25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Scarlatină la Şcoala Ţiţeşti

Una dintre bolile copilăriei, scarlatina, pentru care nu există vaccin, dar ale cărei complicaţii pot fi severe, a revenit în şcolile argeşene! Potrivit şefei Compartimentului Epidemiologie şi Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, dr. Maria Păun, săptămâna trecută, a fost internată la Secţia Boli Infecţioase Adulţi, fiind suspectă de scarlatină, o elevă de clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială Ţiţeşti. Adolescentei i s-a recoltat exudat nazo-faringian şi, vineri, au sosit şi rezultatele analizelor fetei, care au ieşit negative. Maria Păun le-a spus redactorilor de la „Curierul zilei” că eleva a avut clinic scarlatină, dar că este posibil să fi luat antibiotic înainte de recoltarea probelor, iar, în acest caz, la analize nu mai apare prezent streptococul betahemolitic grupa A.

Un coleg al fetei, purtător al streptococului, a răspândit boala

Colegilor săi li s-a recoltat şi lor exudat nazo-faringian de către medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, iar în cazul a 16 elevi, analizele au ieşit negative la streptococul betahemolitic grupa A, care provoacă scarlatina. Un coleg al fetei s-a dovedit a fi, potrivit rezultatului analizelor, purtător al streptococului, primind recomandarea de a merge la medicul de familie şi a se trata trei zile cu antibiotic. În Şcoala Gimnazială Ţiţeşti au fost distribuite substanţe dezinfectante pentru a fi luate măsurile de prevenire a răspândirii boli în această unitate de învăţământ. De asemenea, se face triajul epidemiologic al elevilor la începerea cursurilor. Streptococul scarlatinei se transmite pe cale aeriană, de aceea, dezinfecţia şi aerisirea claselor în şcoli sunt foarte importante, ca şi măsurile de igienă personală. Scarlatina este o boală infecto-contagioasă cauzată de un streptococ şi care debutează cu o angină (durere în gât), roşeaţă în gât şi, pe măsură ce toxinele se multiplică, provoacă efecte pe vasele mici de sânge. Apar febra, astenia, tulburări digestive şi erupţia pe piele, sub forma unor bubiţe roşiatice, care se descuamează când se usucă. Boala poate să fie făcută şi la maturitate, iar în cazul în care nu este tratată corespunzător, pot să apară probleme cardiace prin afectarea muşchiului inimii şi, în mod excepţional, afectări secundare ale rinichilor şi articulare. Afecţiunea poate să recidiveze la maturitate şi în cazul celor care au făcut-o în copilărie, şi pot fi forme mai uşoare sau pot să apară reacţii imune care să dea manifestări articulare şi cardiace. Tratamentul se face la spital şi constă în administrare de antibiotic din rândul penicilinelor, care, de regulă, duc la vindecare.

„Părinţii să respecte calendarul de vaccinare împotriva rujeolei”

Sorina Honţaru, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, a transmis un mesaj foarte clar tuturor părinţilor în ceea ce priveşte cazurile de rujeolă, având în vedere epidemia declarată de către Ministerul Sănătăţii: „Rugămintea noastră este ca toţi părinţii să respecte calendarul de vaccinare împotriva rujeolei (vaccinul ROR) şi să meargă încrezători cu copiii la medicul de familie.” Aceasta a mai transmis că în Argeş nu există niciun caz de rujeolă şi că judeţul este dotat cu un număr de peste 9.000 de vaccinuri ROR (7.000 de doze în depozitul antiepidemic al DSP Argeş şi 2.416 doze, în teritoriu, la medicii de familie). Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a doua doză se administrează la începerea şcolii, de obicei, la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!