12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Dosarul de condamnare al fostului primar de la Lereşti se judecă la Curtea de Apel

Cei doi foşti primari de la Lereşti, Ion Năftănăilă şi Gheorghe Tonghioiu, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti, alături de alte patru persoane: Ileana Soceanu, Nicolae Fianu, Nicoleta Sarmiza Stoica şi Niculae Poşchină, pentru felul în care au gestionat fondurile primite de la Uniunea Europeană. Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA a fost admis de instanţa Tribunalului Argeş pe 11 decembrie 2014, iar pe 1 iulie 2015 s-a dat soluţionarea, care nu este definitivă.

Condamnarea, pronunţată pe 1 iulie 2015

Astfel, completul Tribunalului Argeş l-a condamnat pe Ion Năftănăilă la 1 an şi 9 luni şi un an interzicerea unor drepturi. I s-a suspendat pedeapsa, fiind sub supraveghere 2 ani. Condamnarea a venit după ce procurorii DNA l-au acuzat de: tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; instigare la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată. 

Agentul agricol din cadrul Primăriei Lereşti, Sarmiza Nicoleta Stoica, a primit aceeaşi pedeapsă  ca fostul primar Ion Năftănăilă, pentru aceleaşi capete de acuzare. 

În dosarul întocmit de DNA, Nicolae Fianu a fost suspectat de: folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; înşelăciune, în formă continuată. Pentru aceste fapte, judecătorii de la Tribunalul Argeş l-au condamnat pe Nicolae Fianu la pedeapsa închisorii de un an şi un an interzicerea unor drepturi, plus că au dispus suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de doi ani.

Al doilea primar în mandatul 2008-2012, Gheorghe Tonghioiu, şi secretarul comunei Lereşti, Ileana Soceanu, au fost implicaţi în dosarul penal, fiind acuzaţi de: instigare la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la infracţiunea de tentativă de înşelăciune. Completul Penal al Tribunalului Argeş, care a judecat dosarul de corupţie, a dispus încetarea procesului penal împotriva celor doi.

Şi lereşteanul Neculae Poşchină a ieşit din proces, instanţa de la Piteşti propunând încetarea procesului împotriva lui, chiar dacă în sarcina lui au fost reţinute mai multe infracţiuni concurente.

Prin sentinţa Tribunalului, Năftănăilă, Stoica şi Fianu trebuie să plătească APIA peste 130.000 de lei

Acţiunea civilă a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Argeş, a fost admisă de instanţa argeşeană, obligându-i pe trei dintre inculpaţi, Ion Năftănăilă, Sarmiza Nicoleta Stoica şi Nicolae Fianu, la plata, în solidar, împreună cu Primăria Lereşti, a sumei de 133.000 de lei, dar şi la plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere. Completul de judecată a consemnat că Nicolae Fianu a achitat o parte din bani, depunând în contul APIA suma de 4.105,19 lei.

Decizia Tribunalului, atacată la Curtea de Apel

Hotărârea nr. 740 din 1 iulie 2015 a Secţiei Penale a Tribunalului Argeş a fost contestată la Curtea de Apel Piteşti, până acum derulându-se două termene, finalizate cu amânări, următoarea înfăţişare fiind fixată pentru 15 februarie 2016. Cei care au continuat procesul sunt Ion Năftănăilă, Nicolae Fianu, Nicoleta Sarmiza Stoica şi Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!