-0.9 C
Campulung Muscel
06/11/2024

Bătrânii care au venituri vor plăti 500 de lei lunar ca să fie internaţi la Rucăr

Centrul Medico-Social de la Rucăr, care, la deschidere, avea deja cereri pentru ocuparea a jumătate din cele 40 de locuri disponibile persoanelor vârstnice, bolnave, unele părăsite de familie, a fost amenajat în regim de pensiune. Un ONG şi-a manifestat dorinţa de a dota camerele cu televizoare, dotare care, momentan, lipseşte. Cei interesaţi au aflat că, în această vară, unitatea rucăreană va fi repusă în funcţiune, într-un alt regim, s-au interesat ce trebuie să conţină dosarele, le-au întocmit, iar, de la începutul săptămânii trecute, erau aşteptaţi în vederea internării. După preluarea fostului Spital Rucăr, închis în anul 2011, Consiliul Judeţean a investit 816.932 lei în crearea unui centru social destinat cu precădere persoanelor vârstnice.           

Serviciile de bucătărie şi spălătorie au fost externalizate

    Reamintim că redeschiderea Unităţii Medico-Sociale de la Rucăr s-a produs în urmă cu aproape două săptămâni, printr-o ceremonie oficială, la care au fost invitaţi să participe prefectul Mihai Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, deputatul de Câmpulung şi Muscel Gheorghe Marin, vicepreşedintele CJ Argeş, Constantin Polexe, şefa Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, consilieri judeţeni, consilieri locali, cărora li s-a alăturat personalul centrului condus de medicul Gheorghe Ciulcu. Acesta lucrează la Spitalul Rucăr din anul 1983. „Trăiesc nişte emoţii fantastice, pe care nu le-am mai trăit niciodată, pentru că am putut să realizez ceva cu ajutorul rucărenilor, al Consiliului Judeţean şi al factorilor de decizie din judeţul nostru.”, a declarat, în deschiderea mesajului său, dr. Gheorghe Ciulcu, amintind pe scurt că printre cele patru spitale din judeţ, din totalul de 67 la nivel naţional, desfiinţate de precedenta guvernare, s-a aflat şi cel de la Rucăr. Nemaiprimind finanţare, spitalul a fost nevoit să-şi înceteze activitatea. Gheorghe Ciulcu era manager în 2011, când s-a pus lacătul pe unitatea din comuna musceleană, ai cărei salariaţi au trebuit dirijaţi către Spitalul Municipal Câmpulung şi alte locuri din judeţ.
    Consiliul Judeţean, în al cărui patrimoniu se află complexul, a investit aproape 8,17 miliarde de lei vechi, pentru a aduce imobilul la un nivel european. Dr.Ciulcu s-a implicat în recrutarea personalului centrului medical. „De curând, au fost angajaţi 23 de salariaţi, opt asistente, zece infirmiere, o spălătoreasă, trei fochişti (nu numai pentru întreţinerea încălzirii centrale, ci şi ca instalatori de apă şi electricieni, pentru a asigura mentenanţa, ca să nu fie şi aceasta externalizată).”, preciza acesta. Investiţiile efectuate până în acest moment sunt într-un stadiu de 95% din totalul lucrărilor care trebuie întreprinse, pentru ca proiectul să fie complet. Diferenţa de 5% constă în reabilitarea blocului alimentar şi a spălătoriei. Nefiind asigurate aceste două tipuri de servicii importante, directorul a găsit o soluţie de externalizare a lor. Masa a fost asigurată prin încheierea unui contract cu o firmă de catering, dar costurile vor fi ridicate, de aceea, trebuie realizat neapărat blocul alimentar. Iar pentru spălătorie s-a găsit o societate care practică nişte preţuri convenabile. Managerul Unităţii Medico-Sociale de la Rucăr afirma că, deşi serviciile de spălătorie sunt oferite la tarife mici, a fost păstrat postul de spălătoreasă, pentru problemele interne ale centrului. 

Moştenitorii celui internat trebuie să dea o declaraţie la notar că-şi înmormântează ruda decedată

    Importanţa redeschiderii fostului Spital Comunal Rucăr, prin reorganizarea lui, nu poate fi pusă la îndoială. Vechea unitate construită de rucăreni în 1937, sub forma unui spital de campanie, s-a transformat într-un spital comunal. „În trecut, a avut şi 122 de paturi, cu cinci specialităţi. În 2011, când s-a făcut acea reorganizare nefericită, era un spital comunal de boli cronice, de 30 de paturi. În acest moment, noi deschidem o unitate modernă, cu 40 de paturi şi 35 de posturi în organigramă. Începem activitatea cu 26 de salariaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi un contract de prestări servicii pe linie de asistenţă socială calificată. Am obţinut autorizaţie de funcţionare de la DSP Argeş şi suntem acreditaţi ca prestator de servicii sociale de Ministerul Muncii.”, a descris dr.Ciulcu activitatea care va fi desfăşurată, împreună cu echipa formată de acesta.
    De luni, 27 iulie 2015, centrul era pregătit să primească persoane aflate pe lista de aşteptare încă din 2011, de când s-a închis spitalul. „Am fost foarte mâhnit când am văzut că mulţi dintre cei înscrişi nu mai sunt printre noi.”, a mai precizat acesta. Internarea în centru este precedată de o anchetă socială efectuată de către Compartimentele de Asistenţă Socială a Consiliilor Locale. Mai este nevoie de recomandarea unui medic specialist şi de o declaraţie notarială a moştenitorilor persoanei internate, care se angajează că, după deces, se vor ocupa de înmormântare. Un Comitet Consultativ format din cinci persoane va aviza şi superviza internările în centrul de la Rucăr.
Cine n-are venituri nu plăteşte 
    Sursa principală de finanţare va fi Consiliul Judeţean, care va acoperi 60% din cheltuielile de funcţionare. 35% va fi suportat de Ministerul Sănătăţii, pentru salariile celor doi medici din schemă, asistenţii medicali, medicamentele şi materiale sanitare. Unitatea Medico-Socială va contribui şi ea cu 5%, venituri proprii, care se vor realiza din sponsorizări şi contribuţia personală a unei părţi a asistaţilor din centrul rucărean. „Majoritatea vor fi pensionari. S-a stabilit, după modelul celorlalte unităţi medico-sociale din judeţ, o sumă de 500 de lei. Dacă împărţim cei 500 de lei la 30 de zile înseamnă 16,66 lei pe zi. Această sumă nu acoperă nici mâncarea. Nu este o sumă nici mare, nici mică. Oamenii, într-adevăr, au posibilităţi reduse, dar o parte pot să contribuie, nu toată lumea. Nu va fi coplată pentru cei care nu pot să contribuie.”, a încheiat directorul centrului. 
    Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, i-a cerut lui Gheorghe Ciulcu şi colectivului pe care îl conduce să asigure un act medical de calitate. „Vom veghea la acest lucru, pentru că persoanele cărora dumneavoastră vă adresaţi, în general, persoane de vârsta a treia, sunt persoane cu probleme sociale, probleme medicale caracteristice vârstei şi mai mult de atât, poate, părăsite de familie, abandonate. Trebuie, în afară de o farfurie de mâncare, un medicament şi o vorbă bună. Să avem grijă şi de psihicul acestor oameni. Munca cu omul bolnav şi părăsit este grea. Cei din partea colectivului să aibă o apropiere de pacienţii dumneavoastră, pentru că un om mulţumit sufleteşte duce mai uşor boala şi singurătatea.”, a fost îndemnul şefei de la Sănătate Publică Argeş.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!