11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Când un părinte pleacă la muncă în străinătate, la cererea lui, Instanţa desemnează persoana care va avea grijă de copil

Săptămâna trecută, sala mare a Primăriei a găzduit conferinţa cu tema „Informarea părinţilor cu privire la obligaţiile care le revin atunci când pleacă la muncă în străinătate”, organizată de Primăria Câmpulung, prin Serviciul de Asistenţă Socială, invitaţi fiind preşedintele Judecătoriei Câmpulung, Ana Denis Oprea, şi reprezentanţi ai Asociaţiei „Salvaţi Copiii”, Filiala Argeş. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai unor instituţii câmpulungene, părinţi, dar şi bunici care au în grijă nepoţi ai căror părinţi muncesc peste hotare. Principala temă a dezbaterii a fost Hotărârea Guvernului nr.691/2015, privind monitorizarea modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a serviciilor de care aceştia pot beneficia. Noua legislaţie prevede obligativitatea părintelui de a anunţa instituţiile că va pleca din ţară şi, de asemenea, datoria stabilirii persoanei care va avea grijă şi va răspunde de copil. „Primul lucru pe care trebuie să-l facă părintele sau susţinătorul este să meargă la Serviciul de Asistenţă Socială şi să anunţe, în baza unei cereri, în care părintele menţionează că minorul rămâne în grija unei anumite persoane, cu 40 de zile înainte de a pleca la muncă în străinătate. Mai departe, trebuie să se adreseze instanţei de judecată, care, în termen de trei zile, trebuie să confirme persoana desemnată, care şi-a exprimat acordul.”, a precizat Dumitra Sima, preşedinta Asociaţiei „Salvaţi Copiii”, Filiala Argeş.

Prezentă la discuţii a fost şi preşedintele Judecătoriei Câmpulung, Ana Denis Oprea, care a explicat modalitatea rapidă de obţinere a documentelor necesare luării în grijă a copiilor de către rude: „Părintele, nu neapărat mama, cum, de regulă, se întâmplă să fie mama, trebuie să facă o cerere, nu în contradictoriu cu persoana căreia îi deleagă atribuţiile, ci trebuie să se adreseze instanţei cu o cerere în procedură necontencioasă. Cererea se soluţionează în regim de urgenţă şi Asistenţa Socială poate ajuta şi consilia pe petenţi în astfel de situaţii, pentru că altfel se declanşează o procedură care poate să-i îndepărteze de obţinerea în termen a rezultatului urmărit. Se întâmplă, dacă se cere în procedură contencioasă o judecată în contradictoriu cu bunica maternă, de exemplu, cererea să intre în procedură de regularizare şi asta se întârzie foarte mult şi, la momentul la care se fixează termenul de către instanţă, mama să fie plecată de mult. Or nu acesta este interesul, interesul este ca mama să poată pleca, iar copilul să fie în siguranţă, la o persoană creditată de mamă şi verificată prin intermediul Asistenţei Sociale. Serviciul de Asistenţă Socială este cel care oferă sprijinul de care avem nevoie pentru a putea adopta o soluţie în interesul copilului. Paşii nu sunt mulţi, sunt simpli. Părintele vine la Asistenţa Socială, unde se demarează verificările pe care le prevede legea, iar noi pronunţăm de îndată o hotărâre în Camera de Consiliu. Totul este să stea cineva de vorbă cu părintele şi să-i dea această cale.”

În fond, prin această lege se urmăreşte monitorizarea modului de creştere a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, precum şi a celor care au venit în ţară după o perioadă de şedere în afara României. De obicei, Serviciul de Asistenţă Socială solicită anual, în ultimul trimestru al anului, unităţilor şcolare, date şi informaţii cu privire la copiii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate, unul dintre părinţi, copii reveniţi în ţară după o perioadă de şedere în străinătate mai mare de un an. Cei prezenţi la întâlnire, printre care şi câţiva bunici care au grijă de nepoţi, au cerut crearea la Câmpulung a unei filiale a Asociaţiei „Salvaţi Copiii” şi a unui centru unde copiii ai căror părinţi sunt plecaţi pot veni la finalizarea cursurilor, pentru a fi ajutaţi la lecţii, a beneficia de o masă caldă şi pentru a fi consiliaţi. 

Concluzia este că Asistenţa Socială se va baza tot pe şcoli şi pe vecini, ca şi până acum, pentru a putea urmări cazurile de copii părăsiţi de părinţi, pentru că aceştia nu vor anunţa oficial plecarea. Dacă nu se va urma calea legală de desemnare a unui tutore cât părinţii sunt plecaţi, micuţii vor avea de suferit: nu vor putea fi ajutaţi în centre speciale, unii chiar nu vor putea fi înscrişi la şcoli, iar în cazul celor care abandonează cursurile, profesorii nu au pe cine să anunţe. La nivel de Argeş, doar cinci familii au urmat procedura legală şi au desemnat oficial o persoană care să aibă grijă de copiii lor.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!