1.3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Peste 1.000 de pelerini s-au înghesuit să ia agheasmă de la Nămăeşti

Prima vineri după Paşti, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului,  în care credincioşii vin la biserică, pentru a lua apă sfinţită, care poate fi băută tot anul, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. Se spune că această apă spală păcatele şi vindecă orice boală. Cu toate că ar trebui să fie un prilej de rugăciune şi smerenie, muscelenii se îmbulzesc în fiecare an ca să ajungă mai repede la butoaiele cu apă sfinţită. Cel mai populat locaş de cult în această zi este Mănăstirea Nămăeşti, acolo unde peste 1.000 de credincioşi vin negreşit ca să umple bidoanele cu agheasmă.
    Vineri, 17 aprilie, curtea lăcaşului de cult a fost neîncăpătoare pentru enoriaşii veniţi în număr destul de mare din toată zona Muscel. Un sobor de preoţi, în frunte cu protosinghelul Serafim Caiea, stareţul Mănăstirii „Negru Vodă”, au oficiat slujba de sfinţire a apei. În curtea interioară, alături de preoţi, nu au avut acces decât câteva VIP-uri câmpulungene. Consilierul local Maria Cotenescu, directorul general al SC Edilul CGA, Melania Voinescu, comandantul Poliţiei Municipiului Câmpulung, comisarul şef Gheorghe Ciolan, fosta soţie a omului de afaceri Constantin „Ţil” Popescu, Dana Popescu, şi omul de afaceri Dorin Mirea au avut privilegiul de se afla lângă feţele bisericeşti în momentul ceremoniei.
    Din spatele cordonului de jandarmi au ascultat slujba peste 1.000 de oameni, care aşteptau cu sufletul la gură să pună mâna pe o sticlă de apă sfinţită. După cum le este obiceiul, oamenii s-au înghesuit, s-au îmbrâncit, şi-au înjurat aproapele şi s-au certat cu forţele de ordine. Încercau să se „arunce” în faţă de parcă nu ar fi ajuns agheasma pentru toată lumea. Unii au fost mai puţin interesaţi de slujba de sfinţire şi au luat apă direct de la sursă, umplând bidoanele de la ţuţuroiul din curtea bisericii. Astfel, dintr-o sărbătoare atât de importantă, muscelenii au făcut un adevărat circ, aşa cum le stă în obişnuinţă.
    Curtea principală, de la intrarea în biserică, a fost arhiplină. Aici, reprezentanţii Mănăstirii Nămăeşti au organizat un mic târg destinat celor care erau în căutare de articole religioase. Măicuţele au întins câteva standuri cu obiecte de cult pe care le-au comercializat turiştilor prezenţi în număr consistent.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!