de munte din Armata României, îmbracă haine de gală pentru a sărbători 100 de ani de la înfiinţarea acestei arme. Momentul aniversar a fost marcat şi la Câmpulung printr-o serie de expoziţii şi ateliere specifice, organizate de conducerea Batalionului 30 Vânători de Munte Dragoslavele.

Trupele de vânători de munte ale Armatei Române au fost înfiinţate pe 3 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, şi au reprezentat o specialitate de elită a infanteriei, dovedindu-şi eficienţa şi capabilitatea în a-şi îndeplini misiunea de apărare a ţării în cele două conflagraţii mondiale. La ceas aniversar, Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele a organizat, la nivelul Garnizoanei Câmpulung, marţi,  1 noiembrie, începând cu ora 10.00, în Grădina Publică “Mersi”, expoziţii de armament şi tehnică din dotarea vânătorilor de munte musceleni, de mijloace şi tehnici de supravieţuire în zona montană, ateliere cu activităţi specifice de alpinism, dar şi expoziţie de armament din dotarea vânătorilor de munte din Primul Război Mondial.

Interesul cel mai mare l-a stârnit activitatea de alpinism, organizată mai mult pentru cei mici, unde copilaşii au trebuit să escaladeze un obstacol, fiind obligaţi să se cocoaţe pe o scară din lemn, iar din vârful obiectivului să coboare cu tiroliana. La baza locului, copiii erau dotaţi cu hamuri şi cască, iar la „start” erau ajutaţi de un militar, care le asigura siguranţa coborârii, pe o distanţă de circa 15 metri, tiroliana fiind montată între doi castani. Au fost zeci de pici doritori de senzaţii tari, mulţi dintre ei dorind să efectueze cel puţin două coborâri. 

În schimb, vizitatorii mai maturi au preferat să testeze armamentul militar şi mijloacele şi tehnicile de supravieţuire ale vânătorilor de munte.

Astăzi, de la ora 10.00, la Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel” se va desfăşura „Ceremonia de depunere a Jurământului Militar” de către soldaţii profesionişti, ocazie cu care se vor prezenta o serie de activităţii interactive, ateliere de lucru cu prezentarea de tehnică şi echipamente de specialitate precum şi unele aspecte ale învăţământului militar. La eveniment au fost invitaţi să participe, alături de personalul unităţii, reprezentanţi ai organizaţiilor sociale şi culturale din Câmpulung, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi în retragere, militari care au participat la misiuni în afara teritoriului naţional la operaţiuni în sprijinul păcii sub egida ONU, OSCE şi NATO.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!