Cea mai mare bucurie la sfârşitul acestei campanii potolite este că vom scăpa de întrebarea: „Cine crezi că iese primar?” Pentru binele Câmpulungului, era de dorit să nu iasă niciunul din cei zece, dar, fiindcă această variantă nu este posibilă, nu ne rămâne decât să sperăm că va fi ales răul cel mai mic. Şi să-l acceptăm pe cel dorit de electorat, dacă altul mai vrednic, mai deştept, mai dedicat decât ce avem în oferta alegerilor 2016 n-a ieşit la suprafaţă. Dacă-i întrebi pe ei cine iese primar, toţi sunt primii (singuri sau împărţind victoria cu altul, graţie unei egalităţi curioase ieşite la chestionarea populaţiei), în sondajele lor sau ale celorlalţi. Bogdan David o spune, de o lună încoace, fără pic de ezitare în voce, că el va fi primarul Câmpulungului. În replică, Liviu Ţâroiu şi aliaţii, mai mulţi decât are liberalul, îl ironizează cum că mandatul lui David, care se încheie curând, va rămâne cel mai scurt din istoria Câmpulungului, în antiteză cu cel al fostului său şef de partid. La fel ca PNL, PSD nu se îndoieşte de victorie. Şi a şi exprimat public, cu fiecare ocazie, această certitudine cu care a înflăcărat masele hipnotizate magistral cu îndemnul că trebuie să voteze candidatul social-democrat.
În cazul municipiului, PSD intră aparent relaxat în confruntarea cu PNL şi aceeaşi atitudine lipsită de agitaţie o are şi în privinţa comunelor. Nicio emoţie în localităţile în care social-democraţii au deja un primar de carieră, cum sunt cei de la Rucăr, Stoeneşti, Hârtieşti, Mioarele, Godeni, Dâmbovicioara, Boteni sau Mihăeşti. Nu se tem de o eventuală înfrângere nici măcar în acest ultim caz, unde contracandidatul social-democratului este Liviu Iana, un tip îndrăgit de public în general, nu numai de cel de acasă, datorită grupului folcloric pe care îl conduce şi parteneriatului cu maestrul Prunoiu. Nici în cazul localităţilor stăpânite de achiziţii recente, cum sunt primarii întorşi cu faţa către roşu, la Aninoasa, Berevoeşti, Davideşti ori Vlădeşti, nu stau ca pe jar în aşteptarea deznodământului.
Lupta PSD este să-şi păstreze Primăriile pentru care candidează oameni noi, din cauză că cei vechi ori n-au vrut, ori n-au mai putut. N-au mai putut colegii de la Cetăţeni, Stâlpeni şi Vultureşti şi n-au mai vrut cei de la Ţiţeşti (posibil, şi cel de la Bălileşti), Dragoslavele şi Schitu Goleşti. La Cetăţeni, cică, ar fi în ceaţă scorul, întrucât votanţii care contează, rudărimea din Valea Cetăţuii, ar fi împărţiţi între noutatea alegerilor din 2016, la rural, Mugurel Minciună, şi fosta viceprimăriţă, Antonella Enache. Liberalii sunt siguri că la Cetăţeni câştigă al treilea, adică actualul vice Claudius Ciobanu, care este de-al lor. Nebuloasa se va risipi până la următoarea ediţie a ziarului şi vom vedea ale cui previziuni au fost inspirate. Pe nisipuri mişcătoare sunt şi la Schitu Goleşti, unde PSD-iştii de la conducerea Primăriei, Palaghiu şi Tudor, s-au retrogradat singuri pe locurile II şi III, pe lista de candidaturi. La Schitu, însăşi persoana candidatului la funcţia de primar a constituit mărul discordiei, fiind dorit de principalii combatanţi, care au făcut pelerinaje, pentru convingerea acestuia. L-au convins liberalii, care sunt siguri că vor sufla social-democraţilor Primăria Schitu, ca revanşă pentru Primăria Valea Mare Pravăţ, care este ca şi pierdută pentru PNL, după reorientarea politică a lui Boncoi. În schimb, PSD-iştii n-au urmă de stres că n-ar câştiga la Stâlpeni, unde pigmentul pronunţat al candidatului a dat naştere unui slogan de belea: „Votaţi Obama!”
Retragerea lui Tarbă, de la Dragoslavele, a fost regretată public de preşedintele de la Câmpulung, conştient că a pierdut o piesă valoroasă pentru partid şi un primar care ar fi domnit mult timp de acum înainte. N-a mai vrut să continue din motive de sănătate, s-a afirmat public.
Ar mai fi un lot de comune râvnite de PSD, deoarece au fost conduse de rivali. Puţine, dar bune şi toate în „buza” Câmpulungului galben, semn că s-a luat. Partidul majoritar în Muscel vrea cu ardoare să pună mâna pe Primăriile Albeştii de Muscel, Bughea de Sus şi Bughea de Jos, Poienarii de Muscel şi Lereşti. Sunt bifate ca certitudine a succesului Bughea de Jos şi Lereşti, datorită popularităţii de care se bucură persoanele alese, Maria Toader, preoteasă şi directoare de şcoală, şi, fără legătură, Marian Toader, viceprimar. Cât despre ceilalţi, mai vedem. Remarcăm mulţi tineri în postura de candidaţi prezentaţi, lansaţi şi promovaţi de un partid care nu concepe ca, în 2016, să iasă din alegeri cu coada între picioare.