13.4 C
Campulung Muscel
11/10/2024

Bazinele de păcurină de la sportiv au fost acoperite, ieri, de formă

Am auzit la şedinţa de îndată a Consiliului Local, consumată între întrunirile din septembrie şi octombrie, că noii conduceri a Liceului Sportiv, exclusiv feminină, îi era teamă să ia o hotărâre în privinţa celor două rezervoare de păcurină dezgropate. Directorul Daniela Păcioianu şi adjuncta sa, Camelia Căciulă, n-au întreprins nicio acţiune după plecarea din funcţie a lui Constantin Staicu, a lăsat să se înţeleagă consilierul local Dan Şipoteanu, membru al Consiliului de Administraţie. Iar groapa care se află la marginea curţii dinspre strada Eremia Grigorescu, la distanţă de clădirile din complexul Sportivului, reprezintă zona în care se retrag elevii la o ţigară, fiindcă nu-i văd profesorii. Doar trecătorii a căror atenţie este împărţită, fără să vrea, între grupurile de adolescenţi rebeli şi bazinele golaşe acoperite, în funcţie de sezon, de la petalele zburătăcite de vânticelul de primăvară, până la frunzele galbene agitate de vijeliile de toamnă. Curând, le va acoperi zăpada, căci autorităţile parcă fac în ambiţie după ce au fost “bombardate” cu acuzaţii de furt de fier vechi, petrecut la lumina zilei, cu ditamai utilajele, care ar fi pătruns în Sportiv la fel ca ruşii în Cehoslovacia cu aproape cinci decenii în urmă. Nimeni nu s-a împotrivit, nimeni n-a cârtit în timpul operaţiunilor din vara lui 2014, ci abia, după plecarea lui Călin Andrei, în 2015, s-a încins un talk-show în Consiliu, în mai multe episoade, întreţinut de Şipoteanu, Chiţulescu şi Stănescu. Mai cu seamă după ce Liviu Ţâroiu, scăpat de „ghimpele” din coastă, a reluat operaţiunile stopate cu o vară înainte de Călin Andrei.         

Reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al şcolii, Dan Şipoteanu, a cerut, la jumătatea lunii octombrie, la o lună după începerea şcolii, ca Executivul să propună Legislativului un proiect de hotărâre având ca obiect acoperirea celor două rezervoare de păcurină. Peremistul era de părere că ele ar trebui reîngropate, de aceea, a cerut nişte oferte de la diverse firme. Suma comunicată era de-a dreptul ameţitoare: 10.000 de euro numai ca să le ecologizeze! „Acolo s-a schimbat direcţiunea cu totul. Celor care sunt acum le e frică să ia o decizie de capul lor. Noi trebuie să hotărâm dacă ele să fie reîngropate şi pe banii cui. Găsim o soluţie să trimitem acolo un buldozer cu lamă să acopere la loc totul.”, a sărit în ajutorul doamnelor care conduc în prezent Sportivul consilierul local.   

Viceprimarul Liviu Ţâroiu a dezminţit informaţia potrivit căreia ridicarea depozitului de combustibil presupune costuri atât de ridicate. Dimpotrivă, nu costă nimic. „Cine v-a spus v-a dezinformat, nu costă absolut nimic. Din contră, din calculele noastre, trebuie să şi plătească ceva şcolii ca să ridice aceste bazine. Şcoala trebuie să-şi facă documentaţia necesară, dacă vrea să scape de acele bazine. Ei (n.r. cei de la şcoală) au făcut solicitare să scape de acele bazine şi în baza ei s-a întâmplat acel fenomen: s-a săpat ca să le evacueze. Eu vă propun să le evacueze, să încaseze şcoala sumele care rezultă din valorificarea bazinelor şi să terminăm cu acel depozit care nu-şi are niciun sens. Nu este niciun fel de problemă să le îngropăm, este uşor. Dacă tot le-au dezgropat, să-şi ia banii pe ele, legal. O să ne prezinte cât vor câştiga din vânzarea acestor rezervoare şi cu asta basta!”, este varianta lui Liviu Ţâroiu.   

În replică, Şipoteanu a insistat cu informaţiile furnizate lui de reprezentanţii unei firme de la Ploieşti, care au crezut că dau lovitura cu bazinele de la Câmpulung. „Domnii pe care i-am solicitat au venit special crezând că fac şi ei o afacere serioasă. Au spus aşa: vă costă 200 de euro pentru ecologizare pe tonă. O chestie din aia este opt tone. Ar fi 1600 x 2, numai să le ecologizeze.”, a continuat acesta, după care a abordat problema dintr-un alt unghi: „Oamenii aceia au un beci pentru cartofi. Nu au acces acolo ca să ducă ce trebuie să-şi pună murături, varză, pentru cantină, pentru iarnă, din cauza faptului că aceste mormane împiedică. Dacă noi nu luăm, într-o săptămână-două, o hotărâre şi vine îngheţul, rămân până la primăvară aşa.” După Şipoteanu, ridicarea lor pică, deoarece operaţiunea este îngreunată de tot felul de aprobări. Aşa că… „le astupăm şi se închide subiectul”.

Poziţia exprimată de Ţâroiu a fost susţinută de colegul de partid din Consiliu, care a nuanţat-o cu descrierea operaţiunii de ecologizare. „La aceste două bazine, care, de altfel, şi la cazanele de cale ferată, care transportă păcură, nu se face ecologizarea pompoasă despre care vorbeşte acel om. Face, practic, o degazare prin aburi sub presiune şi cred că au instalaţii şi la Holcim – sigur aveau la gară înainte – şi asta este toată ecologizarea despre care vorbim şi nu ştiu de ce trebuie să coste atâţia bani! Este o bombă asta, este băgată la fitil! Asta se poate pune frumos pe un trailer, dusă la o staţie de aburi sub presiune şi în momentul acela este degazată şi s-a terminat cu ea!”, a explicat Nicolae Dumitrescu, fără a-l convinge, însă, pe Dan Şipoteanu că zero este nivelul costurilor în situaţia expusă de acesta. Adică trebuie să fie costuri cu macaraua care ridică bazinele din groapă şi le pune pe trailer, cu trailerul care le duce la staţia de degazare, plus operaţiunea propriu-zisă. „Şi le plătim noi?”, a rispostat celălalt. „Le plăteşte cine are interes să le ia!” 

„Acum cinci ani, a venit o firmă care a extras păcurina din ele. Din toate bazinele acestea! Au extras păcurina existentă, au vândut-o! Şi aici s-au mai făcut nişte bani.”, a mai comentat Şipoteanu, înainte de a fi asigurat de Liviu Ţâroiu că la şedinţa ordinară din 29 octombrie va primi raport şi se va lua o hotărâre. În dimineaţa zilei de ieri, în loc de raport şi hotărâre, s-a produs o acoperire de formă a depozitului, care, probabil, va rămâne îngropat peste iarnă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!