Împins de treburi administrative, directorul Muzeului a fost obligat să dea ochii cu finanţatorii, cărora le-a cerut, pe lângă încuviinţarea agendei culturale şi a cheltuielilor generate de evenimentele propuse, modificarea statului de funcţii al instituţiei. Din cauza manierei deficitare în care şefa Personalului din Primărie a întocmit raportul care explică şi întăreşte cerinţele lui Alexandru Oprea, s-a înţeles că acesta pretinde „îndulcirea” condiţiilor de concurs pentru un post de muzeograf, momentan vacant, ca să poată fi ocupat de una dintre angajate. Practic, directoarea de la Resurse Umane le sugera câştigătoarea concursului, lucru nemaiîntâlnit până acum, chit că permanent au planat suspiciuni în privinţa angajărilor în sectorul bugetar. Dar să ţi se spună în faţă pe cine să angajezi… era prea de tot! În faţa aleşilor, managerul a lămurit că n-are legătură viitoarea angajare cu ascensiunea Consuelei Grecu – căci ea a constituit subiectul recomandării şefei de Personal – care, dacă va promova, va promova pe „felia” ei, adică în calitate de conservator, nu muzeograf.
Directorul Muzeului Municipal caută încă un muzeograf
Alexandru Oprea a depus o adresă destinată Consiliului Local, în care explică necesitatea schimbărilor solicitate. Potrivit documentului întocmit de managerul Muzeului, împreună cu referentul Emanuela Ştefănescu, Planul de ocupare a funcţiilor contractuale cuprinde: 19 funcţii, dintre care 2 funcţii contractuale de conducere şi 17 de execuţie. Două sunt vacante. Ca modificări reprezentând avansări ale unor subalterni, care nu se puteau realiza fără acceptul superiorilor, Oprea a propus ca o funcţie de muzeograf – grad profesional II să se transforme în muzeograf – grad profesional I, întrucât persoana a împlinit vârsta ca să poată susţine examenul de promovare; arheologul debutant să urce la gradul profesional II; iar restauratorul debutant să obţină gradul profesional II.
În afară de propunerile de transformare a unor funcţii contractuale dintr-un grad profesional inferior, într-unul superior, a existat una „pe invers”. Adică muzeograful grad profesional IA să coboare la muzeograf grad profesional II, întrucât – motivează Alexandru Oprea – „în urma anunţului publicat la Muzeul Municipal Câmpulung, în perioada 15 iulie 2015 – 28 iulie 2015, pentru concursul de ocupare a funcţiei contractuale, nu a fost depus niciun dosar.” Una dintre condiţii, care i-a ţinut la distanţă pe doritori, era vechimea de şase ani în domeniul muzeal. „Nu ne permitem să rămânem cu post vacant, mergem pe condiţii de eligibilitate la post între 1 şi 3 ani, conform legii. Postul este în continuare vacant şi conservatorii sau oricine îndeplineşte condiţiile pot să se înscrie la concurs. Concursul se organizează în condiţiile legii. Am avut fix aceeaşi situaţie în 2014-2015 cu posturile de arheolog şi restaurator, pe care a trebuit să le ducem de la o treaptă superioară la nivel debutant, pentru că nu s-a prezentat nimeni care să îndeplinească condiţiile de vechime.”, a argumentat managerul de ce procedează astfel. Aşadar, patru posturi, dintre care trei cu avansare şi unul cu “decădere” în grad, pentru găsirea candidaţilor care să îndeplinească cerinţele de concurs.
Şefa Personalului din Primărie le recomandă aleşilor pe cine să promoveze la Muzeu
Solicitarea managerului instituţiei subordonate a fost însoţită de referatul şefei Compartimentului de Resurse Umane, Daniela Bănuţă, care nu numai că susţine doleanţa acestuia, dar are şi propuneri concrete de promovare, nominalizând o angajată a Muzeului, care merită să fie avansată. Redăm un fragment din raportul şefei Personalului din Primăria Câmpulung: „Urmărind tabelul cu evoluţia în carieră a personalului din subordine, toţi cu calificativul „foarte bine”, constatăm că există o persoană care îndeplinea cadrul legal de promovare din 2015 (…). (…) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din trei în trei ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul „foarte bine”, cel puţin de două ori în ultimii trei ani. Prin Planul de ocupare a funcţiilor contractuale, pentru 2016 (…), au fost propuse pentru promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare toate persoanele care au îndeplinit condiţiile de promovare. S-a propus transformarea funcţiei contractuale de execuţie – muzeograf grad profesional IA, vacant, în muzeograf grad profesional II şi scoaterea lui la concurs de recrutare. Recomandăm promovarea doamnei Grecu Consuela, care îndeplineşte condiţiile de promovare la sfârşitul anului 2016, în primul semestru al anului 2017.”
Unul dintre consilieri, debusolat de raportul confuz al directoarei de la Resurse Umane
Din maniera în care a fost redactat referatul se înţelege că promovarea Consuelei Grecu are legătură cu concursul la care nu s-a prezentat nimeni anul trecut, nicidecum că este o treabă distinctă, aceasta având profesia de conservator, nu muzeograf. Constatând că autoarea raportului ambiguu nu este în sală, pentru a-şi explica textul, consilierul local PNL Constantin Chiţulescu a cerut ca, la viitoarele documente înaintate Consiliului, în maniera confuză în care l-a întocmit pe cel referitor la posturile de la Muzeu, să fie prezentă. Poate, verbal este mai coerentă decât în scris. Asta pentru că, prin referatul prezentat, în mod nefericit s-a creat suspiciunea că este „retrogradat” muzeograful ca să i se potrivească, din punct de vedere al condiţiilor, persoanei nominalizate în vederea promovării. N-o spunem noi, a spus-o Chiţulescu, în plenul şedinţei ordinare de la finele lunii martie: „Dacă s-a scos la concurs funcţia de muzeograf gradul I… mi se pare că, transformându-l în grad profesional II, ca să i se potrivească doamnei Grecu Consuela, nu este corect. Atunci, propun colegilor: fie păstrăm muzeograf grad I, fie, dacă îl transformăm în grad II, să-l scoatem la concurs. Data viitoare, doamna Bănuţă să nu ne mai recomande, eventual, să ne propună.”
„Asta am şi spus, să-l scoatem din nou la concurs. Nu se pot face transformări la Muzeu de la conservator la muzeograf fără concurs.”, a intervenit directorul Oprea, moment în care s-a declanşat o curiozitate a colegului de partid al lui Constantin Chiţulescu, Lucian Ionescu: de unde se ştie că va fi promovată Consuela Grecu? „Doamna Grecu, dacă va fi promovată, în primul rând, nu are termenul şi va fi promovată în treaptă superioară, dar tot cu funcţia de conservator, din II în I. (…) Doamna Consuela Grecu nu îndeplineşte termenul de promovare şi dânsa este conservator.”, a explicat Alexandru Oprea, înainte de a obţine votul Consiliului Local, cu abţinerea lui Chiţulescu, asupra Planului de ocupare a funcţiilor contractuale din cadrul Muzeului, pentru semestrul I al anului 2016. Potrivit lui Oprea, urmează să se vacanteze şi alte posturi.