11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Aleşii ba dau ministerul în judecată, ba se lasă daţi în judecată de minister

Cum habar nu au ce este de făcut în cazul, deocamdată, nepenal, „Kretzulescu”, aleşii locali au căzut de acord să nu facă nimic. Le zice unul din Consiliu colegilor aflaţi, sperăm, la ultimul mandat, „să nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala”! Prin votul lor şi prin inacţiunea lor de viţei tâmpi, priponiţi în faţa porţii noi, parcurile au ajuns într-un hal de le plâng de milă, din lumea de dincolo, cei care le-au prins altfel decât noi, animate, curate, umbroase, cu trenuleţ, cu alei de promenadă pentru orăşeni educaţi. Iar acum nu mai este treaba lor, după ce au adus la ruină, prin deciziile lor, două zone-monument, pe care nu le vom mai avea vreodată aşa cum au fost în vremurile lor bune. Nu le vom avea curând nici cum au fost înainte de reabilitarea ale cărei efecte dezastruoase vor fi consemnate la adevăratele proporţii de o istorie care se respectă. În afară de faptul că nu se va mişca un deget, în cele două luni rămase până la alegerea noului primar, măcar pentru avansarea reabilitării idioate din parcuri, alt lucru asupra căruia au convenit “oile aiurite” de la conducerea Câmpulungului este să se lase date în judecată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Motivul îl reprezintă refuzul de a returna o sumă majorată cu 20 de miliarde de lei vechi faţă de pretenţiile iniţiale ale finanţatorului. În ediţia de astăzi vom reveni asupra revendicărilor ministeriale, care i-au debusolat mai rău decât erau pe cei care acum susţin cu obrăznicie că nu e treaba lor să descurce iţele încurcate penal de “părintele” uneia dintre cele mai mari nenorociri din trecutul acestei aşezări. 

Negocierea cu ministerul, “procedura prealabilă acţiunii în instanţă”

Reamintim că, pe 19 februarie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale a expediat partenerului de contract, în vigoare până la 06.06.2016 – o dată mai potrivită nici că se putea pentru „Apocalipsa” în care s-a transformat „regenerarea urbană” – o hârtie, prin care cere banii înapoi. 6.153.589,92 lei, plus rezilierea contractului cu două-trei luni mai devreme. Pe 4 martie 2016, viceprimarul Liviu Ţâroiu a trimis răspuns că vrea şi una, şi alta, ca să poată da drumul licitaţiilor despre care vorbeşte de un an. Ca să înţeleagă cititorul, pentru tot ce mai este de făcut în continuare – parcuri, băi, Piaţa Primăriei, bulevard, străzile Negru Vodă şi Nae Leonard – trebuie refăcută proiectarea, apoi desemnarea unor constructori, care salivează la hălcile neatinse de Grup Corint. 

După ce ok-ul lui Ţâroiu, care a confirmat că este la cheremul ministerului, a ajuns la destinaţie, “purtătorul de pâine şi cuţit” a plusat. Nu 61,5 miliarde, 81,6 miliarde, creşterea fiind cauzată de o mică zăpăceală în rândul hârţogarilor care au făcut socotelile şi cărora le-au scăpat vreo 20 de miliarde şi un pic. „Revenim la adresa M.D.R.A.P. nr.17794/19.02.2016, prin care vă invităm la soluţionarea pe cale amiabilă, în vederea rezilierii contractului de finanţare nr.1700/06.06.2011, şi vă facem cunoscut faptul că în scrisoarea sus menţionată vi s-a transmis eronat valoarea prefinanţării pe care trebuie să o restituiţi.”, i se comunică lui Liviu Ţâroiu, pe 14 martie 2016. 

Ce înseamnă comunicare eronată aflăm din fraza următoare: în loc de 2.357.238,28 lei, valoarea reală a prefinanţării care trebuie dată înapoi, în prima scrisorică expediată municipalităţii s-a vorbit doar despre 348.236,01 lei. Diferenţă colosală, de peste 2 milioane lei sau 20 de miliarde, în banii vechi, care l-au făcut pe Ţâroiu să se răzgândească în privinţa returnării sumelor fără o negociere prealabilă. „Vă aducem la cunoştinţă că puteţi restitui suma de 8.162.592,19 lei (835.437,07 lei, proveniţi de la bugetul de stat, 1.516.445,80 lei, TVA, 3.453.471,04 lei, FEDR – Fondul European de Dezvoltare Regională, şi 2.357.238,28 lei, prefinanţare), sumă aferentă celor 22 de cereri de rambursare şi a prefinanţării acordate, reprezentând finanţare nerambursabilă.”, continuă veştile proaste ale ministerului cu totalul „notei de plată”. 

În aceeaşi zi în care în Primărie intra această comunicare a ministerului, care vrea să scape de „încurcă lume” de la Câmpulung, ieşea altă fiţuică însemnând replica lui Liviu Ţâroiu, dezumflat la vederea tarifului final al distracţiei fostului primar. „(…) Solicităm o întâlnire în scopul rezolvării acestei divergenţe. Ţinând seama de faptul că, după transformarea de ordin juridic a constructorului din SC Grup Corint SA în SC Corint Restaurare SRL, acesta din urmă nu a răspuns solicitărilor noastre de a ne trimite documente relevante, din care să reiasă că noua societate îndeplineşte condiţiile de calificare demonstrate la data licitaţiei de Asocierea SC Grup Corint SA – lider şi SC Harbău SRL, considerăm că sunt aplicabile prevederile art.20, alin (1), din contractul de finanţare (n.r. potrivit căruia Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional poate lua hotărârea de a rezilia contractul, în situaţii excepţionale, fără să mai ceară returnarea fondurilor nerambursabile achitate până la acel moment). În situaţia de faţă, culpa aparţine în exclusivitate constructorului, pentru motivele pe care le-aţi precizat. Încercarea de soluţionare amiabilă, pe care aţi solicitat-o, poate constitui procedura prealabilă introducerii unei acţiuni în instanţă, acţiune ce va fi aprobată de către Consiliul Local.”, scria Ţâroiu ministerului, pe 14 martie 2016.   

Aleşii cică dau banii înapoi după ce îi scot de la Grup Corint!

Tot în aceeaşi zi cu intrarea şi ieşirea din Primărie a celei de-a doua ture de scrisori între viceprimarul PSD şi minister a fost întâlnirea fără vot a consilierilor locali, în încercarea de a se dumiri ce este de făcut. Când a văzut suplimentul de 20 de miliarde, Liviu Ţâroiu a zis  că, „probabil”, dă ministerul în judecată. De altfel, şi fragmentul din adresă redat mai înainte pomeneşte ceva în acest sens. Cel mai probabil, ministerul va intenta o acţiune împotriva „restanţierilor”, care, la începutul săptămânii trecute, au decis, de principiu, să nu dea niciun ban înapoi. Adică să stea cu mâinile în sân până pe 6 iunie 2016 şi după, până când ministerul cheamă debitorul în judecată. Ministerul câştigă – şi va câştiga, deoarece proiectul a fost făcut „harcea-parcea” – dar nu va putea trece la executarea hotărârii judecătoreşti. De ce? Perdanţii vor cere suspendarea executării şi o vor obţine, sunt sigure aceste “Oracole din Delphi” la kilogram, care numai deznodământul tragic al „reabilitării urbane” nu l-au anticipat. Suspendare care să dureze până se soluţionează procesul Primăriei cu Grup Corint, pentru recuperarea prejudiciului, care a început ieri, la Judecătoria Câmpulung. Care este posibil să-şi decline din nou competenţa în favoarea Tribunalului Argeş, cum s-a întâmplat la precedenta acţiune în instanţă, pentru obligarea ardeleanului să semneze procesul-verbal de predare-primire a parcurilor. Proces care va avea şi căi de atac, deci, mandatul 2016-2020 se va consuma într-o judecată. 

Abia după ce se încheie definitiv răfuiala cu Grup Corint, de la care aleşii zic că scot banii, măcar o parte, dacă nu se poate întreg prejudiciul – şi asta din cauza unor „fisuri” ale proiectului – să fie returnată finanţarea ministerului. Uite cum îşi fac ieşirea din scenă nişte indivizi a căror inteligenţă şi-au arătat-o în ceasul de pe urmă. Inteligenţă care le-ar permite să scrie cărţi pentru copii inspirate din viaţa reală, în care prinţul Ţâroiu urmărea cu ocheanul din turnul-belvedere (cel cu ferestrele către peretele băilor) cum înaintează norodul spăşit cu dările la Primărie. 

În realitate, sfârşitul poveştii va fi următorul: Primăria pierde procesul cu ministerul, pierde şi procesul cu Grup Corint, de la care nu “pupă” niciun sfanţ pentru contribuţia la pierderea finanţării europene, dă banii înapoi ministerului, iar prejudiciul îl acoperă 30.000 de “proşti”. Dar vor trăi fericiţi cu toţii, până la adânci bătrâneţi, şi fără parcuri. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!