10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Comuna Albeştii de Muscel putea fi una turistică

După cum majoritatea dintre noi ştim, comuna Albeşti este situată în apropiere de Câmpulung şi deţine un sat foarte cunoscut de oamenii care iubesc natura, satul Cândeşti. Aici, oamenii se pot relaxa vara, la iarbă verde, dar îşi pot lua şi diferite feluri de peşte proaspăt, căci abundă de păstrăvării. De aici şi ideea că ar putea fi o comună turistică, deoarece vin şi foarte mulţi turişti, care fie vor să facă drumeţii pe Iezer, fie vor doar să se relaxeze pe poienile de la marginea satului. Însă, există impedimente, deoarece infrastructura lipseşte cu desăvârşire în această zonă, aşa cum afirmă şi viceprimarul cu atribuţii de primar Cătălin Manta. Acesta a mai spus că oamenii locului nu ştiu să profite de ocaziile în care ar avea posibilitatea să îşi vândă produsele naturale din gospodărie. „Am propus să le facem spaţii în care să îşi expună produsele, însă nu au fost de acord, preferă să meargă prin piaţă sau să bată pe la uşi.”, a declarat acesta. Şansele de promovare turistică sunt mari, deoarece comuna este printre puţinele în care nu se găsesc comunităţi de rromi şi unde sunt, în prezent, trei pensiuni, care, însă, nu sunt foarte bine promovate. „Ar trebui să ne unim toţi şi să facem ceva, dar cu cine să te uneşti?! Sunt supăraţi oamenii, n-are omul apă, n-are canalizare, eu îi înţeleg, dar dacă nu e finanţare suficientă?!”, a mai declarat edilul. „Important este ca noi să facem infrastructura şi cred că vor veni şi investitori, dacă nu vin ei, îi căutăm noi, chiar am avut o tentativă”. Primarul a mai vorbit şi de faptul că era vorba de un proiect care cuprindea trei pârtii ce ar fi putut să ridice turismul din acea zonă.

Oamenii mari, plecaţi sau stabiliţi la Albeşti 

Deşi este o comună mică, fără prea multe posibilităţi economice, aceasta a găzduit, în anii trecuţi, oameni care au devenit foarte cunoscuţi în România şi care au plecat tocmai din comuna Albeşti sau din satele sale. Din această listă fac parte următorii oameni, care mai sunt sau nu în viaţă, însă care au făcut şi încă fac cinste locului natal.

Sorin Moisescu, fostul procuror general al României, în timpul mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu şi fost şef al Curţii Supreme. Sorin Moisescu, ca şi unchiul său, Patriarhul Iustin Moisescu, sunt originari din satul Cândeşti, comuna Albeştii de Muscel. Familia a aparţinut intelectualităţii rurale din zona Câmpulung. Sorin Moisescu s-a născut pe 13 mai 1939, în satul Cândeşti. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Bucureşti. După ce îşi termină studiile în Bucureşti, este consilier juridic la Transporturi, apoi consultant la Tribunalul Bucureşti. Apoi, timp de 19 ani, este judecător la Tribunalul Bucureşti. La Revoluţie, Sorin Moisescu participă întâi la evenimentele din faţa Sălii Dales şi apoi se numără printre primii care intră în sediul forului CC. Sorin Moisescu s-a stins din viaţă pe 6 aprilie 2000, la vârsta de 61 de ani, din cauza unui cancer pulmonar. Înmormântarea a avut loc la Cimitirul Bellu Ortodox.

Din lista celebrităţilor albeştene face parte şi meteorologul Romica Jurca. S-a născut în 1955, la Câmpulung, mama sa fiind de fel din Cândeşti, în timp ce tatăl său a fost ardelean. Aceasta a primit moştenire casa părintească, pe care a renovat-o fără a modifica structura de casă ţărănească. Profesorul Radu Gava, care este cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean Argeş. „Au fost nişte tentative ale unor vedete de a-şi cumpăra case la noi în comună.”, a mai menţionat primarul. Din spusele acestuia, actori precum Gheorghe Dinică, Florin Petrescu, cunoscut ca „Axinte”, au fost interesaţi de locuinţe de vacanţă în comuna Albeştii de Muscel, însă nu s-a concretizat nimic. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!