9.2 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Deşi a fost condamnat definitiv, Ionel Năftănăilă a avut tupeul să conteste suspendarea din funcţie emisă de Prefect

La sfârşitul lunii aprilie 2015, fostul primar al comunei Albeştii de Muscel a aflat că a pierdut fotoliul de edil. Prefectul de Argeş, Mihai Oprescu, a emis un ordin de încetare a mandatului, după ce, la finele lui 2014, Năftănăilă fusese condamnat definitiv pentru fapte de corupţie privind destinaţia unor fonduri europene. Dosarul a fost instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, iar procurorii l-au trimis în judecată pe Ionel Năftănăilă sub acuzaţiile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi conflict de interese. Ion Năftănăilă a contestat ordinul prefectului, solicitând Tribunalului Argeş anularea actului. Pe 24 aprilie 2015 a avut loc prima înfăţişare, iar pe 27 aprilie, al doilea termen. Instanţa a amânat pronunţarea pentru a doua zi, iar marţi, 28 aprilie, fostul edil a aflat că nu mai poate exercita cea mai înaltă funcţie din comuna Albeştii de Muscel. Chiar dacă hotărârea a fost definitivă şi irevocabilă, dosarul a ajuns pe masa Secţiei a doua Civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Şi la această instanţă, pe 12 ianuarie 2016, fostul primar Ionel Năftănăilă a avut acelaşi „succes”, respingerea apelului ca nefondat.

Condamnarea definitivă a primarului Ionel Năftănăilă a fost publicată de DNA

Spre sfârşitul lunii decembrie 2014, instanţa s-a pronunţat în cazul lui Ionel Năftănăilă, sentinţa fiind cea definitivă, ea fiind publicată şi pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta sună astfel: „Condamnă pe inculpatul Năftănăilă Ion, primarul comunei Albeştii de Muscel, judeţul Argeş, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în forma continuată; conflict de interese. Obligă în solidar pe inculpatul Năftănăilă Ion, împreună cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, la plata sumei de 202.851,70 lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile stabilite potrivit legii, către partea civilă Ministerul Agriculturii – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Obligă pe inculpat, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 5.700 lei.”

În prezent, atribuţiile de primar, la Albeştii de Muscel, sunt exercitate de viceprimarul Cătălin Manta. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!