15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Primarul de la Cetăţeni, Ion Toader, condamnat

Primarul de la Cetăţeni, Ion Toader, împreună cu viceprimarul şi trei funcţionari ai Primăriei, a fost trimis în judecată de DNA Piteşti într-un dosar de corupţie care a vizat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Rechizitoriul întocmit de Serviciul Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a ajuns pe rolul Tribunalului Argeş pe 6 aprilie 2015. Până la decizia de vineri, 10 iulie, care poate fi atacată, s-au derulat şase termene care s-au încheiat cu amânarea deciziei din diferite motive. 
Ion Toader, care este şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Argeş, a fost judecat în stare de libertate pentru patru infracţiuni: de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei; instigare la înşelăciune. DNA l-a suspectat că, în anii 2007 şi 2008, a depus la APIA înscrisuri prin care a declarat, în mod nereal, că păşunea aflată în domeniul public este utilizată şi întreţinută de Primărie, în condiţiile în care Consiliul Local nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, nefiind fermier şi utilizator de teren pentru propria activitate agricolă. Pentru aceste fapte, completul penal al Tribunalului Argeş l-a condamnat pe Ion Toader la un an şi şase luni închisoare, un an interzicerea unor drepturi (de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), şi doi ani termen de încercare. 
Cu primarul Ion Toader au mai fost judecaţi Docenţiu Ion Diaconu, referent, Gheorghe Şerb, viceprimar, Gheorghe Păun, contabil şef, şi Laurenţiu Anton Mercan, inginer agricol, funcţii deţinute în cadrul Primăriei Cetăţeni la data când s-au săvârşit infracţiunile.
Docenţiu Ion Diaconu a ajuns în faţa judecătorilor pentru infracţiunile de înşelăciune; folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene; folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei. Fostul referent a primit o pedeapsă de un an şi două luni închisoare cu suspendare, un an interzicerea unor drepturi şi doi ani, termen de încercare. Bărbatul, conform hotărârii Tribunalului Argeş, trebuie să presteze 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Câmpulung sau Cetăţeni.
Gheorghe Şerb, viceprimarul din mandatul 2004-2008, a fost cercetat pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi complicitate la înşelăciune. Pentru cele două capete de acuzare, bărbatul a primit pedeapsa de 9 luni de închisoare, cu suspendare, un an interzicerea unor drepturi, şi doi ani termen de încercare. 
Gheorghe Păun, contabilul şef al Primăriei Cetăţeni, a primit 11 luni de închisoare, un an interzicerea unor drepturi şi doi ani termen de supraveghere, pentru infracţiunile de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene; complicitate la înşelăciune; instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.
Laurenţiu Anton Mercan, fostul inginer agricol, a fost acuzat de DNA doar de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei. În cazul lui, completul penal l-a condamnat la şase luni de închisoare, un an interzicerea unor drepturi şi doi ani, termen de încercare.
În cazul celor cinci, instanţa a mai hotărât ca pe parcursul termenului de supreveghere să presteze câte 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Câmpulung şi Primăria Cetăţeni, plus că trebuie să plătească, fiecare, câte 1.550 de lei, cheltuieli judiciare către stat. 
În proces a mai fost implicat, ca parte vătămată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Argeş, dar care nu s-a constituit parte civilă, recuperând prejudiciul de la Docenţiu Ion Diaconu, încă din timpul cercetărilor. Acesta a solicitat şi primit pe nedrept 33.342,28 lei, din care 20.929,38 lei (de la bugetul Uniunii Europene), 10.178,50 lei (finanţare FEADR-LPA) şi 2.234,33 lei (bugetul naţional), pentru suprafaţa de 340,26 hectare păşune, închiriată în mod fictiv de la Consiliul Local Cetăţeni. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!