10.7 C
Campulung Muscel
27/05/2024

Ţâroiu a scăpat cu o demisie de acuzaţia că suge la două oi. Atât de bine a scăpat, că a pierdut şi stâna

Demisionând din comisia de specialitate a Consiliului Local, Liviu Ţâroiu a pierdut calitatea de ales local. Nu mai este nici viceprimar şi nu mai are nici atribuţii de primar. 

Sătui de ţopăiala de ţânţar bezmetic pe răbdarea lor greu încercată cu demisii PSD-iste şi procese intentate doar pentru a ţine de o funcţie, pe care Ţâroiu n-o s-o „pupe” prin vot, decât în caz de scrânteală generală a electoratului, liberalii au arătat, săptămâna trecută, că nu mai sunt dispuşi să tolereze şicanele concurenţei. Să-i ţină obiceiul, deşi, la cât de uşor se dezumflă, cum a fost şi cu bugetul local, când Bogdan David a vorbit despre un coautorat al lui Liviu Ţâroiu la constituirea lui, deşi, cât s-a lucrat la redactarea documentului, social-democratul s-a aflat în concediu, nu ne-ar surprinde să bată iar în retragere. Până când ne vor servi următoarea porţie de dezamăgire, se cuvine a fi consemnat comportamentul de politicieni veritabili, care folosesc scăpările rivalului pentru a-l scoate din joc. Ultima scăpare a lui Ţâroiu, a cărui lectură de dinainte de a pune capul pe pernă nu include şi Legea 215/2001, privind administraţia publică locală, a fost să-şi dea demisia din două comisii ale Consiliului Local, din care, trei ani şi jumătate, a făcut parte în virtutea calităţii sale de ales local. Este vorba despre Comisia de Urbanism şi Comisia de Licitaţii, în cadrul cărora Liviu Ţâroiu, ca şef al Executivului, a „prestat” nestingherit, în ciuda incompatibilităţii, cel puţin, morale, în care s-a aflat, jucând la două capete. Ce n-a luat în calcul PSD-istul – dar au luat liberalii – au fost urmările demisiei, care îl lasă nu numai fără locul în cele două comisii, ci chiar fără locul în Consiliul Local. Asta pentru că legea impune obligativitatea ca un consilier local să facă parte dintr-o comisie de specialitate. Comisie din care Liviu Ţâroiu tocmai a demisionat. Şi, nemaifiind consilier local, nu mai este nici viceprimar, deci, nu mai are nici atribuţii de primar. Altfel spus, nu mai este nimic. 

Tabăra PSD-istă, vlăguită, penibilă şi, culmea, câştigătoare, ca de obicei

Impropriu spus „tabără”, pentru că tovarăşii de la PSD, Cotenescu şi Dumitrescu, l-au lăsat pe Ţâroiu, băiat mare, să se descurce singur. Împroşcat în faţa comunităţii cu acuzaţii că suge la două oi şi reclamat la prefect, care şi-a trimis oamenii să bea o cafea la Primăria Câmpulung, viceprimarul molipsit de microbul funcţiei de primar a înşirat o demisie stângace, vârâtă în mapa de şedinţă din ianuarie. „(…) Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă voinţa mea de a demisiona din Comisia nr.2 (n.r. Comisia de Urbanism) şi Comisia de Licitaţie, din care am făcut parte ca urmare a calităţii mele de consilier al municipiului Câmpulung, pe care am avut-o până la preluarea atribuţiilor de primar.”, le scria colegilor, pe 22 ianuarie 2016, petentul Ţâroiu. 

Ce nu a spus acesta în răvaş este că şi-a păstrat calitatea de consilier chiar şi după preluarea atribuţiilor de primar, de vreme ce a votat, vreo două şedinţe, hotărâri ale Consiliului Local, a votat şi în AGA la Edilul, după cum a semnat documente la Comisia de Urbanism şi contracte la Comisia de Licitaţii! Gestul onoarei închipuite n-a dat pe nimeni pe spate, dimpotrivă, liberalii l-au perceput ca pe o victorie, în sensul că pesedistul a recunoscut că aceştia au avut dreptate. „Dacă n-aveam dreptate, bănuiesc că nu vă dădeaţi demisia.”, l-a zgândărit Bogdan David pe Liviu Ţâroiu, care a negat: „Nu, am luat eu o hotărâre personală.” Tot David a ironizat situaţia celui de-al treilea PSD-ist cu demisia înaintată într-un an, rămasă fără efect, ca urmare a răzgândirii titularului. Prima a fost a lui Nicolae Dumitrescu, în decembrie 2014, când, nervos de şutul primit în dos de viceprimarul PSD-ist, a anunţat teatral demisia din toate comisiile Consiliului Local. Bineînţeles că, nedepunându-şi-o în scris, n-a fost valabilă. Şi nu şi-a depus-o, deoarece îşi pierdea funcţia de consilier local. Al doilea episod al bâlciului aflat în tendinţe la social-democraţi i s-a datorat lui Grigore Stănescu, şi el cu demisia din funcţia de manager al Spitalului fluturând pe durata termenului de preaviz de 45 de zile, până la expirarea căruia, în mod curios, şi-a retras-o. Din acest motiv, primind o nouă demisie de la un membru al celei mai glumeţe formaţiuni politice, Bogdan David a simţit nevoia să se lămurească dacă Ţâroiu are intenţii de sucire în cele 45 de zile. Preavizul nu opera, însă, în cazul alesului local a cărui demisie îşi producea efectele în momentul în care a fost înaintată. 

Dar cel de-al treilea Hopa-Mitică de la PSD a revenit asupra deciziei la zece minute de la debutul dezbaterilor în plen, după ce liberalii, triumfători, au expus consecinţele actului de vitejie, transformat în laşitatea specifică „îmbujoraţilor” politicii câmpulungene. Şi anume, prin demisia din comisia de specialitate a Consiliului Local, Ţâroiu nu mai are dreptul de a fi consilier. 

Tabăra liberală l-a expulzat cu forţa din comisii pe Ţâroiu, cel cu demisia dată şi retrasă în aceeaşi şedinţă

Când l-a auzit pe David, care, spre deosebire de el, consultase nişte jurişti adevăraţi, că se impune demararea procedurii de introducere a unui nou consilier  în locul său, de pe lista PSD, Ţâroiu a sărit ca opărit: „Atenţie! Nu mi-am dat demisia din funcţia de consilier, ci din comisii. E cu totul altceva!” „Conform Legii 215 şi Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, demisia din comisia de specialitate e totuna cu demisia din Consiliul Local.”, l-a informat David pe Ţâroiu, privat de compania atotştiutorului secretar Nicolae Ghinea, aflat în concediu când s-a petrecut noua boacănă a amicului PSD-ist. 

Din nou liberalii au invocat sprijinul Prefecturii în lămurirea statutului indecisului, moment în care Ţâroiu a procedat ca în speţele de partid amintite: „uite demisia, nu e demisia”. PNL-iştii, însă, nu l-au băgat în seamă şi şi-au văzut de alegerea altor persoane în locul demisionarului la comisiile descompletate. Asta în timp ce Ţâroiu cerea Secretariatului să consemneze că a picat hotărârea de a demisiona. 

În afară de jurista Emiliea Ilie, pentru care avea valoare revocarea din gură a demisiei, ceilalţi n-au mai irosit timp cu noul circ declanşat de PSD. Totuşi, înainte de a se trece la votarea înlocuitorilor lui Ţâroiu, Lucian Ionescu i-a tuflit PSD-istului încă o „chiftea”, care l-a nimerit pe acesta cu gura închisă. „Vreau să ştiu dacă mai semnaţi în Comisia de Urbanism, căci am nevoie de un număr impar.”, l-a răscolit preşedintele comisiei. „Nu mai semnez… o să vedem… iau o hotărâre.”, a bolborosit Ţâroiu, care părea picat de pe Lună. 

Tabăra funcţionarilor Primăriei: jurista şefă şi secretarul Consiliului, pe lângă subiect

Şefa Serviciului Juridic a recunoscut public că nu poate să răspundă pe loc dacă Ţâroiu mai este sau nu consilier local, odată lăsat pe dinafara Comisiei de Urbanism. Aşa că a rămas să formuleze un răspuns scris, a doua zi, după ce citea legislaţia. Deşi, ca şef peste juriştii Primăriei, Emiliea Ilie ar fi trebuit să recite legea care guvernează activitatea administraţiei publice locale. „Eu nu sunt secretar în funcţie. Până nu se clarifică… eu nu am cum să le ştiu pe toate. Este o chestiune de fineţe, dacă legea îl obligă pe consilier să funcţioneze într-o comisie de specialitate. Trebuie să mă uit peste legislaţie, vă formulez un punct de vedere şi, după aceea, vă pronunţaţi.”, a afirmat jurista şefă, care a propus amânarea numirii unor înlocuitori ai lui Ţâroiu în cele două comisii. „Cum să amânăm, doamnă, dacă şi-a dat demisia?! Am luat act de demisia domnului Ţâroiu. N-avem ce decizie să luăm!”, a repezit-o David. 

Sesizând că „doamna nu se descurcă astăzi”, Ionel State a cerut confirmarea rămânerii fără mandat a lui Liviu Ţâroiu de la secretarul Consiliului Local, Dragoş Nicolae. Însă nici fiul fostului şef al Serviciului Juridic, al cărui loc, după pensionare, a fost preluat de Emiliea Ilie, nu era în temă, limitându-se la a face pe ecoul colegei: „Consultăm legislaţia.” Până consultă ei legea pe care ar fi trebuit s-o ştie dumnezeieşte, majoritatea liberală şi-a pus oamenii în locul PSD-istului nehotărât: pe Ionel State la Urbanism şi pe Marin Ciobanu în Comisia de Licitaţii. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!