Dacă tot erau la Rucăr, pentru inaugurarea Unităţii Medico-Sociale, prefectul Mihai Oprescu şi Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, au inclus în program o acţiune pe care nu o aveau planificată: deplasarea la digurile care provoacă probleme în zonă, când cad precipitaţii abundente. Aşa cum s-a întâmplat la începutul săptămânii trecute, când furia Sfântului Ilie i-a lovit pe rucărenii ale căror gospodării sunt situate în apropierea pârâului. Duminică spre luni, în noaptea de 19 spre 20 iulie, pârâul Râuşor, umflat de ploi, a rupt o parte din digul despre care primarul de la Rucăr semnala cu o săptămână înainte că este în pericol. Tronsonul de dig care a fost distrus se află în apropierea grădiniţei, pe care delegaţia oficială a vizitat-o săptămâna trecută.
De când este primar, Ionel Dulamă a fost amendat de două ori de Apele Române: o dată, cu 950 de milioane, a doua oară, cu 750 de milioane
Primarul Ionel Dulamă le-a reamintit oficialilor de la judeţ că, şi anul trecut, şi în acest an, a înaintat memorii, care au fost transmise mai departe. Ca urmare a unui astfel de memoriu, conducerea judeţului a trimis, în 2015, la Rucăr, delegaţi de la Apele Române, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi alţi factori responsabili. „Însă nu am găsit un colaborator care să fie obiectiv faţă de ceea ce trebuie făcut, reparaţiile la acest dig. De fiecare dată, s-au găsit motive. Ba că punţile noastre care traversează această apă sunt cele care determină fisuri în dig. Ba că nu ştiu cine a depozitat un pic de material acolo şi, din acea cauză, s-a dărâmat digul. Ca să ne găsească un salariat, care, ca mine, are o funcţie într-o instituţie cu care trebuie să colaborăm, motive că, de fapt, Apele Române nu trebuie să ne facă investiţia, pentru că noi am greşit. Aceste greşeli, după părerea mea, nu s-au făcut. Aceste podeţe de lemn, care nu sunt de ieri, de astăzi, ci de 50-60 de ani, şi care traversează dintr-un mal în celălalt, sunt extrem de utile. Asta nu înseamnă că trebuie să cer un aviz de la Apele Române pentru aceste podeţe, care sunt construite acum 50 de ani. Dacă asta se consideră a fi un lucru care trebuie făcut, nu mă dau înapoi să fac aşa ceva. Dar nu acesta este motivul, ci vechimea digului, faptul că au fost foarte multe precipitaţii de amploare în ultima vreme, care au determinat o fisură în aceste diguri. Este un pericol iminent de producere a unor inundaţii devastatoare în comuna noastră. Nu este un lucru de joacă. De asta am şi semnalat, pentru că, aşa cum am spus, eu colaborez cu orice instituţie, dar atunci când vine cineva şi vedem că are intenţia de a nu face…”, relata primarul Ionel Dulamă în faţa şefilor celor mai importante instituţii judeţene şi a presei argeşene.
În 2012, a mai povestit acesta, a primit o vizită din partea reprezentanţilor aceleiaşi instituţii, care l-au anunţat că scopul sosirii lor este acela de a aplica Primăriei Rucăr o amendă. „O spun cu toată responsabilitatea. Plătesc 750 de milioane de lei vechi amendă. Am eşalonat-o pe cinci ani. Dar persoana respectivă – şi îi am martori pe colegii mei – a venit în luna martie sau aprilie 2012 şi a spus că n-a venit să verifice dacă este curată apa, ci că a venit ca să ne dea amendă. Şi ne-a dat amendă şi îi mulţumim pentru asta. Este a doua amendă pe care o plătesc de când sunt primar, una de 950 de milioane de lei vechi şi alta de 750 de milioane de lei vechi.”, a relatat acesta un exemplu de cum merge relaţia cu Apele Române.
Prefectul a anunţat o nouă vizită la Rucăr, special pentru chestiunea inundaţiilor
Prefectul Mihai Oprescu a anunţat o deplasare în zonă cu experţii de la Apele Române. „În 2012, în martie, la Apele Române era un mare specialist care ne dă lecţii prin ziare, în fiecare zi, şi ne învaţă cum să facem digurile, podeţele. Văd că se pricepea şi la amenzi, căci a dat o amendă destul de mare. Problema este ce lăsăm acestor oameni ca idei de rezolvare.”, preciza prefectul care a informat că, în curând, se va întoarce la Rucăr pentru chestiunea inundaţiilor. „Fondurile pe care le au Apele Române – şi am înţeles acest lucru ca preşedinte al Comitetului Bazinal, care coordonează toată această zonă – sunt cele proprii şi cele care vin de la bugetul naţional, prin Administraţia Naţională. Ele au fost canalizate, în special, spre zonele calamitate extrem de grav. Din păcate, judeţul Argeş – şi aici nu vreau să vorbesc despre o grea moştenire sau despre ce s-a întâmplat în ultima perioadă – a avut foarte puţine investiţii pe Ape.”, a mai afirmat prefectul care, pentru corecta informare a cetăţenilor, s-a arătat dispus să pună la dispoziţia presei un raport încheiat la finele anului trecut, în care se vede, eşalonat, pe ani, cum s-au făcut repartiţiile bugetare pe Administraţia Bazinală Apele Române. „O să vedeţi nişte judeţe care primeau 90% din fonduri şi-o să vedeţi cât primea Argeşul. Dar puteţi să faceţi singuri calculul, fiindcă rămâneau trei, patru, cinci judeţe care, normal, ce să mai împartă?! Sărăcia?!”, a conchis prefectul Mihai Oprescu.