1.9 C
Campulung Muscel
29/11/2023

DIN 17 MARTIE, FUMATUL VA FI INTERZIS COMPLET ÎN SPAŢIILE PUBLICE ÎNCHISE

Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise a fost publicată în Monitorul Oficial, la doar câteva zile după confirmarea constituţionalităţii acesteia şi promulgarea prin decret prezidenţial. Potrivit documentului, începând cu 17 martie, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii. Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, şi nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de mare siguranţă şi aeroporturile unde pot fi amenajate spaţii speciale de fumat.

Noua lege nu a fost privită cu ochi buni atât de către fumători, unii dintre ei simţindu-se discriminaţi, cât şi de patronii de localuri, temându-se că se va alege praful de afacerile lor. Se pare, însă, că sunt şanse ca susţinătorii şi adversarii legii anti-fumat să fumeze pipa păcii, iar, în acest sens, noi am făcut un mic sondaj pentru a afla cât de mult îi afectează această lege.

=Patronul Restaurantului “Kokett”, Ion Căţoiu, ne-a declarat: “Nu ştiu dacă o să mă afecteze sau nu… o să vedem după data de 16 martie… în restaurant, oamenii care vin să servească masa sunt obişnuiţi să fumeze afară. Noi avem terasă afară pe timp de vară, dar, pe timp de iarnă, am văzut la alte restaurante că au montat pe perete o lampă cu infraroşu, care reţine o temperatură de până la un metru şi jumătate – doi metri, ceea ce doresc şi eu să instalez una. În restaurant vin clienţi mai mulţi străini, care vor să fumeze afară, deoarece sunt deja obişnuiţi cu legea anti-fumat”.

=Managerul Restaurantului “Ciobănaşu”, Monica Schiaucu, a declarat că îi afectează atât pe ei, cât şi pe clienţii restaurantului, dar o să facă tot posibilul să se conformeze legii, care va intra în curând în vigoare.

=Asistent managerul Restaurantului “Anomis”, Laura Rădulescu, a precizat: “Nu pot spune nimic oficial în acest sens, aşteptăm să vină legea şi vedem ce se va întâmpla”. 

=Managerul Restaurantului “Nico Pardon”, Nicu Căţoiu, a afirmat: “Nu ne afectează cu nimic, deoarece noi avem terasă afară, cine doreşte să fumeze, poate să fumeze la terasă”.

Spaţiile închise sunt definite în lege “ca orice loc care are un acoperiş şi cel puţin doi pereţi şi e un loc public”, deci nu intră în această categorie apartamentele, casele oamenilor, dar  locurile de muncă, autoturismele de serviciu, salvările, taxiurile fiind locuri de muncă, fumatul în ele este interzis. Fumatul va fi permis în spaţiile în aer liber. Această lege este foarte bună pentru cei care nu sunt fumători, deoarece fumatul pasiv are riscuri apropiate de fumatul activ. Şi ţigările electronice au fost incluse în noua lege, oamenii nemaiputând să le folosească în spaţiile închise sau în locurile de joacă pentru copii.

Un lucru nu au reuşit, însă, iniţiatorii legii: să interzică expunerea ţigărilor la casele de marcat, în incinta marilor magazine, ceea ce face vizibil consumatorului că produsul există.

Potrivit noii legi, cei care nu vor respecta regulile vor fi amendaţi, şi anume: persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca, din partea autorităţilor, sancţiuni cu înăsprirea graduală. În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile vor fi: la prima abatere, amendă de 5.000 de lei, la a doua abatere, amendă de 10.000 de lei, la care se adaugă suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare, la a treia abatere, amendă de 15.000 de lei, la care se adaugă închiderea unităţii. Referitor la persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!