19/04/2024

“Haiducii lui Şaptecai” s-a filmat la Rucăr

„În cadrul ediţiei din anul 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, un moment special şi secţiunea Retrospective au fost dedicate regizorului şi scenaristului Dinu Cocea, care a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate. Iubitorii de film de toate vârstele au putut viziona câteva dintre cele mai renumite filme ale mult apreciatului regizor: „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea Domniţei Ralu” şi „Săptămâna Nebunilor”. Ceea ce, poate, mulţi nu ştiu este faptul că aceste filme s-au filmat, în cea mai mare parte, la Rucăr. Am reuşit să stau puţin de vorbă cu un personaj care a luat parte la toate aceste filmări şi să ne spună câteva cuvinte. Este vorba de Pătran Stelian, cel care a fost figurant în câteva secvenţe, dar şi cel care a ţinut clacheta aproape la toate secvenţele, împreună cu secretara de platou, Florentina Costin.

Ce este aceea o clachetă, ca să ştie lumea ce făceaţi?

-Este un blat de lemn dreptunghiular, care la partea inferioară are o baghetă de lemn mobilă; aceasta, printr-un impuls brusc cu mâna, va face un zgomot scurt. Pe ea este trecut titlul filmului, numărul de ordine al cadrului filmat, conform scenariului regizoral şi numărul de ordine al variantei filmate (cunoscută sub denumirea de „dublă”), care ajută la identificare la montaj a materialului filmat.

=În ce ani au avut loc filmările?

-Între anii 1970 – 1971.

Ce actori au trecut prin Rucăr cu ocazia acestor filmări?

-Nu cred că mi-i aduc aminte chiar pe toţi, dar să încercăm… Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimee Iacobescu, Mihai Mereuţă, Colea Răutu, Jean Constantin, Carmen Maria Strujac, Ştefan Tapalagă, Nucu Păunescu, Nicolae Gărdescu, Ioana Ciomârtan, Florin Scărlătescu, Ileana Buhaci-Gurgulescu, Dorel Iacobescu, Constantin Guriţă, Mihai Badiu, Tamara Vasilache, Theo Partisch, Ioana Cantanori. 

Observ, că au fost numai actori buni…

-Tu le spui buni, dar eu le spun mari. Trebuie să ne mândrim că pe aici a filmat Florin Piersic, un mare actor, dar şi Jean Constantin, Marga Barbu, Toma Caragiu, Colea Răutu, care, la rândul lor, au fost printre cei mai buni actori ai anilor trecuţi.

Câteva amintiri?

-Îmi aduc aminte că, la o secvenţă, Gheorghe al Stanchii – era şi el figurant, trebuia să se îmbrace în arnăut şi să se urce pe un cal, dar, când a văzut cum face calul de urât, a fugit de frică. Îmi mai amintesc de o scenă din „Zestrea Domniţei Ralu”, în care actriţei principale i-a fost frică să se urce într-o şaretă, care trebuia să fugă tare pe un drum rău şi care trebuia să se răstoarne, aşa că locul i-a fost luat de Oacă (Pâslă Gheorghe), care arăta ciudat îmbrăcat în femeie. O scenă din „Haiducii lui Şaptecai” a trebuit filmată şi aici, dar şi la Gemenea, deoarece era o scenă de dragoste între Florin Piersic şi Marga Barbu, care trebuia să aibă loc sub un măr. Prima dată, am filmat la Vorovenci, în Posadă, dar nu toată scena, deoarece soţul Margăi Barbu nu a fost de acord cu momentele de dragoste. Până la urmă, după câteva zile, soţul doamnei s-a lăsat convins, dar nu mai puteam să filmăm la Rucăr, deoarece se culeseseră toate merele, şi aşa am fost nevoiţi să plecăm la Gemenea şi să terminăm filmarea.

Vă mai aduceţi aminte subiectele filmelor şi actorii care au jucat personajele din ele?

-Cum aş putea să uit… În „Haiducii lui Şaptecai”, pentru a-i oferi fiicei sale, domniţa Ralu (Aimee Iacobescu), bijuteriile dorite, Vodă Caragea (Nucu Păunescu) mai pune un bir pe bieţii ţărani. Amza, eroul primelor părţi ale seriei Haiducilor, moare, iar căpetenie devine Anghel Şaptecai (Florin Piersic). Vestitul căpitan al cetei de haiduci ia apărarea ţăranilor chinuiţi şi porneşte pe urmele banilor. Îndemnat de femeia fostului căpitan, acum ibovnica lui, Aniţa (Marga Barbu), să plece spre „Stambul”, Anghel cade pradă unei diversiuni. Capturat de Mamoulos (Colea Răutu), este trimis în temniţă. Personajul negativ se dovedeşte a fi chiar tatăl lui Anghel. Mamoulos nu-şi poate ucide fiul, de aceea, îl pune să părăsească ţara sub jurământ. Singurul scop al lui Mamoulos este obţinerea caftanului boieresc, pentru care trebuie să ducă la îndeplinire poruncile absurde ale lui Vodă Caragea, care vrea să îi facă pe plac răsfăţatei sale fiice. Din film nu lipsesc nici celebrii Răspopit (Toma Caragiu) şi Parpanghel (Jean Constantin). În „Zestrea Domniţei Ralu”, după o spectaculoasă evadare pusă la cale de Aniţa (Marga Barbu), Răspopit (Toma Caragiu) şi Parpanghel (Jean Constantin), căpitanul Anghel porneşte din nou pe urma banilor. Răpind-o pe Calliopi (Carmen Maria Struja), Şaptecai cere în schimbul eliberării acesteia bijuteriile cumpărate de soţul ei, Ianis (Constantin Codrescu) de la Viena. Până la urmă, Anghel reuşeşte să fure preţioasa zestre a Domniţei Ralu (Aiee Iacobescu). Iar în „Săptămâna Nebunilor”, ceata lui Anghel (Florin Piersic) vinde zestrea domniţei Ralu (Aimee Iacobescu) pentru a cumpăra arme pentru armata lui Tudor Vladimirescu, armată căreia se hotărăsc să i se alăture. Majoritatea secvenţelor surprind atmosfera încordată de la curtea lui Vodă Caragea, iar acţiunea gravitează în jurul casetei cu „giuvaiericale”. Deşi prins de Mamoulos (Colea Răutu) şi torturat cu sălbăticie de oamenii lui, Şaptecai reuşeşte să scape din temniţă, urmându-şi drumul. Ajutat de Aniţa (Marga Barbu), Răspopitul (Toma Caragiu), Parpanghel (Jean Constantin) şi alţi tovarăşi de haiducie, Anghel îşi vede în cele din urmă visul împlinit. Calliopi este o altă bijuterie dispărută din cămara domnească. Soţul ei, Ianis, îl roagă pe Vodă Caragea să îl ajute să-şi recupereze femeia din mâinile haiducului Anghel Şaptecai, dar pe domnitor nu-l mai interesează decât să-şi păstreze tronul ori să fugă. Pe neaşteptate, o poveste de dragoste se naşte între Anghel şi Calliopi (Carmen Maria Struja), prizoniera haiducilor.

Mai este vreun actor care şi-a adus aminte de vremurile petrecute la Rucăr?

-De timpul petrecut la Rucăr şi-a adus aminte şi Florin Piersic, când a fost întrebat la moartea Margăi Barbu despre aceasta: „Nu doar am iubit-o, am adorat-o pentru felul ei bun, generos, drăguţ de a fi. Împreună călăream pe la Rucăr, pe unde făceam filmele cu Mărgelatul, cu Haiducii lui Şaptecai”. Florin Piersic şi-a mai adus aminte şi despre prima lui maşină, ale cărei dotări erau mult sub standarde: „Mă duceam la Rucăr, să filmez „Haiducii lui Şaptecai”. Nu am să uit niciodată. Aveam prima maşină. Când ploua, trebuia să scot mâna pe geam şi să şterg geamul, că nu avea ştergătoare”.

=Câteva cuvinte de încheiere?

-Ce să mai spun? Au fost momente frumoase din viaţa mea, am cunoscut actori mari, am călătorit alături de ei, am petrecut clipe minunate… De fiecare dată, mă uit cu plăcere la aceste filme, ştiu replicile dinainte şi îmi aduc aminte de zilele când au fost filmate. Ce vremuri de aur! Ce filme şi ce actori…”

(de Nicolae Pătran, Revista „Piatra Craiului”, 

Cenaclul „Mihail Lungeanu”, 22 octombrie 2012)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!