5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

Înfiinţarea liniei de gardă la domiciliu, în specialitatea ATI, susţin şefii Spitalului, a deschis Cutia Pandorei

O parte dintre medicii chirurgi nu vor să mai facă gardă la domiciliu 

Penultima hotărâre adoptată de Consiliul Local Câmpulung în mandatul 2012-2016 priveşte înfiinţarea liniei de gardă la domiciliu, în specialitatea ATI, pe perioadă determinată, în cadrul Spitalului Municipal, o unitate sanitară cu 390 de paturi, din care 16 paturi în specialitatea Terapie Intensivă. Iniţiativa pornită şi pe fondul unor nemulţumiri ale dr.Sorin Moşteanu, autorul unor adrese înaintate Consiliului Local, a generat o discuţie în plen pe tema supragărzilor. Mai precis, o parte dintre medicii din specialităţile chirurgicale şi-au exprimat opţiunea de a nu mai face gardă la domiciliu. 

Ministerul a recomandat înfiinţarea liniei de gardă la domiciliu, în specialitatea ATI

Potrivit expunerii de motive semnate de viceprimarul Bogdan David, expunere care justifică includerea acestui material pe ordinea de zi a şedinţei de îndată ţinută cu şase zile înainte de alegeri, proiectul de hotărâre a fost iniţiat la solicitarea conducerii instituţiei medicale, depusă la Primărie pe 19 mai 2016. Documentul care, alături de raportul de specialitate al Compartimentului Audit Intern, susţine propunerea de lege locală, precizează că „liniile de gardă se stabilesc la nivelul fiecărei unităţi sanitare şi se aprobă de autorităţile administraţiei publice locale, la propunerea unităţilor sanitare cu paturi. În cazuri deosebite, programul de muncă şi organizarea gărzilor în alte condiţii decât cele prevăzute în Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar se pot face numai cu aprobarea autorităţilor administraţiei publice locale, ulterior avizării de către Ministerul Sănătăţii.”

În plus, a existat o recomandare în acest sens a Ministerului Sănătăţii, potrivit căreia: „Numai astfel se pot asigura intervenţiile cu maximă rapiditate în unele cazuri de urgenţă care impun acest lucru; se evită situaţiile create din stabilirea cu dificultate a unui canal de legătură sau din existenţa unor probleme de comunicare; necesitatea supravegherii cazurilor internate în Compartimentul ATI.”    

Documentul însuşit de David mai precizează că din declaraţia angajatorului reiese că „sumele necesare cheltuielilor de personal determinate de înfiinţarea liniei de gardă la domiciliu, în specialitatea ATI, pe perioadă determinată, se încadrează în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2016.” Prin urmare, garda la domiciliu se va putea salariza ulterior aprobării date de Consiliul Local. Materialul de şedinţă mai precizează că „medicii care sunt nominalizaţi să asigure asistenţa medicală de urgenţă, prin chemări la domiciliu, vor fi salarizaţi pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu un venit determinat în funcţie de 40% din tariful orar aferent salariului de bază şi numărul de ore cât asigură garda la domiciliu.” Încadrarea cu doi medici în specialitatea ATI, la Spitalul Câmpulung, permite înfiinţarea liniei de gardă, reprezintă alt argument care a stat la baza hotărârii.                                         

O parte dintre chirurgi nu vor să mai facă gardă la domiciliu

Subiectul a generat un dialog între cei doi medici prezenţi în sala de şedinţe a Legislativului, Anca Dumitrescu, în calitate de consilier local, şi Toma Berevoianu, directorul medical, în calitate de reprezentant al instituţiei subordonate. Potrivit acestuia din urmă, prin chestiunea în discuţie s-a deschis Cutia Pandorei şi a explicat care sunt, în viziunea sa, consecinţele. „Colegii noştri din specialităţile chirurgicale, Chirurgie Generală şi Obstetrică-Ginecologie, au cinci-şase gărzi pe lună, cum le vine rândul, în funcţie de numărul de specialişti în specialitatea respectivă. Pe lângă aceste gărzi, eu şi toţi colegii mei suntem obligaţi să stăm acasă încă cinci sau şase zile. Dacă am cinci gărzi, am cinci supragărzi. Specialităţile chirurgicale nu se pot efectua decât în echipă. Nu pot să fac decât o operaţie mică. Şi acolo am nevoie cel puţin de asistentă şi de anestezist. Dacă este nevoie să intervin în abdomen sau în altceva, am nevoie de echipă şi de încă un coleg. Colegii mei refuză să mai facă, pentru că n-au niciun cadru legal să-i menţin acolo. De 22 de ani, de când sunt aici, lucrurile s-au menţinut şi a fost bine. Acum, cu acreditare, cu petiţia făcută de doctorul Moşteanu, prin asta am deschis Cutia Pandorei. Colegii mei, neavând cadru legal, nu ştiu dacă vor accepta prin „acordul părţilor”.”, a precizat dr.Berevoianu, cu referire la soluţia propusă de unul dintre consilierii locali în vederea continuării acestui sistem. Legea, a mai afirmat directorul medical, nu permite efectuarea gărzii la domiciliu pentru specialităţile care au linie continuă de gardă.

În condiţiile în care chirurgul va fi împiedicat să lucreze în echipă, la operaţiile complicate, „nici ATI nu-şi mai are rostul să stea acasă.”, a afirmat dr. Berevoianu. Acesta a punctat, la capitolul dezavantaje, faptul că se va ajunge în situaţia în care toate urgenţele vor fi transferate la Piteşti sau mai departe. 

“Trebuie să găsiţi o formă legală de a-i plăti şi pe cei care stau acasă, ca să asigure permanenţa la specialităţile Chirurgie”

În opinia medicului Anca Dumitrescu, există o altă formă de a asigura urgenţele de la domiciliu, care se plăteşte la fel ca la linia de gardă la domiciliu. „Citiţi şi o să vedeţi. Nu puteţi obliga pe nimeni să stea acasă 24 de ore, ca să fie chemat pentru o urgenţă sau să nu fie chemat, în situaţia în care el mai are şi altceva de făcut, cum au toţi oamenii. Eu ştiu că fiecare trebuie să lupte pentru binele Spitalului, dar să lupte chiar toţi pentru binele Spitalului, nu numai unii. Şi atunci trebuie să găsiţi o formă legală de a-i plăti şi pe cei care stau acasă, ca să asigure permanenţa la specialităţile Chirurgie. În acelaşi timp, va trebui asigurat şi pe Radiologie. Dacă aveţi doar ATI, nu se poate, va trebui şi pe Radiologie. Trebuie să vă faceţi o previziune generală la nivelul Spitalului. Acum aţi reuşit cu asta, foarte bine. Eu şi domnul Ionescu am fost printre cei care au susţinut asta în Consiliul de Administraţie. Trebuie să vă gândiţi că şi ceilalţi colegi sunt într-o situaţie similară.”, a precizat medicul de la TBC.  

Şi nu numai în specialitatea Radiologie – Imagistică Medicală va trebui aplicată aceeaşi măsură – a adăugat dr.Berevoianu – ci şi specialitatea Ortopedie-Traumatologie. În ultimii 22 de ani, de când lucrează el la Spitalul Câmpulung, lucrurile au decurs normal. „Colegii noştri care sunt chemaţi – în aceeaşi situaţie sunt şi eu, în momentul în care sunt de supragardă şi stau la domiciliu, cinci gărzi, şase gărzi, câte am pe lună, nu 15, ca la ATI – în momentul în care sunt solicitaţi pentru o intervenţie, sunt plătiţi prin chemarea de la domiciliu. În condica de chemări sunt consemnate orele respective şi eşti plătit ca atare. Sigur, nu tot timpul respectiv. În momentul de faţă, avem la dispoziţie telefoanele mobile, dar nu poţi părăsi localitatea.”, a descris acesta maniera în care decurge ceea ce în limbaj medical poartă denumirea de „supragardă”.  

Dr.Anca Dumitrescu a cerut ca, la o viitoare întâlnire, să fie informată în legătură cu legalitatea activităţii care se desfăşoară astfel. „Care este articolul din lege care vă dă dreptul să faceţi asta? Şi cum faceţi? Că faceţi dumneavoastră şi că mai fac şi alţii.”, a fost nedumerirea acesteia, care speră să-i fie lămurită în viitorul Consiliu.

“Haideţi să găsim cadrul legal prin care doctorii să fie plătiţi să facă gardă la domiciliu”

Întrucât directorul medical a cerut atenţie la bugetul de venituri şi cheltuieli, Lucian Ionescu, fost component al Consiliului de Administraţie al Spitalului, a replicat că nu aceeaşi prudenţă a fost manifestată de conducerea instituţiei în momentul în care a cerut angajarea a aproximativ 30 de persoane dintr-o dată. Dimpotrivă, managerii au căutat să convingă Consiliul Local că nu va fi afectat bugetul prin scoaterea la concurs a unui număr atât de mare de posturi. „Faptul că o să avem un medic, doi, trei, cinci, care vor face gardă la domiciliu şi vor fi plătiţi suplimentar nu cred că va fi o mare problemă. Nu cred că o suplimentare pentru gardă la domiciliu poate să afecteze atât de mult bugetul de cheltuieli de personal, încât să avem probleme de funcţionare. (…) La şedinţa Consiliului de Administraţie, în care am discutat despre linia de gardă la domiciliu, dumneavoastră aţi spus că chiar v-aţi bucura să putem să facem acest lucru, inclusiv că vă avantajează şi vă convine. Haideţi să găsim cadrul legal prin care doctorii să fie remuneraţi să facă gardă la domiciliu, sunt convins că există.”, a încheiat Ionescu discuţiile pe acest subiect votat la începutul săptămânii. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!