18.8 C
Campulung Muscel
29/03/2024

PROIECT DE ANVERGURĂ LANSAT DE MIHAELA COLŢOI ÎN CADRUL ŞCOLILOR – CABINETE MEDICALE ŞCOLARE

Doctorul stomatolog Mihaela Colţoi şi-a început activitatea la Cabinetul Şcolar Stomatologic în urma unui concurs, unde a început să rezolve activitatea pe care o impunea, în sensul de a promova noţiunea de prevenţie şi profilaxie, în scopul unei sănătăţi orale, care reprezintă o componentă principală a calităţii vieţii unui individ. Din 2008, a căutat să implementeze noţiunea de prevenţie şi profilaxie despre efectuarea tratamentelor stomatologice care puteau fi făcute într-un cabinet stomatologic şcolar. 

Mihaela Colţoi are Cabinetul Şcolar la Liceul cu Program Sportiv din 1 noiembrie 2008, despre care ne-a declarat: “Ţinând cont că este un Cabinet Şcolar de Stomatologie, avem de-a face cu copii de la 6 ani (clasa 0), până la 18-19 ani (clasa a XII-a). Principala acţiune pe care trebuie să o promovăm este noţiunea de prevenţie şi profilaxie. Prin prevenţie se înţelege totalitatea măsurilor şi a metodelor care se pot lua în scopul neinstalării unei leziuni la nivel orodentar. Cavitatea orodentară nu înseamnă numai dinţi, ci şi ţesuturi moi, care sunt în vecinătatea dinţilor, adică: obraji, buze, limbă şi gingie. În ceea ce priveşte profilaxia, aceasta se referă la studiul şi aplicarea metodelor de tratament preventiv”. 

La liceu, Mihaela Colţoi colaborează şi cu Căminul de Copii (CSTC), deoarece foarte mulţi învaţă la Liceul de Atletism, precum şi copii de la Şcoala “Sfântul Iacob”. Cabinetul promovează aceste prevenţii şi profilaxii în scopul inexistenţei variaţiilor majore în ceea ce priveşte boala orodentară. “Ca un istoric, cu foarte mulţi ani în urmă, singurele tratamente se refereau la procesele restaurative şi protetice, mai târziu, depistându-se patologia orodentară şi factorul incriminant în producerea acestor boli, a început să aibă în prim plan şi igiena orală, ceea ce nu exista. Şi atunci, mai spre anii noştri, a revoluţionat medicina dentară fluorul. Fluorul, care are un potenţial cario-preventiv extraordinar şi procesele de fluorizare au căpătat o importanţă deosebită, fie endrogene sau exogene. Endrogene, fie prin alimentaţia pe care o avem, şi exogene, realizate de medicul stomatolog. În aceste condiţii, într-un cabinet stomatologic şcolar trebuie să luăm aceste măsuri de prevenire a apariţiei bolilor paradontale, spunându-le că igiena are un rol deosebit de important în sănătatea orodentară.”, a declarat Mihaela Colţoi.

În Cabinet, copiii sunt învăţaţi cum se face un periaj dentar corect, ce fel de periuţe să folosească, periuţe care să nu lezeze ţesuturile moi sau ţesuturile dentare, ce fel de pastă să folosească, pastă care să acopere toate problemele întâlnite în mod curent, adică îndepărtarea plăcii bacteriene, îndepărtarea tartrului dentar, care are acţiune asupra gingiilor, care îndepărtează respiraţia urât mirositoare, petele de pe dinţi, sensibilitatea dentară. În această situaţie, doctora ne recomandă pasta de dinţi Blend a Med Pro Expert All in One, deoarece are o acţiune asupra tuturor acestor probleme pe care le-a enumerat: “Această pastă de dinţi este pe bază de staniu, completând acţiunea fluorului, în sensul că fluorul ajută la mineralizarea ţesuturilor dure, dentare, iar staniul îmbunătăţeşte, în sensul că acţionează ca o barieră în jurul dintelui şi nu mai lasă acizii să distrugă smalţul.”, a declarat Mihaela Colţoi. Un alt sfat pe care doctora îl recomandă copiilor şi nu numai este acela de a peria dinţii de două ori pe zi, dimineaţa şi seara: “deoarece în cavitatea bucală sunt foarte multe bacterii care acţionează asupra alimentelor pe care noi le ingerăm, transformându-le în nişte acizi care sunt foarte agresivi cu cavitatea dentară, erodând smalţul şi ducând la carii. O utilitate la fel de importantă este şi aţa dentară, care este foarte utilă în igiena dentară, în special, între spaţiile interdentare, unde periuţele de dinţi nu pot ajunge, precum şi apa de gură, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, microbiene şi a tartrului dentar. Vizitele la cabinetele stomatologice trebuie să se facă între 4 şi 6 luni, pentru detartraj şi periaj profesional, care se face numai de către medicul stomatolog”. 

Fiecare copil sau adolescent care trece pragul Cabinetului Şcolar este învăţat despre “prevenţia dentară” – care este metoda cea mai simplă şi cea mai ieftină de tratament. Există un slogan pe care îl foloseşte în cadrul Cabinetului: “Better safe than be sorry” în traducere însemnând “mai bine previi decât să-ţi pară rău mai târziu”. Dacă problemele sunt luate din faza incipientă, înainte de a îmbrăca forme grave, pot să fie tratate mult mai uşor.

Doamna doctor ne spune că “prevenţia” este de trei feluri: primară, secundară şi terţiară:

=Primară: atunci când pacientul nu are nicio leziune în cavitatea bucală, dar, prin măsurile şi metodele care i se spun, ajunge doar la control şi atât.

=Secundară: când există leziuni incipiente, realizându-se tratamentul acestor leziuni fără a se mai răspândi şi la alte zone.

=Terţiară: când boala orodentară este deja instalată, astfel prin metodele de tratament limitându-se complicaţiile.

Proiectele de viitor ale Mihaelei Colţoi sunt vizitele mult mai dese în clase şi o colaborare mai strânsă cu şcolile şi cu cabinetele şcolare. “Vreau să pun în practică broşuri sau pliante, care să-i stimuleze pe copii în a-şi face un obicei de a vizita cât mai des Cabinetele Şcolare… vreau să extind şi să practic nişte vizite mai dese şi cu acţiuni mai pregnante asupra educaţiei lor sanitare.”, ne-a declarat doctora în legătură cu planurile de viitor. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!