1.5 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Elisabeta Lina şi Doina Popa fac cei mai buni covrigi cu ou din Muscel

A noua ediţie a Festivalului „Covrigilor cu Ou”, separată, în acest an, de Ziua Comunei Lereşti, care s-a dorit a coincide, la toamnă, cu inaugurarea Cimitirului Eroilor, a respectat tradiţia organizării ei în sfânta sărbătoare a Rusaliilor. Fosta sală de cinematograf a Ateneului din Voineşti, transformată în sală de spectacole, a devenit, după reabilitarea imobilului, loc de întâlnire pentru lereşteni, care, graţie soţilor Elena şi Ionel Marin, au o sărbătoare în cinstea unui brand al zonei. Produsul tradiţional muscelean, care se consumă pe durata Sărbătorilor Pascale, a fost preluat şi în meniul societăţilor comerciale cu specific alimentar, care au o secţiune a lor în cadrul concursului intrat, după căderea cortinei peste ediţia cu numărul nouă, în cel de-al zecelea an al existenţei sale. Cu acest prilej, fondatorii Asociaţiei „Alunelul” şi-au văzut înfăptuit un vis mai vechi, acela de a oferi comunităţii o expoziţie cu o parte din obiectele unicat colecţionate de-a lungul vieţii, păstrate în casele părinteşti şi recondiţionate cu grija şi dragostea pe care numai cei care le împărtăşesc pasiunea le pot înţelege. Duminică, 19 iunie 2016, muzeul a fost sfinţit, inaugurat şi deschis publicului lereştean, în beneficiul căruia soţii Marin au făcut acest gest deosebit. Aşa cum pentru comunitatea ai cărei membri au devenit, cu ani în urmă, după pensionare şi retragerea în locurile natale, organizează fără întrerupere un festival care, cu ajutor şi implicare din partea celor care sesizează excelenta oportunitate de a promova comuna cu o delicatesă din bucătăria locală, ar căpăta proporţiile meritate.

Sala de festivităţi a Ateneului din Voineşti era ticsită de lume la ora anunţată pentru debutul acţiunilor din program. Şi exteriorul era pregătit să întâmpine publicul dornic să guste un covrig cu ou ori un pahar cu cidru de mere, datorită corturilor amplasate de firmele care comercializează astfel de produse. Grătarele şi frigiderele cu bere erau pe poziţii, în aşteptarea clienţilor care au optat să petreacă în aer liber. Pe scena din amfiteatrul plin ochi de părinţi şi copii au evoluat elevi ai Şcolilor Voineşti, Lereşti şi Pojorâta, care şi-au dat silinţa să încânte publicul cu scenetele şi dansurile populare pregătite. Şi-au găsit loc în programul evenimentului Corul Parohiei Lereşti „Vocea Credinţei”, un grup de dansatori, elevi ai Şcolii Berevoeşti, care au prezentat câteva selecţiuni dintr-un spectacol susţinut la Favorit TV, acompaniaţi de taraful vestitului Bebe Musceleanu, membru al Cercului Militar Câmpulung, Ansamblul de dansuri “Floare de Colţ” din Valea Mare Pravăţ (invitat şi el la Etno TV şi Favorit TV), al cărui coregraf, Laurenţiu Moroşean, va fi cooptat să instruiască viitorul grup de dansuri al Asociaţiei „Alunelul”, grupul vocal înfiinţat de farmacista Maria Vlădău.       

Fostul primar Dan Ion Berevoianu şi actualul primar Marian Toader, echipa din mandatul 2012-2016, s-au ocupat de musafirii de la Câmpulung, deputatul Gheorghe Marin, consilierul judeţean Maria Cotenescu şi colegul de partid Marinică Fologea, acompaniat de patroana de la „Un băiat şi o fată”, Florina Vuţei, sponsor şi participant cu produsele sale în concurs. S-au mai implicat, financiar, Primăria şi Consiliul Local Lereşti, care au promis decontarea cheltuielilor suportate de organizatori. „Împreună cu dânsa – spunea Ionel Marin, cu referire la femeia de afaceri Florina Vuţei – vom promova covrigul muscelean şi peste hotare, la diferite târguri internaţionale. Avem promisiuni de a participa la Târgul Internaţional de Folclor din Franţa.” 

După spectacolul artistic a avut loc degustarea covrigilor frumos aranjaţi în coşuri decorate cu ştergare într-o expoziţie străjuită de splendidele costume populare, care au atras numaidecât privirile admirative ale celor sosiţi din afara localităţii. Toţi participanţii au fost premiaţi. La secţiunea societăţi comerciale: locul I – Un băiat şi o fată, locul II – Alex&Teo Party, locul III – Power Forever. La secţiunea persoane fizice: locul I – Elisabeta Lina (Voineşti) şi Doina Popa (Dragoslavele); locul II – Valeria Diaconu (Aninoasa) şi Maria Ioan (Berevoeşti); locul III – Veronica Adam (Stoeneşti) şi Ina Avram (Rucăr).               

La finalul festivalului-concurs, organizatorii au reînnoit invitaţia adresată gospodinelor din Muscel de a se înscrie la ediţia viitoare, fiindcă ar fi păcat să nu se afle de munca lor şi prin intermediul unui eveniment dedicat covrigului cu ou. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!