2.1 C
Campulung Muscel
08/12/2024

După 13 ani, un şef de stat, la Câmpulung spre deosebire de Iliescu, oprit pentru câteva minute în faţa Primăriei, la vederea mulţimii adunate, Klaus Iohannis a petrecut patru ore în Muscel

Vizita la Câmpulung a preşedintelui Klaus Iohannis, de vineri, 23 septembrie 2016, a avut loc la 13 ani distanţă de ultima sosire a unui şef de stat în municipiu. Tot în luna septembrie, pe 19, cu o săptămână înainte de semnarea contractului de privatizare a Uzinei ARO, Ion Iliescu venea în Argeş, având pe agenda deplasării Rucărul, Valea Mare Pravăţ şi Piteşti. Nu şi Câmpulungul. L-a determinat, însă, să oprească, pentru câteva minute, mulţimea adunată în faţa Primăriei, în mijlocul căreia Iliescu a coborât şi zăbovit cât să culeagă câteva urale şi felicitări. Actualul preşedinte, Klaus Iohannis, a petrecut patru ore în municipiu, programul zilei fiind respectat cu stricteţe germană. La ora 11.00, delegaţia prezidenţială, de o consistenţă impresionantă, pătrundea în curtea interioară a Mănăstirii „Negru Vodă”, unde au fost acceptaţi şi cetăţenii dornici să-l vadă pe întâiul om al ţării. Următoarele obiective din program au fost Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, unde şeful ţării a mers însoţit doar de către primarul Liviu Ţâroiu, pentru ca jurnaliştii să aibă timp să ajungă la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” şi să parcurgă formalităţile de control, înainte de a pătrunde în incinta amfiteatrului. După instituţia ctitorită de Regele Carol I, care a găzduit un dialog istoric între preşedintele Klaus Iohannis şi cei mai buni elevi, coloana oficială s-a îndreptat către locul de desfăşurare a acţiunilor ce l-au adus pe conducătorul ţării în zona noastră. Mausoleul Mateiaş, primenit pe fugă pentru marcarea Centenarului Primului Război Mondial, a fremătat în cadrul unei ceremonii impresionante cu participare de la cel mai înalt nivel. 

Întrucât am amintit de participanţi, subliniem faptul că manifestările de la Câmpulung au fost onorate cu prezenţa de doi membri ai Guvernului, viceprim-ministrul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, şi locţiitorul acestuia, general-maior Cristinel Cernea. De asemenea, secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Informare publică şi Creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava, Constantin Dudu Ionescu, consilier de stat – Departamentul Securităţii Naţionale şi directorul Oficiului Informaţii Integrate, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, Daniela Bârsan, consilier de stat – Departamentul Comunicare Publică, Mădălina Dobrovolschi, consilier de stat, purtător de cuvânt al Preşedintelui României, Delia Dinu, consilier prezidenţial, responsabilă de Departamentul Protocol. Aşa cum s-a anunţat, au fost prezenţi, încă de la manifestările de la Lereşti, continuate la Câmpulung şi Valea Mare Pravăţ, oficiali ai Ambasadelor Austriei şi Republicii Federale Germania în România, ultima reprezentată chiar de şeful Misiunii, Werner Hans Lauk. În afară de cei enumeraţi, s-au mai aflat la Câmpulung şi alte oficialităţi de la centru, reprezentanţi ai instituţiilor statului, consilieri în diverse ministere, personalităţi în domeniul militar, cultural, istoric. 

Evenimentul organizat de Ministerul Apărării Naţionale, în colaborare cu Primăriile Câmpulung şi Lereşti, a beneficiat de suportul asociaţiilor de reconstituire istorico-militară: Asociaţia „6 Dorobanţi”, Asociaţia „Tradiţia Militară”, Clubul de Istorie Militară, Asociaţia „Infanterie Regiment 33 – Cetatea Aradului” şi Asociaţia „Deutsches Freikorps”, dar şi de implicarea la reuşita manifestării a elevilor Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” şi cei ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”.             

La asemenea oaspeţi, nici gazdele nu puteau fi mai prejos. Primarii Liviu Ţâroiu şi Marian Toader, în alte căror localităţi au avut loc acţiuni comemorative, au fost susţinuţi de conducerea judeţului, parlamentari şi şefi de instituţii deconcentrate: Dan Manu şi Ion Mânzână, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, senatorul Şerban Valeca, deputaţii Simona Bucura Oprescu, Gheorghe Marin şi Cătălin Rădulescu, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, subprefectul Emilian Dragnea, chestorul Ionel Ispir, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, colonelul Marian Stoica, şeful Jandarmeriei Argeş, Dumitru Tudosoiu, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, Cristian Cocea, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean, Alexandru Vâjan, şeful Gărzii de Mediu Argeş, Sorina Matei, din partea Agenţiei de Mediu Argeş, primarul Mioveniului, Ion Georgescu, şi mulţi alţii, cărora li s-au alăturat şefii din municipiu ai instituţiilor de cultură, învăţământ, pază şi ordine, Poliţia şi Pompierii fiind prezente la obiectivele vizitate şi pe străzi cu aproape toate forţele, aleşi judeţeni şi locali. Exceptând Armata, sufletul acţiunilor omagiale derulate pe parcursul a două zile, cea mai consistentă reprezentare a avut-o Biserica, la Mănăstirea „Negru Vodă”, publicul cu greu găsindu-şi un loc în curte, din cauza lotului numeros de preoţi, care au format un lanţ de la intrarea în incintă, până la uşa bisericii. 

La Mănăstire, văduva lui Dragoş Alexandrescu a stat alături 

de preşedinte, ministrul Apărării şi şeful Statului Major General 

La ora anunţată a sosirii preşedintelui la Câmpulung, delegaţia oficială îşi făcea intrarea în curtea lăcaşului de cult. În aplauzele publicului, Klaus Iohannis, căruia i s-a făcut o primire în spiritul românesc, cu pâine şi sare, a fost întâmpinat de liderul Bisericii argeşene, ÎPS Calinic, Dan Manu, şeful CJ Argeş, subprefectul Ionel Voica şi primarul Liviu Ţâroiu. Pe durata slujbei, au stat alături de şeful statului ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, şi Bianca Alexandrescu, văduva eroului de război, Dragoş Alexandrescu, îmbrăcată în uniforma militară. 

După oficierea serviciului religios, Arhiepiscopul Calinic le-a prezentat înalţilor oaspeţi o scurtă istorie a locurilor şi a ctitorilor săi, moment urmat de mesajul preşedintelui Iohannis, care a lăudat calităţile oamenilor care trăiesc pe aceste meleaguri. „Am venit, Înalt Preasfinţia Voastră, cu mare plăcere, în acest sfânt lăcaş, în acest loc binecuvântat. Este important de subliniat că vizita mea are de-a face şi cu faptul că în această sfântă biserică odihneşte întemeietorul Ţării Româneşti. Înalt Preasfinţite, aţi menţionat oamenii locului, care dau viaţă unei comunităţi. Se ştie că oamenii locului, muscelenii, sunt mândri şi harnici, dar, în acelaşi timp, iubitori de libertate şi de învăţătură. Următorul popas pe care îl voi face ţine de învăţătură. Voi merge la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, pentru că vreau să facem legătura între istoria noastră bogată şi viitorul României în care credem. Credem că tânăra generaţie trebuie educată, îngrijită şi, atunci, viitorul va fi mai bun.”, a fost mesajul preşedintelui, la finalul căruia le-a adresat celor prezenţi îndemnul de a merge împreună la Mausoleul de la Mateiaş, pentru pomenirea eroilor, care, acum o sută de ani, au luptat pentru libertatea noastră.

În cadrul spectaculos al Mănăstirii ticsite de lume nerăbdătoare să-l vadă pe Iohannis, la ieşirea din biserică, şeful statului a strâns mâinile celor norocoşi să se afle în apropierea sa. După care, la braţul generalului maior în retragere Stan Niţu, în vârstă de 95 de ani, preşedintele filialei din Piteşti a Asociaţiei Veteranilor de Război, s-a îndreptat către camera de oaspeţi a aşezământului, pentru a semna în cartea de onoare.     

Mănăstirea „Negru Vodă” a fost punctul final al vizitei la Câmpulung a vicepremierului Vasile Dâncu şi a ambasadorului Germaniei, al căror program a început înaintea celorlalţi, cu evenimentele de la Lereşti.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!