17/03/2025

Lipsesc 30% din medicii de care este nevoie ca Spitalul Câmpulung să funcţioneze normal

La Spitalul Câmpulung sunt disponibile 21 de posturi de medici, aproape în toate specialităţile. În afară de acestea, opt sunt temporar vacante, fără a mai pune la socoteală şi jumătăţile de normă descoperite pe ici, pe colo. Sunt, însă, şi jumătăţi de normă acordate în plus unor doctori, al căror program, evident, se aglomerează cu sarcinile suplimentare. Lipsă de personal, motivează şefii unităţii medicale, contrazişi de consilierii locali PNL, în special de reprezentanţii autorităţilor locale în Consiliul de Administraţie, care au lăsat să se înţeleagă că locurile cu pricina sunt ţinute blocate în mod intenţionat. Nici mai-marii Spitalului nu au făcut vreun efort să demonteze teoria, prezentând încercările de găsire a unor specialişti interesaţi să le ocupe. Probabil, din cauză că au lipsit astfel de încercări.                    

Este în derulare concursul pentru găsirea unor medici la Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Generală şi Oftalmologie 

Cele mai recente formalităţi derulate de conducerea instituţiei de sănătate publică, în vederea ocupării unor posturi vacante, n-au legătură cu discutatul supliment adăugat programului de lucru normal al unor angajaţi ai unităţii. Managerii Spitalului au scos la concurs trei posturi la alte secţii decât cele în cadrul cărora activează medici împovăraţi, din cauza lipsei de personal (motivul declarat), cu câte o normă şi jumătate. Rezolvarea acestora a fost lăsată pe altă dată, pe agenda directorilor având prioritate angajarea unor specialişti la Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Generală şi Oftalmologie. Deocamdată, s-a consumat prima fază, selecţia dosarelor, pe care au trecut-o cu succes candidaţii aspiranţi la un loc de muncă la Obstetrică-Ginecologie şi Chirurgie Generală: Ionela Cristina Georgescu, respectiv Adrian Mihai Nedelcu. În schimb, aspirantul la postul de la Oftalmologie, Radu Mihail Ionescu, medic rezident în ultimul an, cu studii în Grecia, a fost respins. 

În afară de acestea, mai sunt domenii unde se simte lipsa doctorilor. Cel puţin aşa au justificat reprezentanţii unităţii medicale situaţia sesizată de consilierii locali liberali referitoare la „încărcarea” unor colegi cu o jumătate de normă, în continuarea celei întregi. Pe cel mai nou stat de funcţii şi personal al instituţiei în discuţie, prezentat Consiliului Local, la şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii februarie, figurează trei cazuri de medici însărcinaţi cu jumătate din atribuţiile pe care ar fi trebuit să le îndeplinească altul. Dacă ar fi existat altul în cadrul secţiilor cu pricina. De ce nu există este altă chestiune, care va fi lămurită la o viitoare întâlnire a reprezentanţilor Spitalului cu aleşii municipali sau prin intermediul unei adrese scrise. Asta pentru că, în plen, delegaţia compusă din patru persoane, directorul general, directorul medical, directorul financiar-contabil şi şefa Personalului, n-a putut (sau n-a dorit) să explice de ce nu s-a găsit un ocupant pentru norma vacantă, preluată, pe jumătate, de medicul secţiei respective. 

Managerul general a preferat s-o lase pe şefa Biroului RUNOS, nou venită la Spitalul Câmpulung, din mediul bancar, să se descurce singură într-o situaţie ingrată. În schimb, când a fost vorba să apere atribuţiile manageriale şi medicale ale secundului Toma Berevoianu, abia dacă Elisabeta Matei a apucat să spună ceva de superior. Deşi viceprimarul Bogdan David nu purta dialogul cu acesta, ci cu responsabila de la Personal.

Sunt secţii ai căror medici lucrează cu o normă şi jumătate 

Secţiile cu medici pe un post şi jumătate sunt: Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă, unde Nicolae Benga a lucrat (căci nu mai lucrează, fiind într-un concediu medical, premergător demisiei) în această manieră; Compartimentul Reumatologie, unde Dragoş Albulescu are o jumătate de normă în plus; Compartimentul Endocrinologie, unde, la fel, Ramona Mihaela Aldea are un adaos de sarcini, în lipsa altui medic în acest domeniu la care apelează atât de mulţi pacienţi. Benga o avea colegă, la Chirurgie Plastică, pe Anca Emilia Oprescu, medic rezident anul IV, rămasă singura cu pregătire superioară în compartimentul respectiv. Şi la Reumatologie există un rezident în anul III, Ionelia Berevoianu. Medicii primari amintiţi, care au şi calitatea de coordonatori ai activităţii, au două contracte, din câte am înţeles de la Elisabeta Matei, interpelată de Anca Dumitrescu în legătură cu situaţia remarcată în actele Spitalului.      

Astfel, în toate cele trei secţii figurează ca vacantă o jumătate de normă, care a stârnit interesul mai multor aleşi, curioşi să afle cum va fi ocupată: întreagă sau „la reducere”. Acum a prins glas şi Grigore Stănescu, potrivit căruia postul va fi scos la concurs întreg. Însă când a fost să se explice de ce nu s-au derulat procedurile – sau măcar să confirme ori să infirme dacă s-au derulat – în vederea găsirii unor ocupanţi, s-a lăsat tăcerea. Elisabela Matei a recunoscut că, fiind mai nouă, nu-şi aduce aminte să fi fost întreprinse demersuri de angajare pe cele trei locuri disponibile. S-au întreprins, însă, pentru completarea grilei cu medic cardiolog, medic ORL, medic neonatolog, etc., dar încercările au eşuat. 

„Nu mă refer la toate posturile vacante, ci la cele cu o normă şi jumătate. Cel de la Endocrinologie, de exemplu, a fost scos la concurs?”, a întrebat-o Lucian Ionescu pe economista care conduce Biroul RUNOS. „Nu-mi aduc aminte dacă a fost scos. O să-l scoatem la concurs la solicitarea dumneavoastră.”, a comis aceasta imprudenţa de a-l provoca pe cel care a făcut ca ceea ce se întâmplă la Spitalul Câmpulung să fie capul de afiş al noutăţilor acestei perioade. „Nu, doamnă, la solicitarea noastră! Dumneavoastră, căci, de aceea, ţineţi medicii cu o normă şi jumătate, scoateţi-le la concurs, fiindcă aveţi nevoie!”, a replicat Bogdan David. „Atâta timp cât nu s-au scos la concurs, cine să vină? Discuţia a fost că nu vin medici, că nu se oferă locuinţe de către Consiliul Local. Văd că sunt blocate posturile de câte un medic cu o normă şi jumătate, iar jumătate de normă este vacantă şi nescoasă la concurs.”, a pus gaz pe foc colegul Ionescu. În orice caz, încadrările care au stârnit curiozitatea grupului PNL din Consiliu datează de mulţi ani, nu sunt de ieri, dar, până acum, nu le-a plâns nimeni de milă celor trei doctori copleşiţi de sarcini.

Când a auzit de locuri de muncă ţinute intenţionat blocate, Liviu Ţâroiu a sărit în ajutorul colegului de partid, făcând pe superiorul şi ordonând şefilor Spitalului să prezinte, data viitoare, situaţia cu posturi 1+1/2 şi cu „tentativele” de a fi aduse la normalitate. „Domnul Ţâroiu, le aveţi în faţă, în statul de funcţii.”, i-a domolit elanul viceprimarul David, cu recomandarea de a arunca un ochi pe materialele aflate în mapa, pe care Ţâroiu, pesemne, n-a avut timp s-o studieze.

Secţiile care au nevoie de medici

Pe lângă doctori lipsă, unele au posturi temporar vacante sau jumătăţi de normă neacoperite

=Chirurgie generală (un medic + un post temporar vacant)

=Medicină Internă (doi medici)

=Oncologie (un medic) 

=Chirurgie Plastică (un medic)

=Reumatologie (un medic)

=Endocrinologie (un medic)

=Pediatrie (un medic)

=Neurologie (un medic + temporar vacant)

=Ortopedie şi Traumatologie (un medic)

=Neonatologie (un medic + un post temporar vacant + o jumătate de normă)

=Cardiologie (doi medici + un post temporar vacant)

=Obstetrică-Ginecologie (doi medici)

=Psihiatrie (un post temporar vacant)

=Oftalmologie (un medic + un post temporar vacant)

=ORL (un medic)

=Boli Infecţioase (o jumătate de normă)

=Primiri Urgenţe (doi medici)

=Radiologie şi Imagistică Medicală (două posturi temporar vacante)

=Compartiment de Supraveghere şi Control al Infecţiilor Nosocomiale (o jumătate de normă)

=Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice (un medic)

=Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor Medicale (un medic)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!