În mass-media, pe reţelele de socializare, în spaţiul public, se discută de săptămâni bune de faptul că oficialităţile române nu s-au opus deciziilor luate de mai marii Europei şi că ţara noastră ar putea fi gazdă a 6.000 de refugiaţi, plecaţi din Siria spre tărâmul făgăduinţei, mama adoptivă, Europa. Problema cea mai mare, care îngrijorează marea majoritate a muscelenilor, se referă la teritoriul municipiului nostru, care, se vehiculează, ar putea primi câteva sute de imigranţi. Referitor la aceste zvonuri, prefectul Argeşului, Mihail Oprescu, a declarat la o emisiune tv: „Cu siguranţă, dacă vom intra într-o dezbatere profundă vis a vis de pregătirea pe care o au judeţul Argeş şi ţara noastră, în ansamblu, faţă de fenomenul refugiaţilor şi al migraţiei existente la momentul actual în tot spaţiul european, cred că puteam să constatăm atât plusuri, cât şi minusuri. Avem câteva lucruri pe care le cunoaştem şi anume poziţia Consiliului European şi a Parlamentului European în ceea ce priveşte cota unică absolută de repartiţie către ţările membre. De asemenea, cunoaştem poziţia reprezentată de toţi factorii de înaltă răspundere din statul român, care a fost explicită: noi putem să ne permitem să primim 1.785. În ceea ce priveşte judeţul Argeş, câteva acţiuni ajunse şi în mass-media, referitor la identificarea unor locaţii, spaţii ce se prezumă că ar putea fi folosite în interiorul acestui fenomen, alţi indicatori privitori la fenomenul refugiaţilor nu există până în momentul de faţă”.
În cazul unui scenariu în care se vor regăsi aceşti imigranţi şi în municipiu, trebuie să se găsească soluţii, după cum a specificat inclusiv preşedintele României, Klaus Iohannis, de integrare, şcolarizare şi învăţare a Limbii Române, practic, ei vor interacţiona cu noi. “Există câteva premise şi o adresă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin care s-au identificat diferite locaţii ce ar putea fi folosite în caz de necesitate. E vehiculată o discuţie referitoare la un amplasament din zona Câmpulung, care, momentan, aparţine Jandarmeriei, care ar putea fi folosit într-un astfel de scop.”, a declarat prefectul.
Sunt date oficiale că o parte din Centrul Jandarmeriei din Câmpulung va fi predată parţial către Inspectoratul General de Imigrări, iar jandarmii vor avea sarcina de a se ocupa de supravegherea imigranţilor. Refugiaţii se vor afla într-un sistem semi-deschis. Acesta presupune libertate totală de mişcare şi părăsirea incintei cu bilet de voie. Ei se vor descurca singuri, îşi vor prepara singuri hrana şi îşi vor curăţa singuri hainele, însă locaţia trebuie să treacă prin îmbunătăţiri care să ofere condiţii optime celor cazaţi.
Discuţiile au luat amploare şi la nivel înalt şi personalităţi din Câmpulung şi-au manifestat judecata pro şi contra refugiaţilor. Asociaţia „Salvaţi Muscelul” a întocmit un comunicat prin care îşi exprimă opinia pozitivă la adresa sirienilor. Comunicatul semnat de preşedintele Dan Ştefan precizează următoarele:
„De curând, preşedintele României şi viceprim ministrul Gabriel Oprea ne-a anunţat, prin apariţii TV publice, că ţara noastră va primi un număr de imigranţi din Siria. O parte dintre aceşti refugiaţi vor fi găzduiţi, se pare, şi la Câmpulung. Aceste anunţuri ale preşedintelui şi vicepremierului României au determinat la aleşii noştri locali din administraţia municipiului şi Parlament reacţii şi acţiuni contrare, de contestare a hotărârilor propriilor lor şefi de partid. Referitor la acest subiect doresc să precizez următoarele:
1.Siria este ţara uneia dintre cele mai vechi civilizaţii a lumii. Cetăţenii sirieni sunt extrem de civilizaţi şi educaţi, şcolile lor populare existând în Siria încă din perioada cetăţilor Ebla sau Ugarit (cu o vechime de cca. 3.500 ani);
2.O parte din populaţia Siriei este creştină, creştinii ortodocşi sirieni fiind primele victime ale ISIS (Islamic State of Iraq and Siria);
3.În anul 1994, ARO a exportat un lot de autoturisme ARO 10 în Siria. Cu această ocazie, tehnicieni români, de la ARO, au fost trimişi, pe o perioadă de timp, în Siria, conform contractului de export. În Siria, tehnicienii români au fost bine primiţi şi trataţi atunci când au avut nevoie de îngrijiri medicale;
4.Nu trebuie să judecăm populaţia Siriei după faptele sirianului Omar Haisam, fost membru de vază a PSD Bucureşti şi participant frecvent la delegaţiile prezidenţiale ale fostului preşedinte, de tristă amintire, Ion Iliescu;
5.În anul 1992, conform datelor de la INS, Câmpulung Muscel avea o populaţie de 44.125 locuitori, din care 13.400 erau angajaţi ai societăţii ARO. În prezent, după recensământul din anul 2011, populaţia Câmpulungului este de 30.025 locuitori, mai mică decât populaţia oraşului Mioveni;
6.În intervalul de timp 1992-2014, populaţia Câmpulungului a scăzut cu cca. 15.000 de locuitori, dintre care o parte se regăsesc la cimitirele din zonă (singurii fericiţi, de altfel), o parte trăiesc din pensia mizeră oferită de statul român (după o activitate de 40 ani de muncă), iar cea mai mare parte, pentru a nu muri de foame, a migrat în Europa de Vest.
În Câmpulung, aproape fiecare familie are rude emigrate (din cauza mizeriei din zona Muscel) în alte ţări. Vă rog să vă gândiţi ce s-ar fi întâmplat cu aceste rude ale dumneavoastră dacă acolo unde au ajuns ar fi fost izgonite şi trimise, cu criminală indiferenţă, să moară de foame! În opinia noastră, găzduirea refugiaţilor sirieni în oraşul nostru ar aduce următoarele avantaje economice:
=fonduri ale U.E. pentru amenajarea şi dotarea spaţiilor în care vor fi cazaţi refugiaţii;
=creşterea consumului local de produse agroalimentare, servicii etc., plătite din fonduri U.E.;
=creşterea siguranţei vieţii locale prin creşterea numărului de jandarmi şi poliţişti cu misiunea de a asigura protecţia cetăţenilor din Câmpulung;
=aducerea localităţii Câmpulung Muscel pe harta interesului U.E., privitor la modul de găzduire a refugiaţilor sirieni, situaţie ce ar determina refacerea căilor de acces spre Câmpulung şi prezentarea situaţiei dramatice a fostei prime capitale a Ţării Româneşti, transformată, de guvernanţii care şi astăzi se agită spre paguba noastră, în groapa de gunoi toxic a Europei.”
În posibila ipoteza a primirii refugiaţilor de către municipiul nostru, având în vedere situaţia economică, faptul că oraşul nu poate oferi locuri de muncă suficiente cetăţenilor săi, în ceea ce priveşte imigranţii, cărora trebuie să li se ofere şi lor aceste posibilităţi, lucrurile se complică pentru toată lumea. „Eu cred că oricine îşi doreşte să muncească îşi poate găsi pe meseria lui. Nu sunt locuri suficiente nici în momentul acesta pentru cetăţenii din zonă. Neavând niciun refugiat, slaba administraţie în acea zonă a condus la nişte rezultate pe care nu trebuie să fii un mare specialist ca să le analizezi, practic, de la fenomenul urbanistic până la fenomenul industrial sau economic, sunt acolo foarte multe găuri negre care fac ca viaţa socio-economică a Câmpulungului, altădată un oraş de referinţă al judeţului Argeş, să fie cea pe care o cunoaştem.”, a mai declarat prefectul Argeşului, Mihail Oprescu.
Despre posibila poposire a refugiaţilor la Câmpulung, viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu a avut o intervenţie în emisiunea tv, menţionând: „Nu aş putea să spun că avem o reacţie de la cetăţeni, toată lumea e îngrijorată de acest fenomen. Eu am avut o discuţie cât de cât cu domnul prefect şi cu domnul deputat Marin pe această temă. Cu o intervenţie am urmărit să ajungem, referitor la această temă, la nivelul Ministerului de Interne, al domnului Oprea, pentru că avem o solicitare care se referă la modul de a face nişte mişcări, în sensul ca Poliţia Naţională care este la Câmpulung să preia aceste locaţii împreună cu Pompierii. Ministerul de Finanţe să îşi mute activitate în clădirea de acum a Poliţiei şi ne rezolvăm nişte probleme în ceea ce priveşte spaţiile în cele trei activităţi. Pe lângă acestea, vrem să ne rezolvăm şi noi problema cu Muzeul Municipal. Din ultimele informaţii culese pe surse, nu se va întâmpla nimic la Câmpulung, cu toate că au vizionat această locaţie. ”
Referitor la potenţiala primire a acestor refugiaţi, tot Liviu Ţâroiu a specificat că reacţia oamenilor nu este favorabilă, deoarece, dacă ar fi doar o simplă cazare, temerile musceleanului nu ar mai fi atât de mari, dar aici e vorba de o integrare în comunitate, de a lua sub aripa protectoare o etnie despre care s-a făcut propagandă ca fiind una nu tocmai creştină prin imaginile şi filmările ce au ajuns în presa internaţională. Mai nou, ultimele noutăţi pe care le aduce acest val de imigrări sunt bolile pe care aceşti cetăţeni sirieni le pot înrădăcina în sistemele noastre imunitare. (sursa declaraţiilor: Absolut TV).