Acuzaţia potrivit căreia contabilul şef de la “Dinicu” a încercat să stoarcă bani de la Primărie, dând o suprafaţă dublă a acoperişului, a fost precedată de un scandal în biroul viceprimarului
Simţindu-se calomniat de acuzaţiile viceprimarului Bogdan David, cu care a avut un conflict pe tema banilor, contabilul şef al Colegiului „Dinicu Golescu” a insistat să-şi prezinte public versiunea. Din luna iunie a anului 2014, Ion Busuioc este pensionar şi, cum legea îi permite să-şi continue activitatea încă trei ani, derulează pe mai departe atribuţiile de şef al Economicului la instituţia de învăţământ. Pentru acest lucru are viza Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, inclusiv o decizie care îi dă voie ca, până în iunie 2018, să activeze în funcţia deţinută din 1990. Ca urmare a unor reclamaţii din partea unor persoane care, probabil, îi vor postul – spune el – a sosit la Inspectorat o comisie a Ministerului Învăţământului. Ion Busuioc a fost chemat la Piteşti, la o discuţie cu oficialii de la Minister. Concluzia comisiei a fost: dacă Inspectoratul şi-a dat girul, atunci să rămână în câmpul muncii cât îi permite legea. „Nu David mă pune pe mine şi nu mă duc la David să-mi semneze ca să mai stau acolo.”, şi-a apărat reputaţia afectată de declaraţiile lansate de liberal în plenul şedinţei de Consiliu. Cât despre reclamaţia anunţată de acesta din urmă că va fi înaintată Inspectoratului Şcolar, n-are decât s-o facă, susţine contabilul şef, care vine la serviciu cu aprobarea superiorilor de la judeţ. Cum s-a ajuns, la anii şi experienţa sa, să fie „mitraliat” cu învinuiri grave, cum a fost comunicarea unei suprafeţe duble a acoperişului magaziei, în scopul obţinerii de la Primărie a unei sume de bani pe măsura dimensiunii fictive? „Nu mă aplec până la pământ de frica lor. Dacă dau bani, bine! Căci nu dau pentru mine!”, este cauza identificată de Ion Busuioc a ieşirii publice a consilierului cu atribuţii de viceprimar.
Între ianuarie-septembrie, susţine contabilul şef, “Dinicu Golescu” n-a primit niciun leu
Ion Busuioc, contabilul şef al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, a venit la sediul redacţiei noastre cu o mapă stufoasă de documente, pentru a demonta, cu înscrisuri, afirmaţiile lansate în spaţiul public de câţiva consilieri locali, în cadrul şedinţei de îndată din 15 octombrie 2015. Pentru început, acesta a avut câteva precizări referitoare la bugetul unităţii de învăţământ în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 25 de ani. Articolul 20 al bugetului şcolii, intitulat „Bunuri şi servicii”, a beneficiat de o alocare de 535.000 lei. Instituţia de învăţământ avea dreptul la aceste fonduri raportat la numărul de elevi. După calculele beneficiarilor, repartizarea era cu 19.000 lei mai mică decât cea care i se cuvenea.
În septembrie, în bugetul colegiului, la acelaşi articolul 20, reprezentând cheltuieli materiale (reparaţii, utilităţi, etc., cu excepţia investiţiilor), suma a rămas neschimbată, 535.000 lei, de unde rezultă că din ianuarie, până în cea de-a noua lună a anului, n-a existat nicio fluctuaţie în privinţa alocărilor financiare de la Primărie, pentru acest capitol. Altfel spus, în cele nouă luni, „Primăria nu ne-a dat niciun leu în plus faţă de luna ianuarie.”, a subliniat contabilul şef.
Cei 25.000 lei propuşi la recenta rectificare a bugetului local, aprobaţi la şedinţa din 15 octombrie 2015, aveau ca destinaţie: 5.000 lei – clubul de volei al şcolii şi 20.000 lei – reparaţii curente, printre care şi controversatul acoperiş al magaziei. Evident că, odată cu această tranşă, articolul 20 a cunoscut o majorare, la 560.000 lei, de la 535.000 lei, cât a fost între ianuarie-septembrie.
Nici cei 182.000 lei, care figurau pe lista de investiţii a Primăriei, la început de 2015, în vederea întocmirii documentaţiei pentru reabilitarea clădirii internatului, n-au fost fructificaţi în favoarea şcolii. Cel puţin, nu în integralitatea sumei, 130.000 lei, destinaţi proiectului tehnic, nefiind consumaţi.
LNPA a avut alocat dublul sumei primite de “Dinicu” pentru acelaşi număr de camere video-audio
Singurul beneficiu de care a avut parte colegiul în acest răstimp a fost sistemul de monitorizare video-audio, investiţie însoţită de un scandal iscat la nivelul Consiliului Local. Ion Busuioc a explicat încă o dată necesitatea implementării acestei dotări performante la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, centru de Bacalaureat. Spre deosebire de fostul LNPA, ai cărui elevi au susţinut examenul de absolvire la „Dinicu Golescu”. În aceste condiţii, gazdei i s-a impus obligaţia montării unei reţele de camere cu dublă funcţie. Încă de când s-a iscat tărăboiul cu monitorizarea video-audio la „Dinicu”, acesta ne-a prezentat un deviz din partea societăţii Inic, care purta parafa inginerului Sorin Bălăşcan, din partea Compartimentului Investiţii, în calitate de diriginte de şantier. Aşadar, dotarea s-a făcut cu ştiinţa şi cu aprobarea Primăriei. După gâlceava publică, având ca subiect preţul camerelor de supraveghere, banii au fost puşi la dispoziţia liceului. Este vorba de 39.500 lei, pentru „20 de camere de supraveghere, sistem audio, cabluri de alimentare VGH, cabluri VTP-FPP şi accesorii”. Revenind la LNPA, „în 2010, pentru acelaşi număr de camere, i s-au dat 76.000 lei, sistemul fiind realizat de o firmă din Bucureşti. Tot pentru camere, „Carol I” figurează pe lista de investiţii (n.r. aprobată odată cu bugetul pe 2015) cu 75.000 lei.” Nemulţumirea contabilului şef şi a celorlalţi membri ai conducerii a fost generată de faptul că alte unităţi au primit dublul sumei pentru camere, iar „Dinicu”, cu o investiţie la jumătate, ca valoare, a fost ţinta unui atac fără precedent din partea Consiliului.
Ion Busuioc a avut un comentariu privind microbuzul şcolar, la obţinerea căruia Primăria n-a avut niciun merit. Reuşita aparţine în exclusivitate colegiului, nominalizat la nivel de Minister pentru repartizarea vehiculului. „Au spus că am făcut şoferul administrator. Dar dânşii că au făcut din şofer consilier la Primărie… cum e? La noi a fost examen cu cinci candidaţi pentru postul de administrator. Trei s-au retras şi au rămas doi în concurs.”, a explicat acesta cum s-a ocupat postul.
Contabilul şef neagă vehement că i-ar fi comunicat lui David o suprafaţă dublă a acoperişului
Însă informaţia pe care acesta a negat-o vehement a fost cea referitoare la faptul că ar fi comunicat viceprimarului Bogdan David sau altcuiva o suprafaţă a acoperişului magaziei de 225 de metri pătraţi. „Dacă nu ştie inginerul (n.r. profesia lui Bogdan David) ce înseamnă „reparaţii curente”, să înveţe!”, i-a recomandat contabilul şef viceprimarului, fiind dispus chiar să-l mediteze. Într-un material aflat în posesia Primăriei sunt exemplificate „reparaţiile curente”: intervenţii la instalaţia de încălzire şi instalaţii sanitare în internat, reparaţii la acoperişul magaziei de alimente (deteriorat în proporţie de 80%) şi o parte din acoperiş la sala de sport. „Este dezastru, spunea Ion Busuioc despre acoperişul magaziei de alimente. Am dus fotografii la Primărie, ca să se vadă cum curgea apa pe tonele de cartofi.” „Iar pentru protejarea pereţilor de la etajul I este necesară placarea lor cu lambriu în suprafaţă de 260 de metri pătraţi.”, a redat contabilul şef un fragment din documentul aflat la Primărie.
Pe 12 octombrie 2015, la solicitarea contabilului şef al Primăriei, care îl anunţa că există un disponibil de bani, Ion Busuioc a depus o nouă adresă la Registratură, prin care relua cerinţele mai vechi. Deci, nu cerea ceva în plus, ci actualiza o solicitare anterioară, în vederea obţinerii unor „credite de 25.000 lei, pentru refacerea în totalitate a acoperişului magaziei de alimente. Această lucrare nu suferă amânare, pentru că pe toată suprafaţa sunt infiltraţii mari de apă, iar acoperişul este în întregime putred. În această magazie se regăsesc tone de cartofi şi butoaie cu varză însilozată, pentru cantina unităţii, şi alte materiale uşor perisabile.”, a citat acesta din adresa depusă la Primărie. Nicio referire la suprafaţa de 225 de metri pătraţi.
„Dumneata eşti pus viceprimar prin ridicare de mâini. Dar eu sunt pus acolo prin examen”
Cu adresa şi cu fotografiile a fost trimis de la Contabilitate la „domnul viceprimar”. Ion Busuioc a crezut că este trimis la Liviu Ţâroiu, dar, când a ajuns la Secretariat, a remarcat că este uşa deschisă la consilierul cu atribuţii de viceprimar Bogdan David. Roxana Bragă l-a direcţionat la „domnul vice”, iar petentul s-a conformat din politeţe. „Nu-ţi dau niciun ban!”, l-ar fi întâmpinat Bogdan David pe contabilul şef. „Ar fi păcat, pentru că există marfă în acea magazie. Să poftiţi dumneavoastră la „Dinicu Golescu”. Invitaţia contabilului şef a declanşat un dialog şocant, pe care îl redăm din perspectiva lui Ion Busuioc.
Viceprimarul: „Ce, aia e şcoală?!”
Contabilul şef: „Ce are şcoala? Suntem pe primul loc la învăţătură şi, poate, mai în urmă la alte lucruri despre care spuneţi dumneavoastră.”
Viceprimarul: „Copiii aceia de acolo… dar lasă, că-l iau eu şi pe director… nu ştiu ce fac în pauză!”
Contabilul şef: „Nu mă băgaţi pe mine, domnule! Eu sunt contabil. Vă vărsaţi focul pe mine.”
Viceprimarul: „Du-te să vezi „Carol I”!”
Contabilul şef: „De ce să mă duc să văd?! Acolo, toată lumea, de pe vremea lui Ceauşescu, a plusat bani, spre deosebire de noi.” Înainte de ’90, eram şeful Controlului Financiar şi veneam şi verificam liceul (n.r. „Dinicu Golescu”), care a aparţinut de Combinatul de Lianţi până prin ’92-’93.”
Viceprimarul: „Şi aşa ai făcut multe nereguli!”
Contabilul şef: „Ce nereguli am făcut?”
Viceprimarul: „Ce, nu ştii? Cu camerele!”
Provocat, contabilul şef i-a amintit sumele alocate pentru aceeaşi investiţie la Sportiv şi „Carol I”, care erau aproape duble.
Viceprimarul: „Ce, te priveşte treaba asta?
Contabilul şef: „Dumneata eşti pus viceprimar prin ridicare de mâini. Mai e mult până s-ajungi dumneata primar ales de popor! Că te-o pune justiţia, te-o pune! Nu vă mai împăunaţi atât! Dar eu sunt pus acolo prin examen. Nu m-au votat cinci inşi ca să devin vice.”, ne-a relatat contabilul şef dialogul avut cu Bogdan David, de faţă cu subalternii acestuia din Primărie. „Du-te, domnule, la pensie şi lasă-ne în pace!”, i-ar mai fi spus liberalul în loc de „la revedere”.
A doua zi după discuţia aprinsă din Primărie, David a venit la “Dinicu Golescu”, unde a constatat că acoperişul magaziei are între „100-140 de metri pătraţi”, după cum a comunicat la şedinţa de Consiliu. Potrivit unui document aflat la Primărie, acoperişul măsoară 82 de metri pătraţi. Devizul operaţiunii de înlocuire a fost întocmit la valoarea de 16.166,06 lei, dar, la sugestia Economicului din Primărie, şcoala a cerut 25.000 de lei, existând restanţe ale Primăriei faţă de „Dinicu Golescu”. Considerându-se defăimat, Ion Busuioc are pretenţia ca viceprimarul Bogdan David să facă public dovada, cu documente, că el i-a comunicat suprafaţa dublă de 225 de metri pătraţi. „Altfel, minciuna susţinută trebuie să se îndrepte împotriva lui!”, a încheiat economistul şcolii, croit să se adreseze instanţei de judecată.