Noul prefect, Cristian Soare, a dispus un control pe platforma fostei fabrici ARO, la societatea ieşeană Global Eco Center. Numai că, miercurea trecută, pe 24 februarie 2016, reprezentanţii Corpului de Control al Prefectului, Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, Primăriei Câmpulung, Poliţiei Argeş şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu l-au găsit pe reprezentantul firmei care colectează deşeuri periculoase. Pentru că a fost din scurt controlul, Vasile Tofan nu a fost prezent, motivând că nu a fost anunţat în timp util. În schimb, echipa de control a fost primită, într-o sală pusă la dispoziţie de Landmark, de o reprezentantă a Global Eco Center, dar care are atribuţii limitate. Pentru a putea face un tur al halei pline cu deşeuri periculoase, angajata a cerut permisiunea administratorului Vasile Tofan.
Primul control din 2016 la Global
S-a făcut un tur al amplasamentului care a rămas după demolarea părţii afectate de incendiul din 2 octombrie 2013 şi s-a întocmit o minută a întâlnirii. Actul de control nu a putut fi redactat din lipsa unei părţi. Auraş Ghiţă şi Viorela Bîlă, reprezentanţii Poliţiei Locale, care au reprezentat Primăria în comisa de control de la Global Eco Center, ne-au spus că: „Au demolat partea care a fost cea mai afectată de incendiu, partea din faţă a halei, care reprezenta, într-adevăr, un real pericol. Au scos de acolo substanţe, reziduuri rămase în urma incendiului şi le-au realocat în interiorul halei şi resturile din demolare: betonul rezultat, tablele. O să fie etichetate.”
Fiind primul control din 2016, se pare că din depozitul Global Eco Center au ieşit foarte puţine cantităţi de deşeuri, dar din categoria celor nepericuloase. Problema este că Tofan are un grafic pe care nu l-a respectat la niciunul dintre termenele stabilite, deci, nu a avut niciun termen în care să se încadreze în graficul stabilit pentru evacuarea substanţelor periculoase. În concluzie, se pare că s-ar menţine graficul emis prin octombrie 2015.
Tot de la şeful Poliţiei Locale am aflat că: „Landmark ar fi făcut nişte acţiuni împotriva generatorilor de deşeuri, care, până la distrugerea lor finală, se pare că, conform legii, sunt tot în proprietatea lor. Landmark a încercat să ia legătura cu poluatorii. O parte din ei au fost de acord să vină să-şi ridice deşeurile de la ARO, de pe amplasament. Dar problema stă în felul următor: ei nu pot să intre acolo fără acordul celor de la Global.”
Cel mai probabil, nu au dat acest acord din motive financiare, mai ales că Global Eco Center este în insolvenţă, are multe amenzi de achitat, iar situaţia este foarte încurcată. Toată lumea aşteaptă finalitatea, care lasă de dorit.
Tofan, amendat de ISU
Dacă tot au fost la faţa locului, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă i-au „trântit” ieşanului o amendă în sumă de 500 de lei, pentru lipsa mijloacelor de primă intervenţie la incendiu. Multe substanţe care sunt depozitate la ARO trebuiau scoase de acolo încă de anul trecut. „Acum aşteptăm să vedem la ce dată va fi următoarea vizită, săptămâna aceasta sau viitoare, cel mai târziu. Sperăm să fie prezent şi domnul Tofan şi să ne pună la dispoziţie documente. Acum, hala este total improprie, sunt infiltraţii de apă prin plafon. Este o situaţie destul de complicată, aşteptăm să vedem ce va spune şi domnul Tofan când va veni. Bănuiesc că o să binevoiască să vină. Noi am făcut adrese, ca Primărie, către Prefect, Agenţia de Mediu, către toate instituţiile, încercăm, pentru că noi suntem direct afectaţi, aici locuim, muncim, deci, suntem afectaţi. Nu ştiu ce se poate face, pentru că s-a creat un precedent, mai ales că legea nu a prevăzut toate aceste situaţii.”, a mai adăugat Auraş Ghiţă.
În cel mai scurt timp, săptămâna aceasta, echipa de control va fi la poarta Landmark pentru a se întâlni cu administratorul Global Eco Center, Vasile Tofan, care se speră că va fi prezent la punctul de lucru de la Câmpulung pentru a pune la dispoziţia instituţiilor documente care să justifice sau nu evacuarea deşeurilor periculoase din municipiu.