12.4 C
Campulung Muscel
13/10/2024

Aleşii au răsplătit bătăile încasate de echipa de fotbal cu un miliard

Deşi sunt bani irosiţi, judecând după comportamentul de până acum al echipei câmpulungene, care mai mult a încasat decât a dat, aleşii municipali au acceptat cu frenezie să pompeze fonduri publice în continuare în fotbal. 1,1 miliarde de lei vechi, alocate pentru returul campionatului, puteau avea o destinaţie cu adevărat utilă pentru comunitatea locală, dar consilierii au decis să-i consume într-un domeniu pe care municipalitatea nu-şi permite să-l susţină în această perioadă în care cuantumul bugetului local este în regres faţă de anii anteriori. Dar cum urgenţele aleşilor nu ţin cont de nevoile contribuabililor, ci de nevoile prietenilor şi relaţiilor personale, cum este şi acest caz, obţinerea finanţării n-a fost o problemă pentru Asociaţia Club Sportiv „Muscelul 2015 Câmpulung”.

Susţinem din banii noştri o echipă care se face şi ne face de râs
    Preşedintele asociaţiei, Dorin Horvat Marin, ginerele primarului de la Stoeneşti şi preot în comună, s-a adresat Consiliului Local, pe 24 martie 2015, cu o solicitare de asociere cu municipalitatea. Formalitatea era obligatoriu de îndeplinit pentru a beneficia de o alocare de la bugetul local. Asociaţia Club Sportiv „Muscelul 2015 Câmpulung” a cerut să fie sprijinită financiar, pentru ca echipa de fotbal să participe la meciurile din returul campionatului în desfăşurare şi cele din turul campionatului care urmează. Altfel spus, să fie acoperită activitatea fotbaliştilor pe toată durata anului 2015. „Echipa activează cu rezultate bune la nivelul Ligii a III-a şi a fost susţinută de la înfiinţare de Consiliul Local Câmpulung. Asocierea este necesară desfăşurării activităţii fotbalistice şi reprezintă doar o parte din bugetul necesar unei echipe de Liga a III.”, astfel îşi argumentează cererea preşedintele Dorin Horvat Marin.
    I-au sărit în ajutor patru consilieri locali, Ion Dumitraşcu, Constantin Chiţulescu, Marin Ciobanu şi Bogdan David, care, „ca urmare a rezultatelor obţinute de echipa de fotbal”, au întocmit numaidecât raportul ce a stat la baza proiectului de hotărâre, prin care Executivul cerea Legislativului să aprobe şi asocierea, şi banii. Să vedem ce rezultate i-au făcut pe aleşi să ajungă la concluzia că merită să investească în jucători.
    Din returul de campionat, care însumează 14 meciuri, până în acest moment s-au jucat 7, „soldate” cu următoarele scoruri pentru ai noştri: 3 înfrângeri, 3 egaluri şi o victorie cu cea mai slabă echipă din serie, pe care de-abia au bătut-o cu 1-0, pe Stadionul Municipal! În ciuda rezultatelor catastrofale de până acum, care trebuiau să se îndrepte după infuzia de capital de la Consiliul Local, Cristi Creţu se dădea de ceasul morţii în plen că, la data şedinţei în care s-a aprobat ajutorul bănesc, trecuseră deja cinci etape din retur! Adică alocarea se făcea cam târziu, deşi, la cum s-a mişcat echipa până în acest moment, nu trebuia să se facă deloc. Resuscitarea financiară n-a avut efect imediat, căci, la trei zile după ce au primit miliardul, fotbaliştii veneau acasă bătuţi măr, cu 3-0, de Concordia II Chiajna. Amărăciunea celei de-a treia înfrângeri a fost îndulcită cu un umil 1-0, acasă, cu Astra II, semn că beneficiarii banilor publici reacţionează cu întârziere la gestul mărinimos al autorităţilor locale.     Sâmbătă, când CSS Dinicu Golescu Muscelul Câmpulung a jucat cu Sporting Roşiori, care are acelaşi număr de puncte, 26, dar este deasupra noastră în clasament graţie golaverajului (29 de goluri date şi 27 încasate, faţă de musceleni, cu 23 de goluri date şi 27 încasate), am văzut cât i-a ţinut recunoştinţa pentru efortul comunităţii locale: un egal chinuit, 2-2, ultimul gol fiind înscris de musceleni cu trei minute înainte de încheierea meciului. 
Oamenii din fotbal n-au putut să spună nimic de Cristi Creţu, care ar fi trebuit să-şi ţină gura  
    Din maniera tupeistă în care au pus unii din Consiliu problema, se înţelegea că noi, câmpulungenii, suntem obligaţi să finanţăm „miuţele” comunale ale echipei, care numai promovare nu fac municipiului când încasează înfrângere după înfrângere. Alt lucru pe care nu l-am înţeles: cu toate că preşedintele asociaţiei care „patronează” echipa de fotbal, Dorin Horvat Marin, a fost prezent la şedinţă, alături de antrenorul Alecsandru Popovici, aceştia n-au avut loc de Cristi Creţu să răspundă la nicio întrebare adresată lor, nicidecum consilierului fost PDL, care, aflat într-o incompatibilitate – moral, cel puţin – nu ar fi trebuit să deschidă gura la acest punct. Profesorul de Educaţie Fizică şi Sport Cristi Creţu, erijat în purtător de cuvânt al asociaţiei sportive, a profitat de ocazie pentru a se remarca în ochii votanţilor cu un subiect vital ca aerul pentru câmpulungeni.
    Colegul de partid, Ion Dumitraşcu, a făcut o propunere foarte bună, nefinalizată, însă, din cauza lui Creţu. De vreme ce, în contractul de asociere a edililor cu oamenii din fotbal, suma pe care o pun la bătaie autorităţile este publică, de ce să nu fie precizată şi valoarea cu care contribuie Asociaţia Club Sportiv „Muscelul 2015 Câmpulung”. Mai precis, părintele Dorin Horvat Marin, el fiind finanţatorul. „Noi ne asociem ca să contribuim, dar nu contribuim numai noi.”, şi-a argumentat propunerea Dumitraşcu. Din păcate, cerinţa sa, una foarte bună, ca să ştie şi câmpulungeanul din ale cărui taxe şi impozite este suportată această activitate care nu aduce niciun beneficiu comunităţii, nici măcar de imagine, nu s-a concretizat.
    Atenţia aleşilor de la sugestia lui Ion Dumitraşcu a fost deviată de „abureala” lui Cristi Creţu, cum că toate discuţiile s-au purtat în Consiliului Local, care nu suportă decât o parte din bani. O parte consistentă, după cum a confirmat antrenorul Sendi Popovici, care a recunoscut că „infima” contribuţie a Consiliului Local se apropie de 50% din bugetul echipei de fotbal. Deci, banii nu sunt deloc puţini, dar Creţu, deşi n-a spus-o direct, vrea mai mult. Adică din banii câmpulungenilor să fie plătită toată distracţia cu fotbalul. Asta pentru că, în luna martie, în Legea Educaţiei Fizice şi a Sportului au intervenit reglementări în sensul ca autorităţile locale să poată finanţa activităţile sportive de performanţă. „Noi am făcut o hârtie pe care am înaintat-o Primăriei Câmpulung, pentru a ne spune dacă are toate documentele legale în vederea susţinerii acestei activităţi sportive.”, ne-a arătat Cristi Creţu încă o dată cum interesul poartă fesul. „Ce înseamnă sport de performanţă?”, a cerut să fie lămurită Maria Cotenescu, pentru că ceea ce se vede pe Stadionul Municipal este departe de „sport de performanţă”. „Toate echipele care participă la nişte competiţii sportive angrenate la nivel de federaţii de specialitate sunt echipe care caută să facă performanţă.”, a lămurit-o Creţu, de la care înţelegem că echipa, momentan, caută să facă performanţă. Când o vor atinge, de-abia atunci este cazul să se discute despre finanţarea integrală de la bugetul local, deşi când n-ai drumuri, n-ai canalizare şi câte şi mai câte, este aberant să toci banii pe fotbal.   

Tupeu fără limită: salarii şi prime de joc tot din bugetul local!
    Cei din fotbal ar fi vrut bani – noroc că sunt considerate cheltuieli neeligibile şi nu se pot deconta din bani publici – inclusiv pentru salarii şi prime de joc, nefiind mulţumiţi doar cu banii de masă, cazare, deplasări în cantonamente ş.a.m.d. Suma (doar pentru retur), aprobată la finele lui martie, se ridică la 1,1 miliarde de lei vechi şi depăşeşte un sfert din bugetul pentru Sport alocat din fonduri publice pentru 2015. Cheltuirea ei va fi monitorizată, ca şi anul trecut, de o comisie formată din trei consilieri, a cărei componenţă s-a schimbat în proporţie de două treimi. Adică din trei a rămas doar Iustinian Stănescu, calitatea de membru a lui Liviu Ţâroiu fiind incompatibilă cu atribuţiile sale de primar, adică cel care aprobă plata. Iar Daniel Dutcă a demisionat din funcţia de consilier local. În locul celor doi au fost aleşi Marin Ciobanu şi Nicolae Dumitrescu. Acestuia din urmă i-a trecut supărarea pe echipă, după prestaţia impecabilă în campania pentru preşedinţie a lui Klaus Iohannis, şi a reluat ajutorul, asigurându-le transportul la meciurile în deplasare. „În ciuda faptului că nu au respectat dorinţa noastră, de a-şi cere scuze public, pentru că au devenit agent electoral, începând din această săptămână, reluăm sponsorizarea asupra echipei de fotbal, care văd că a început să meargă prost. Ne-am gândit s-o ajutăm din nou.”, a anunţat Nicolae Dumitrescu. „Cred că lumea vă mulţumeşte. Câmpulungul vă mulţumeşte.”, a replicat sarcastic Creţu, care trăieşte cu impresia falsă că de grija echipei nu pune geană pe geană, noaptea, Câmpulungul.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!