15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Primăria intenţionează să se „împrumute” din bugetul pe 2017 43 de miliarde!

Primarul, jurând că va respecta legile ţării

La nicio săptămână distanţă de obişnuita întâlnire lunară a aleşilor locali câmpulungeni, primarul Liviu Ţâroiu i-a convocat din nou la o şedinţă. De îndată, de data aceasta, cu trei chestiuni urgente pe ordinea de zi. Una dintre acestea a privit „constituirea ca şi credit de angajament pentru bugetul anului 2017 a sumei de 4.287.620,44 lei cu TVA,  în vederea realizării obiectivului de investiţii „Reabilitarea străzii H.Richard, km 0+000 – km 0+688, şi a străzii Gruiului, km 0+000 – km 2+426”. Mai pe înţeles, Consiliul Local să accepte ca Primăria să se „împrumute” din bugetul anului viitor, care va fi aprobat, cel mai probabil, la începutul lunii februarie, aşa cum se obişnuieşte, aproape 43 de miliarde de lei vechi, ca să repare strada pe care s-a executat o lucrare de introducere a reţelei de canalizare. 

Ca să poată să apeleze la rezervele de anul viitor, pentru a purcede la reparaţia căii de acces din Grui, pe toată lungimea ei, până la intersecţia cu drumul care urcă de la Piaţa Centrală şi cel care duce la Bughea, Primăria avea nevoie urgent de votul Consiliului Local. S-a întocmit, tot în regim de urgenţă, documentaţia şi, miercuri după amiază, s-a sunat adunarea la şedinţă. Potrivit informaţiilor furnizate de Executiv, procedura de atribuire a contractului de lucrări a fost finalizată. În 2015! Aşadar, a fost desemnat constructorul, care va executa asfaltarea, în termen de 12 luni, la un preţ de 3.989.683,70 lei fără TVA (4.787.620,44 lei cu TVA). O bună ocazie de a fi informaţi şi aleşii, şi câmpulungenii despre rezultatul acestei licitaţii, despre care n-am fi avut habar dacă Executivului lui Ţâroiu nu-i trebuia bănetul în cele trei luni rămase până la aprobarea următorului buget, cel aferent anului 2017.  

Cum în bugetul local al anului 2016 nu este prevăzută decât o mică parte, 500.000 de lei, adică 5 miliarde de lei vechi, oamenii lui Ţâroiu de la Investiţii au găsit această porţită. Să ia banii din bugetul anului viitor, pentru a nu rămâne nesatisfăcută firmă câştigătoare a licitaţiei, muncind pe „caiet”, care, mai grav, a trimis deja partenerului o somaţie de executare. „Pentru realizarea acestei investiţii, vă rugăm să aprobaţi ca diferenţa de 4.287.620,44 lei cu TVA să fie constituită ca şi credit de angajament pentru bugetul anului 2017”, menţionează în raportul său Bogdan Popescu, de la Compartimentul Investiţii.

Ceva, şi nu absenţa în grup a celor şase consilieri PNL, pe motiv de ilegalitate a propunerii, cu tot ce a avut la bază, ţinerea licitaţiei şi încheierea contractului cu constructorul fără a exista alocare bugetară în 2015, l-a făcut să se răzgândească. Acesta a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, urmând să-l introducă data viitoare, când, zice el, vor fi prezenţi şi liberalii.    

Au venit banii pentru salariile cadrelor didactice 

O urgenţă care a impus adunarea conducătorilor comunităţii la Primărie, miercuri după amiază, ca urmare a unei convocări de îndată a Executivului, a constituit-o rectificarea bugetului local cu sumele alocate de Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş. Mai precis, printr-o adresă expediată Primăriei pe 27 septembrie 2016, A.J.F.P. Argeş a comunicat „repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, destinate finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, rămase nerepartizate la bugetul iniţial pe anul 2016, în sumă totală de 1.478.000 lei, în trimestrul IV.” Din acest total, 1.178.000 lei sunt destinaţi finanţării cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor aferente, ale personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Diferenţa de 300.000 lei va merge la finanţarea cheltuielilor materiale prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr.1/2001 şi anume: cheltuielile cu formarea continuă şi evaluarea personalului, cheltuielile cu evaluarea periodică internă a elevilor şi cheltuielile materiale şi pentru servicii.

Andreea Panţuroiu şi antrenoarea Mihaela Nicoară, recompensate de Primărie cu 6.500 de lei

Prin aceeaşi hotărâre, Consiliul Local a fost de acord cu virarea a 6.500 lei de la capitolul „Autorităţi executive – bunuri şi servicii” la „Învăţământ – bunuri şi servicii”. Potrivit raportului, „suma care se virează a fost solicitată de Liceul cu Program Sportiv Câmpulung (…), pentru acordarea unor premieri pentru sportiva Panţuroiu Andreea şi a antrenoarei Nicoară Mihaela, ca urmare a rezultatelor obţinute la Campionatele Mondiale – locul V la proba triplusalt.” Alt motiv de rectificare a bugetului local l-au constituit sumele încasate la capitolul “Donaţii şi sponsorizări”, datorită cărora s-a suplimentat partea de venituri ale bugetului local cu 45.300 lei, concomitent cu majorarea cheltuielilor la capitolul “Autorităţi publice” – bunuri şi servicii”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!