25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Oprea continuă angajările la Muzeu

Muzeul Municipal Câmpulung continuă angajările în cadrul instituţiei, activitate care n-a lipsit din preocupările managerului Alexandru Oprea, de la preluarea funcţiei, în decembrie 2013. În vara acestui an, el a încercat să ocupe un post de muzeograf, vacantat prin pensionarea deţinătorului, în cadrul Serviciului Patrimoniu Muzeal şi Valorificarea Patrimoniului. Directorul nu este la prima experienţă eşuată de a-şi găsi, din prima, personal pregătit. Acum mai bine de un an, când a oferit celor interesaţi două posturi bune, unul de arheolog, celălalt de restaurator, a fost nevoit să reducă pretenţiile până la nivelul „debutant”. Asta pentru că nu s-a prezentat nimeni la concurs, chiar dacă, pe parcursul repetării procedurii, cerinţele s-au mai „îndulcit”, în speranţa de a se arăta oameni interesaţi să se angajeze la Muzeul Municipal. De data aceasta, Oprea spera să-şi întregească echipa descompletată prin ieşirea la pensie a unui salariat, însă, după prima încercare, s-a convins că nu sunt şanse să se arate, din municipiu ori împrejurimi, o persoană calificată pentru funcţia de muzeograf IA. Maximul în materie de pregătire profesională. Prin urmare, directorul Muzeului de Istorie le-a înaintat consilierilor municipali un material, prin care a solicitat să-i aprobe „retrogradarea” postului, în muzeograf II, însă şi aşa are un presentiment că va ajunge tot la „debutant”.      

Condiţia de vechime pentru muzeograf s-a redus de la şapte ani la un an 

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din luna iulie a figurat un proiect de hotărâre iniţiat la cererea managerului Alexandru Oprea, după eşecul angajării unui muzeograf, gradul profesional IA – S. „Solicităm transformarea funcţiei contractuale de execuţie vacante respective, deoarece a  fost organizat concurs de recrutare în data de 27.06.2016 şi nu s-a înscris niciun candidat, gradul profesional IA având condiţie de ocupare 7 ani vechime în specialitatea studiilor. Iar modificarea propusă de transformare în gradul profesional II, condiţie de ocupare 1 an vechime în specialitatea studiilor. Apreciem că propunerea privind modificarea statului de funcţii pentru Muzeul Municipal Câmpulung asigură buna desfăşurare a activităţii acestuia şi se încadrează în fondul de cheltuieli de personal aprobat pentru anul 2016.”, precizează referatul managerului Alexandru Oprea şi al referentului de specialitate Emanuela Ştefănescu. 

„S-a vacantat prin pensionare postul de muzeograf IA, s-a scos la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Propunem transformarea postului în muzeograf II, cu organizarea concursului în condiţiile legii.”, a explicat Alexandru Oprea, prezent la şedinţa în care s-a dezbătut şi aprobat doleanţa acestuia. Iniţial, condiţiile cerute de nivelul funcţiei pentru care se căuta un ocupant pregătit i-au ţinut la distanţă pe eventualii interesaţi, care nu îndeplineau cerinţele. Candidaţilor li se impuneau: =studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în una dintre specializările: Istorie, Arheologie sau Muzeologie; =cunoştinţe de Limba engleză, nivel mediu (verificarea se realiza în cadrul probei scrise); =vechime în specialitatea studiilor: 6 ani şi 6 luni; =cunoştinţe de operare PC nivel de bază sau perfecţionări/specializări dovedite prin deţinerea unui certificat/atestat ECDL Start; =perfecţionări/specializări în domeniul muzeologiei dovedite prin deţinerea unei/unui diplome/certificat de participare la un curs în acest domeniu.

La următoarea încercare de ocupare a funcţiei transformate în muzeograf II, condiţiile vor fi mai blânde, în sensul că se renunţă la cerinţa de vechime de şase ani şi jumătate în favoarea unei durate de numai un an. „Normal, trebuie să aveţi activitatea cu structura completă şi este nevoie să reduceţi un pic din pretenţii. Dar nu din calitate.”, a comentat preşedintele de şedinţă, Constantantin Ivan. Dacă nici pentru postul de muzeograf II nu se va prezenta nimeni, Muzeul va solicita Consiliului Local transformarea lui în debutant.

Cea mai mare concurenţă a fost pentru postul de supraveghetor

În 2016, instituţia condusă de Oprea a făcut şi alte angajări. La sfârşitul lunii martie a acestui an, a organizat concurs pentru ocuparea funcţiei de supraveghetor, care a declanşat cel mai mare interes şi cea mai mare concurenţă. După etapa de selecţie a dosarelor de înscriere la concursul organizat pe 25 aprilie 2016, când s-a ţinut proba scrisă, au fost admişi următorii candidaţi: Ion Gabriel Anghelescu, Mihaela Ciobanu, Costel Dâmboianu, Elena Lavinia Dragomir, Mariana Floroiu, Catinca Mitu, Gabriela Roxana Negoescu, Nina Neguş, Elena Crenguţa Pitulan şi Mariana Scheau. După proba scrisă, Mihaela Ciobanu şi Elena Crenguţa Pitulan, notate cu 30 de puncte, respectiv 40 de puncte, şi Elena Lavinia Dragomir, care a absentat, au fost respinse. Punctajele obţinute la scris de ceilalţi şapte rămaşi în cursă: Ion Gabriel Anghelescu – 100 de puncte, Mariana Floroiu – 90 de puncte, Gabriela Roxana Negoescu – 90 de puncte, Catinca Mitu – 80 de puncte, Mariana Scheau – 70 de puncte, Costel Dâmboianu – 60 de puncte, Nina Neguş – 50 de puncte. 

Testul grilă, căci în asta a constat proba scrisă, n-ar fi trebuit să le ridice probleme pretendenţilor. Pentru exemplificare, la prima întrebare, concurenţilor li se cerea să bifeze una dintre cele trei opţiuni: Muzeul este: a.instituţie de cultură de drept public; b.instituţie de cultură de drept public sau de drept privat; c.instituţie de cultură de drept privat. Sau la întrebarea 3: Următoarele funcţii fac parte din personalul de specialitate al Muzeelor: a.fizician; b.operator video; c.investigator biolog. Sau întrebarea 8: Muzeul Municipal Câmpulung are în administrare, respectiv în folosinţă următoarele imobile: a.imobilul din satul Nămăeşti, unde funcţionează Casa Memorială „Poetul George Topârceanu”; b.Vila Golescu, din strada Soldat Golescu; c.Castrul Roman Jidova Câmpulung.                   

Două zile mai târziu, s-a ţinut interviul, probă la care Costel Dâmboianu a absentat, iar Catinca Mitu, Nina Neguş şi Mariana Scheau au fost respinse din cauza punctajelor mici obţinute. Mariana Floroiu a fost notată cu 50 de puncte, iar Ion Gabriel Anghelescu şi Gabriela Roxana Negoescu, cu câte 90 de puncte fiecare. Pe 29 aprilie s-a anunţat rezultatul final. Câştigător: Ion Gabriel Anghelescu, cu 190 de puncte, acumulate la scris şi interviu, cu 10 puncte în plus faţă de contracandidata Gabriela Roxana Negoescu.  

Tot în primăvara acestui an, Muzeul Municipal a scos la concurs şi un post de muzeograf II, la care s-a înscris o singură candidată, Sorina Elena Cârstoiu.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!