Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de ieri după-amiază nu a mai fost inclus, aşa cum rămăsese stabilit de la întrunirea ordinară de la sfârşitul lunii martie, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale Câmpulung, modificat şi completat cu noul Compartiment de Monitorizare video. Din cauza neclarităţilor din conţinutul materialului, votul pe care Auraş Ghiţă, coordonatorul acestui serviciu subordonat Primăriei, trebuia să-l primească acum o lună a fost amânat pentru finele lui aprilie. În acest răgaz, urmau să fie lămurite mai multe chestiuni la care aleşii n-au putut primi un răspuns pe loc. Ca, de pildă, cum poate omul de la camere să aplice sancţiuni, de ce nu poate să (mai) aplice sancţiuni poliţistul de la Disciplina în construcţii, unde se încheie competenţa poliţiştilor locali, situaţie în care sancţionarea faptelor antisociale cade exclusiv în sarcina angajaţilor Poliţiei Naţionale, etc. Toate acestea şi multe altele urmau să fie puse la punct de conducerea Poliţiei Locale împrreună cu cea a Poliţiei Municipale şi a şefilor de birouri. Răstimpul acordat de consilieri pentru limpezirea nebuloasei din noul regulament a fost, pesemne, insuficient, picând şi Paştele în interiorul său, deoarece la întrunirea de ieri materialul corectat şi completat a lipsit din mapa aleşilor. Asta dacă nu cumva a fost introdus „la urgenţă”, după închiderea ediţiei ziarului nostru. Este posibil ca regulamentul să fi fost lăsat pe altă dată şi pentru că Auraş Ghiţă, împreună cu doamnele de la Buget – Contabilitate Informatică, Juridic, Administraţie Publică, Audit, Resurse Umane, Registratură, a fost ocupat cu întocmirea documentaţiei pentru alt proiect de hotărâre supus atenţiei consilierilor municipali la întrunirea de ieri: acordarea normei de hrană personalului Poliţiei Locale.
Poliţiştii de la Monitorizare video, redistribuiţi de la Ordine publică
La sfârşitul lunii martie a fost lansată ideea potrivit căreia n-ar fi angajaţi de ajuns la Poliţia Locală, pentru toate cele opt compartimente: Ordine, linişte publică şi paza bunurilor; Circulaţia pe drumurile publice; Disciplina în construcţii şi afişajul stradal; Protecţia mediului; Activitate comercială; Evidenţa persoanelor; Monitorizare video şi dispecerat (care nu a fost aprobat, deocamdată, de aleşi); Alte domenii stabilite prin lege. Liberalul Cristi Creţu, autorul acestei idei, era interesat să ştie dacă poliţiştii locali sunt împărţiţi în mod egal pe aceste compartimente, asta deoarece unele sunt mai importante decât altele, cum este, de exemplu, circulaţia pe drumurile publice. Pe hârtie sunt 38 de poliţişti locali: 34 de poliţişti, un şef şi 3 transferaţi de la Primărie. Din cele 38 de posturi, 36 sunt încadrate cu personal. Momentan, lucrează 35, deoarece responsabila de la Mediu stă acasă ca să-şi crească copilul.
Cei mai mulţi salariaţi, 20 de număr, cuprinde Compartimentul Ordine, linişte publică şi paza bunurilor. Este urmat de Circulaţie pe drumurile publice, cu 12 salariaţi şi câte unul la celelalte. Dintre aceştia, mai precis de la Ordine şi linişte publică, cinci vor fi trecuţi la Monitorizare video. Probabil, au fost trecuţi deja, de vreme ce înregistrările camerelor video sunt urmărite, de un an, de când au fost montate, de poliţiştii locali. Dar există justificarea că se fac probe cu sistemul de monitorizare, până când compartimentul va exista oficial. „Acum încercăm să operaţionalizăm şi din rândul agenţilor de pază, să-i trecem către Compartimentul de Ordine şi linişte publică. Cinci dintre ei o să-i includem în Compartimentul de Monitorizare video şi dispecerat. La Protecţia Mediului avem o persoană detaşată, pe domnul Adi Manole. La Control Comercial sunt eu.”, a descris Auraş Ghiţă o parte din activitatea pe care o coordonează, ca răspuns la întrebarea lui Cristi Creţu. „Vă întrebam în ideea în care toate aceste opt compartimente pe care dumneavoastră le-aţi evidenţiat au o pondere mai mare în ceea ce priveşte Liniştea şi ordinea publică, Circulaţia pe drumurile publice, care sunt punctele nevralgice.”, şi-a justificat nelămurirea consilierul local PNL. „Pe ce avem operativ, sunt în stradă, la birou chiar n-am pe nimeni.”, a susţinut Auraş Ghiţă.
Concluzionând, oamenii de la Monitorizare video provin în urma redistribuirii de la alt compartiment şi nu vor fi angajaţi în plus. Asta deşi George Bălan i-a adresat şefului Poliţiei Locale solicitarea de a reface calculul referitor la personalul serviciului public. Motivul: „Iniţial, când s-a pus acel normativ de un angajat la mia de locuitori, era vorba numai de Ordine Publică. Acum, venim cu sarcini suplimentare, cu Compartimentul de Monitorizare, căci tot din acei 36 duci acolo. Trebuie să ai 24 din 24, plus libere, sărbători ş.a.m.d. Să facem diligenţele necesare ca să putem asigura un efectiv optim pentru ceea ce dorim să facem.”
„Punctele de amendă sunt date de către poliţiştii locali, iar punctele de sancţionare sunt implementate, în termen de 48 de ore, de Poliţia Naţională”
Altă temă la care se lucrează, după cum susţine Auraş Ghiţă, este colaborarea cu Poliţia Naţională, în vederea implementării amenzilor şi sancţiunilor pentru circulaţia pe drumurile publice. „Acum facem demersurile necesare, pentru că noi am aplicat sancţiunile vizavi de parcare şi o mare parte din ele ne sunt repartizate. Facem diligenţele necesare şi o să semnăm un protocol. Automat, punctele de amendă sunt date de către poliţiştii locali, iar punctele de sancţionare sunt implementate în termen de 48 de ore, cum spune legea, de Poliţia Naţională. Noi credem că o să avem înţelegere la Poliţia Rutieră şi, cât de curând, o să punem la punct acest demers.”, a confirmat coordonatorul Poliţiei Locale.
Un minus pentru această instituţie – şi nu doar pentru ea, nefiind singura responsabilă – îl reprezintă neîntrunirea Comisiei Locale de Ordine Publică, din care mai fac parte, în afară de Poliţia Locală, Poliţia Naţională, primarul, viceprimarul, secretarul şi doi consilieri. „Domnul Şipoteanu ştie mai bine, sunt restanţi cu întâlnirea cu comisia aceea.”, a comentat Bogdan David. „Domnul Şipoteanu”, care a fost exclus din comisie, fiindcă făcea prea mare gălăgie despre deranjul primarului, în caz că ar fi convocat C.L.O.P.-ul, a fost pe fază la mingea servită de liberal şi a izbucnit: „Nu s-a întrunit niciodată. Aia este cea mai mare jignire! E făcută acum şase ani şi nu s-a întrunit o dată!”
Auraş Ghiţă a primit ca temă de la consilieri să corecteze regulamentul, împreună cu Poliţia Naţională, până la şedinţa viitoare, la care acesta trebuia să prezinte în faţa Legislativului municipal tot ce există omologat pe camerele de supraveghere şi cheltuielile necesare îmbunătăţirii sistemului. Dar, cum am precizat anterior, norma de hrană a fost mai importantă decât regulamentul după care funcţionează Poliţia Locală.
SERVICIUL POLIŢIA LOCALĂ
-Postul de şef al serviciului este vacant.
COMPARTIMENT PROTECŢIA MEDIULUI
-Poliţist local Viorela Bâlă; Are suspendat raportul de serviciu până la data de 18 noiembrie 2015, pentru creşterea copilului;
COMPARTIMENT ACTIVITATE COMERCIALĂ
-Poliţist local Auraş Ghiţă;
COMPARTIMENT CU ATRIBUŢII PE LINIE DE EVIDENŢA PERSOANELOR
-Poliţist local Gheorghe Adrian Manole;
COMPARTIMENT DISCIPLINĂ ÎN CONSTRUCŢII ŞI AFIŞAJ STRADAL
-Un post de poliţist local, care este vacant.
COMPARTIMENT CIRCULAŢIE PE DRUMURILE PUBLICE
-Poliţist local Constantin Ciurea;
-Poliţist local Cătălin Ion;
-Poliţist local Ion Popa;
-Poliţist local Mihai Bogdan Dîmboviceanu;
-Poliţist local Constantin Bălălău;
-Poliţist local Nicolae Chiorcea;
-Poliţist local Răzvan Ionuţ Cîndea;
-Poliţist local Ion Dan Grecu;
-Poliţist local Marian Negreanu;
-Poliţist local Cătălin Ion Oancea;
-Poliţist local Mihăiţă Antonel Stancovici;
-Poliţist local Valentin Vătăşescu.
COMPARTIMENT ORDINE, LINIŞTE PUBLICĂ ŞI PAZĂ A BUNURILOR
-Poliţist local Ion Robert Chira;
-Poliţist local Octavian Dan Rădulescu;
-Agent de pază Ursea Laszlo Beck;
-Agent de pază Alin Marius Boarţă;
-Agent de pază Dănuţ Borţoi;
-Agent de pază Rîndunel Cosmin Colţ;
-Agent de pază Dumitru Dan Coman;
-Agent de pază Petrişor Florescu;
-Agent de pază Constantin Alin Guţă;
-Agent de pază Ion Ilincescu;
-Agent de pază Petruţ Jinga;
-Agent de pază Petrilena Krizsala;
-Agent de pază Ion Adrian Liţă;
-Agent de pază Cristinel Gheorghe Muşat;
-Agent de pază Vasile Cătălin Neacşu;
-Agent de pază Gheorghe Pîrvu;
-Agent de pază Marian Rizoiu;
-Agent de pază Virgil Laurenţiu Stăvaru;
-Agent de pază Ion Sava;
-Agent de pază Ştefan Cosmin Stroescu.