15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Nenorociţi de potop şi gheaţă!

Prefectura aşteaptă raportul pagubelor de la Gămăceşti. O comisie de la Primăria Berevoeşti va evalua pagubele inundaţiilor şi ale grindinei

Rupere de nori, cu grindină şi vânt puternic, luni şi marţi, în mai multe localităţi din Muscel! A plouat „cu găleata”, fără întrerupere, timp de mai bine de o oră, precipitaţiile căzute umflând pârâurile şi formând torenţi care au generat inundaţii. În plus, grindina căzută a acoperit pământul cu un strat de gheaţă, care măsura în unele locuri chiar şi 20 de centimetri, spre disperarea oamenilor, care şi-au văzut culturile agricole şi livezile distruse. Reprezentanţi ai ISU Argeş, ai ABA Argeş-Vedea şi ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit după încetarea potopului, sărind în ajutorul oamenilor care au avut de suferit. Urmează să se facă inventarul dezastrelor şi să se stabilească pagubele.

Grindină de 20 de centimetri şi precipitaţii de 70 de litri pe metrul pătrat

Furtuna de la începutul săptămânii a afectat comunele Albeştii de Muscel, Godeni, Berevoeşti, Aninoasa, Stoeneşti şi Vlădeşti, însă cele mai mari pagube le-a produs în cătunul de rudari Gămăceşti, de pe Valea Bratiei, din Berevoeşti, unde 20 de gospodării au fost inundate după ce un dig amenajat să preia viitura s-a înfundat în urma debitului mare de aluviuni. În această zonă, precipitaţiile au atins chiar şi 70 de litri pe metrul pătrat, torentul format ajungând până în casele oamenilor şi măsurând peste un metru. „Au mai fost inundaţii, aici, la noi, dar în halul ăsta niciodată! Ne-a intrat apa până în case, avea peste un metru. Dacă se întâmpla aşa ceva noaptea, murea cineva! Bine c-a fost doar atât! Acum, stăm cu frică, dacă plouă mai rău şi vine apa şi ne ia casele? Ce facem? Cine ne ajută?”, se întrebau sătenii din Gămăceşti. În altă ordine de idei, trebuie să precizăm că, pe lângă ploaia torenţială, la Berevoeşti, a făcut mari pagube şi grindina, stratul depus atingând chiar şi 20 de centimetri, inclusiv pe şosele, perturbând serios circulaţia rutieră. Oamenii au fost nevoiţi să pună mâna pe lopeţi pentru a degaja stratul de gheaţă depus, ca-n plină iarnă, din curţi şi de pe drumuri. „N-am mai pomenit aşa ceva! E alb peste tot, parc-ar fi în ianuarie. Nici astă iarnă n-am avut atâta zăpadă câtă gheaţă e acum! S-a dus toată munca noastră. N-a mai rămas nimic prin grădini şi livezi! Vom vedea ce vom face, poate vom semăna din nou, dar fructe n-or să mai rămână!”, se plângea un localnic din Berevoeşti.

O comisie va evalua pagubele

În zona inundată din Gămăceşti, pompierii câmpulungeni, coordonaţi de maiorul Cristian Bărbulescu, au acţionat cu două autospeciale şi două motopompe, fiind nevoie şi de un buldoexcavator pentru desfundarea digului colmatat şi a canalului de scurgere. La faţa locului au ajuns şi prefectul Cristian Soare, Tatiana Diaconu, director tehnic în cadrul ABA Argeş-Vedea, şi prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Argeş, colonelul Liviu Popescu. „A fost o rupere de nori, au fost 70 de litri pe metrul pătrat, iar acel prag, care avea rolul de a opri apa, s-a colmatat. Conducerea ABA Argeş-Vedea, împreună cu Primăria Berevoeşti, va acţiona pentru ca, pe viitor, astfel de situaţii să nu se mai întâmple. Ştiu că a plouat din abundenţă şi la Aninoasa, şi la Berevoeşti, în centru, o să facem o evaluare şi vom lua măsurile care se impun. Vom constitui o comisie pentru a se face aceste evaluări, şi în cazul pagubelor făcute de grindină, şi, evident, persoanele respective vor fi despăgubite.”, a declarat prefectul Cristian Soare. 

La nivelul Primăriei Berevoeşti s-a constituit o comisie de evaluare a pagubelor, în vederea despăgubirii persoanelor afectate, urmând ca situaţia finală să fie înaintată Prefecturii Argeş. Pompierii rămân în continuare în alertă pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo şi hidro manifestate la nivelul Muscelului.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!