-0.4 C
Campulung Muscel
04/11/2024

Aleşii cu dureri în cot de obligaţiile funcţiei

N-ar fi cinstit să nu vorbim şi de bine sărbătoarea Câmpulungului, care, cu toată dezorganizarea din program, a conţinut şi momente de calitate. Numai că acestea s-au derulat în prezenţa organizatorilor şi a câtorva prieteni ai lor, în săli goale, pe care n-a avut cine şi cu cine să le umple. Şefii Primăriei, adică şeful Primăriei, fiindcă partenerul său forţat, care îi va sta alături până la toamnă, am înţeles că n-a primit nicio însărcinare, fiind ţinut la distanţă de tot ce înseamnă organizare, amplasare de tarabe şi terase, selectare a grătaragiilor şi colectarea taxelor pe seama domeniului public. Ca să nu lăsăm impresia de limbaj cifrat, cel care a fost scutit de aceste operaţiuni dătătoare de bătăi de cap a fost Bogdan David, viceprimarul ales de majoritatea liberală, în decembrie, dar rămas fără funcţie pe durata procesului lui Liviu Ţâroiu cu Consiliu Local. „Mina de aur” pentru autorităţi la fiecare ediţie a Zilelor Municipiului, teritoriul Câmpulungului, exploatat în 2015 la maximum posibil, a reprezentat principala preocupare a pesedistului şi a echipei sale de consilieri moştenită de la fostul primar şi completată cu suita de asistenţi personali. Dacă Bogdan David a fost ţinut pe tuşă, şi nu din grija nemărginită a lui Ţâroiu de a nu-şi obosi colegul mai tânăr cu 25 de ani, să vedem cât de activi au fost restul consilierilor municipali, a căror datorie era să participe la acţiunile din program. Nu există scuză pentru aleşi – nunţi, botezuri, concedii, migrene – de a nu fi prezenţi la manifestările organizate de municipalitate pentru public. Public despre care ştim de la ediţiile trecute că nu ia parte decât din amiciţie cu organizatorul, cum a fost cazul lui Thury Ştefan, care a reuşit să umple sala de festivităţi a Primăriei, fără niciun ajutor de la autorităţi. Absenţa masivă a consilierilor la evenimentele din acest an a fost o dovadă de lipsă de respect faţă de persoana ori instituţia care a coordonat acţiunea şi faţă de comunitate, dezinteres şi dureri în cot pronunţate faţă de obligaţiile pe care funcţia le aduce odată cu beneficiile.

La „Ciobănaşu”, opt consilieri absenţi 

    Cât a fost Călin Andrei primar, de teama acestuia, probabil, evenimentele din calendarul Zilelor Municipiului erau onorate de distinşii aleşi, într-un procent rezonabil. O parte din ele. Cât preţ pun pe Ţâroiu – nu că ar fi suferit acesta din pricina tratamentului cu dosul al colegilor – s-a văzut din absenţa în bloc la aproape toate momentele care au compus Zilele Municipiului. Cea mai consistentă prezenţă a aleşilor s-a înregistrat la Gala Fotbalului Muscelean – 20 de ani de la promovarea echipei ARO Câmpulung în Divizia B, unde în tribune s-au aflat nouă consilieri locali, şi la festivitatea oficială de la Restaurantul „Ciobănaşu”, unde au luat parte tot nouă consilieri. Nu-i punem la socoteală pe Ţâroiu şi David, care au făcut pe primarul, respectiv viceprimarul şi, implicit, pe gazdele ceremoniei.
    O masă a fost suficientă pentru a grupa la localul de lux majoritatea liberală reprezentată, în principal, de foştii pedelişti transformaţi în liberali: Ionel State, Cristi Creţu, Ion Dumitraşcu, Marian Vlad, iar de la PNL-iştii tradiţionali, Constantin Chiţulescu şi Iustinian Stănescu. Şi dacă avea alte planuri aidoma colegilor Anca Dumitrescu, Radu Sălcescu, Emilian David, Lucian Ionescu (probabil, frânt după o nuntă a unui coleg din PNL, pe care l-a năşit, împreună cu Bogdan David, şi cu soţiile lor, fireşte, cu o zi înainte), aflaţi pe lista de absenţi a celui mai important eveniment al Zilelor Municipiului, recepţia de la „Ciobănaşu”, probabil, din solidaritate cu ex-primarul Călin Andrei, Stănescu nu putea lipsi. Motivul: bulgarii primiţi în grijă de la colegul Ionel State, care s-a ocupat, sâmbătă, să le asigure buna dispoziţie. Au mai fost în sală, dar la alte mese, conservatorul Manuel Zenovie, care a optat pentru compania colegului din ALDE, Sergiu Cicu, şi a ziariştilor. Iar PPDD-istul Ionică Udrea şi şeful său de la judeţ, Marian Fulga, s-au „rătăcit” în zona UNPR, lângă Ion Lucaciuc. Marin Ciobanu, posesor de timp berechet, s-a alăturat grupării liberale, căreia îi face curte de la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de când a beneficiat de legea migraţiei aleşilor, care i-a permis să părăsească PPDD.
    Mai spunem o dată că Ţâroiu a fost lăsat baltă de colegii Monica Cotenescu şi Nicolae Dumitrescu, pe a căror agendă duminicală s-au aflat treburi mai importante decât reprezentarea partidului la un eveniment la care, altădată, „ploua” cu VIP-uri politice. Nici urmă de peremist în sală. Poate dacă îl luăm în calcul pe Marinică Fologea, actual pesedist, în cazul în care George Bălan şi Dan Şipoteanu au tratat cu acesta să reprezinte şi PRM. De dragul vremurilor bune.         

La fotbal, tot opt consilieri absenţi

    Următorul eveniment cu prezenţă bunicică, în comparaţie cu restul la care, rareori, s-a depăşit ruşinosul zero, a fost Gala Fotbalului Muscelean. În tribune i-am remarcat, dintre aleşii locali, aproape pe aceiaşi de la „Ciobănaşu”: Ionel State, Cristi Creţu, Ion Dumitraşcu (fără Marian Vlad), Constantin Chiţulescu, Iustinian Stănescu, Lucian Ionescu, Marin Ciobanu, iar, separat de aceştia, pesedistul Nicolae Dumitrescu. Meciul a fost, de altfel, singura acţiune care l-a interesat pe secretarul Comisiei pentru Activităţi Ştiinţifice, Învăţământ, Sănătate, Cultură, Protecţie Socială, Sportive şi de Agrement. Remarcaţi, aşadar, care este locul sportului în titulatura şi preocupările comisiei: al şaselea din şapte domenii de care se ocupă comisia din care face parte Dumitrescu. Pentru el, după cum a demonstrat prin neparticiparea la  manifestările Zilelor Câmpulungului, cu excepţia celei de la Stadionul Municipal, în afară de fotbal, restul a fost „apă de ploaie”. Le scuzăm absenţa motivată de faptul că nu gustă acest sport a doamnelor Anca Dumitrescu şi Monica Cotenescu. După cum au arătat, nu gustă nici evenimentele culturale, nefiind văzute la niciunul, deşi aveau din ce alege. „Sportul rege” nu se află nici printre preferinţele colegilor Radu Sălcescu, Emilian David, Marian Vlad, Ionică Udrea, Manuel Zenovie, George Bălan, al cărui coleg, Dan Şipoteanu, şi-a făcut apariţia la stadion.      

La parada Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” a lipsit inclusiv Ţâroiu, nu numai Consiliul Local   

    Cele două evenimente au fost dintre cele pozitive, căci majoritatea n-au beneficiat de atâta atenţie din partea unei jumătăţi a Consiliului Local: deschiderea Taberei de Matematică, simpozioanele „Cultură şi Spiritualitate” şi „Şi, totuşi, se mai scrie”, organizate de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, vernisajul expoziţiei de pictură a Cenaclului „I.D. Negulici”, „Câmpulung în amintiri – 130 de ani de la debutul activităţii economice pe platforma fostei Uzine ARO”, ca să dăm câteva exemple de acţiuni la care nu a fost de faţă nici măcar un singur consilier local.
    A existat un eveniment unde nici măcar cei doi lideri n-au fost în public, pentru a face primirea Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Ţâroiu, care se cocoţase până atunci pe toate scenele, la toate prezidiile, neratând niciun microfon, în disperarea de a-şi face imagine, a lăsat baltă parada, pentru a se amesteca în acţiunea celor de la ANAF. Cu ce drept le cerea socoteală inspectorilor care îşi făceau datoria, umblând după ei din terasă în terasă, de la un grătar la altul, unde comerţul „la negru” era regula, nu excepţia? Încheiem cu lansarea cărţii balerinului şi sculptorului în metal Thury Ştefan, căruia i-au făcut bucuria de a se afla în public, dintre membrii Legislativului, Cristi Creţu, Iustinian Stănescu şi Dan Şipoteanu.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!