15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Un muscelean din Godeni şi-a amenajat în casă o expoziţie de vinuri și păpuși

O încăpere din locuinţa lui Petre Arsene, din Godeni, a fost transformată într-o expoziţie de păpuşi, una mai frumoasă decât cealaltă, adunate de fiica sa din ţările pe care le-a vizitat. Ajungând la musceleanul din localitatea învecinată pentru o discuţie despre trecutul său profesional la ARO, am avut parte de o surpriză plăcută la finalul interviului. Soţia acestuia ne-a întrebat dacă vrem să vedem ceva inedit, testându-ne curiozitatea profesională cu termenul bine ales. Într-adevăr, doamna Arsene nu a exagerat cu nimic când a descris drept „inedit” aspectul încăperii devenite un mic muzeu al păpuşilor tradiţionale ale statelor europene colindate, din care a avut grijă să ia la plecare un simbol specific. Figurinele cu chip de om, înveşmântate în superbe costume populare, fură numaidecât privirea celui care pătrunde într-un univers al inocenţei creat de profesoara de Limba Engleză, mamă a doi copii. Inocenţa ţine până la colecţia de vinuri a domnului Arsene, care, nefiind consumator de băuturi alcoolice, a strecurat într-un colţ al camerei două vitrine cu sticlele adunate de-a lungul câtorva decenii. 

O familie preocupată de frumos                            

Fremătând ca un copil nerăbdător să ne surprindă reacţia de uimire în faţa oazei de candoare în care ne-a poftit, doamna Arsene ne-a prezentat mândră o colecţie pe care n-o vezi în orice locuinţă. Fiica soţilor Arsene a adunat în casa părintească de la Godeni o mulţime de păpuşi deosebite, străine şi româneşti, majoritatea cu specific tradiţional. Unele dintre ele au fost achiziţionate în ideea de a le îmbrăca în diverse costumaţii, numai că preocupările profesionale şi personale ale tinerei, care a devenit mama a doi copii, unul de cinci ani, altul de trei ani, au condus la amânarea pasiunii pentru aceste simboluri ale celei mai frumoase perioade din viaţa unui om. Păpuşilor moderne li s-au alăturat cele din copilăria fiicei, de care mama sa a avut grijă să le împrospăteze aspectul. Este lesne de înţeles ce nostalgie a încercat-o în momentul în care a aranjat jucăriile fetei, care, la rândul său, a găsit bucurie în a-şi spori colecţia de obiecte drăgălaşe, delicate, care inspiră căldură şi puritate. 

Privind zecile de reprezentări de fetiţe şi băieţei în miniatură, în haine de o frumuseţe care trebuie trăită pentru a fi înţeleasă, te inundă o senzaţie de calm şi, pe moment, uiţi de tensiunea cotidianului. Parcă se ridică toate grijile de pe frunţile care se descreţesc pe loc, având parte de o porţie generoasă de ingenuitate în locuinţa unor oameni gospodari. Nici ginerele nu s-a lăsat mai prejos şi, antrenat de hobby-ul soţiei, a îmbogăţit expoziţia de la Godeni cu jucărioare meşterite de el. Fie a asamblat diferite piese într-un întreg care ia ochii celor mici, dar şi celor mari, văzând câtă migală a investit în realizarea lor, fie le-a confecţionat de la zero, oferind o experienţă unică celor care au privilegiul de a admira un paradis al sincerităţii desăvârşite. 

Părinţii sunt mândri de expoziţia care le luminează casa şi le-o prezintă tuturor celor care, asemenea lor, iubesc frumosul şi tânjesc după lumea copilăriei.       

De şase ani, familia fiicei locuieşte la Bratislava, de unde soţii Arsene au adus un soi de arbuşti ornamentali care le înviorează bătătura. Preocuparea pentru a decora locul în care trăiesc se vede peste tot în jur. Casa şi curtea arată ca în poveşti, de unde şi gândirea pozitivă a celor doi. De altfel, soţii Arsene sunt oameni zâmbitori, care insuflă un sentiment de seninătate celor care au plăcuta ocazie de a-i cunoaşte. „Cu amintirile rămâi.”, spunea melancolic Petre Arsene, a cărui grijă pentru natural, tradiţional, arhaic chiar spune multe despre caracterul său. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!