19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Familiile afectate de inundaţii vor primi ajutor de urgenţă din partea Guvernului

Urmare a precipitaţiilor abundente şi a vântului puternic manifestate între 28 şi 29 august 2021, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a intervenit în localităţile Câmpulung, Curtea de Argeş, Piteşti, Albota, Valea Mare Pravăţ, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Lereşti şi Rucăr.

În urma inundaţiilor, echipele de intervenţie au evacuat apa provenită din precipitaţii din trei locuinţe din Câmpulung, patru curţi din Câmpulung, Albota, Valea Mare Pravăţ şi Rucăr, din 16 beciuri din Câmpulung, Piteşti, Lereşti şi Bughea de Jos, dintr-un garaj din Bughea de Sus, dintr-un subsol din Piteşti, din parcarea şi demisolul unui bloc din Piteşti. În Curtea de Argeş au avut loc patru intervenţii provocate de următoarele evenimente: un copac a căzut peste firele electrice pe drumul către Tigveni (DN73C) unde a fost necesară şi intervenţia CEZ; acoperişul unui bloc de locuit a căzut peste nouă autoturisme şi carosabil; acoperişul unui bloc de locuit a căzut pe spaţiul verde şi o grindă de lemn ce se afla în pericol să cadă.

Prefectul judeţului Argeş, Emilia Mateescu informează că, persoanele singure şi familiile afectate de inundaţii, indiferent de veniturile acestora, vor primi ajutoare de urgenţă din partea Guvernului, în conformitate cu Hotărârea nr. 671/2021, din 24 iunie 2021.

Prin urmare, familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost avariate parţial sau în totalitate de inundaţii vor primi suplimentar faţă de sumele acordate pentru afectarea locuinţei, ajutoare de urgenţă în cuantum de:

-6.000 de lei, dacă locuinţa a fost afectată în proporţie de peste 75% inclusiv;

-4.000 de lei, dacă locuinţa a fost afectată între 50% inclusiv şi 75%;

-2.500 de lei, pentru proprietarii gospodăriilor inundate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;

-1.500 de lei, dacă locuinţa a fost afectată în proporţie de până la 25%.

Persoanele ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor vor primi un ajutor de urgenţă în cuantum de 1.000 lei.

Ajutorul de urgenţă se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, iar pentru acordarea ajutorului de urgenţă nu se impune completarea unei cereri şi nici efectuarea de anchete sociale prin care să se certifice existenţa situaţiilor de necesitate ori, după caz, a situaţiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure. Acesta se va acorda pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului şi pe baza borderourilor întocmite de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş. Plata ajutorului de urgenţă se poate face prin mandat poştal sau prin cont bancar. În situaţia în care beneficiarul ajutorului va opta pentru plata prin cont bancar, acesta îşi va exprima opţiunea în scris printr-o declaraţie pe propria răspundere. E.M.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!