-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

Ministerul premiază, după care sancţionează. Primăria este obligată să dea bani înapoi pentru proiectul lui Ţâroiu, „Schimbă-ţi viitorul”

Proiectul cu nevoiaşii al lui Liviu Ţâroiu, „Schimbă-ţi viitorul”, care n-a schimbat decât prezentul (financiar) pentru angajaţii Primăriei implicaţi în această iniţiativă inutilă, s-a lăsat cu sancţiuni. Care trebuie plătite în acest mandat, de fapt, în acest an. În acest rest din an, când trebuie asigurată o cheltuială neprevăzută. Dacă „Schimbă-ţi viitorul” a schimbat ceva, atunci acesta este aspectul a trei scări de bloc, în imobile sociale ale Primăriei, 9, 10 şi 17. Din păcate, licitaţia derulată în timpul lui Ţâroiu, cu încălcarea regulilor în materie, s-a lăsat cu bani daţi înapoi în 2023!

  • Toamna trecută, ministerul ne-a dat un premiu pentru „marele” proiect social, iar acum ne ia bani înapoi

Autorităţile locale s-au văzut obligate să accepte concluziile unui control defavorabil Primăriei Câmpulung, puse la plată din cauza unui proiect din mandatul trecut. Mai precis, proiectul de „răsunet” al lui Liviu Ţâroiu, „marele” proiect cu fonduri europene „Schimbă-ţi viitorul”, prin care nevoiaşii au fost atraşi la cursuri de calificare cu gustări, cafele şi răcoritoare. Un lucru bun cu care s-a ales, nu Câmpulungul, ci un cartier precum Vişoiul, cu prea multe ghetouri, din cauza blocurilor cu aspect deplorabil, este că s-au pus la punct faţadele a trei scări de bloc. Investiţie pentru care s-au cheltuit fonduri UE, care, în rest, s-au risipit pe un concept care n-a adus niciun beneficiu. Doar un premiu al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care nu ţine de cald decât orgoliului, nu şi bugetului. Altfel spus, ministerul a dat un premiu, după care a „taxat” Câmpulungul pentru acelaşi proiect, în cadrul căruia s-a ţinut o licitaţie necorespunzătoare.

  • Licitaţia s-a ţinut în primăvara anului 2020, cu câteva luni înainte de alegeri

În „pachetul” de imobile scos la licitaţie a fost inclus şi blocul 17, cu toate cele trei scări, A, B şi C, împreună cu blocul 9, scara A, şi blocul 10, scara B. Primul era cunoscutul bloc social, unde reabilitarea faţadei şi amenajarea unor coşuri de fum sigure s-au făcut degeaba, întrucât chiriaşii s-au apucat să spargă lucrarea plătită cu bani UE şi să scoată burlanele prin materialul care arde ca hârtia la incendiu.

Lucrarea care a urmărit proiectarea şi execuţia îmbunătăţirilor la cele trei imobile a fost scoasă la licitaţie în primăvara anului 2020 şi a şi fost executată până la alegerile locale din toamnă. Achiziţia s-a făcut pe loturi: Lotul 1 – blocul 9, scara A; Lotul 2 – blocul 10, scara B; Lotul 3 – blocul 17, scările A, B, C. Valoarea totală estimată a contractului s-a cifrat la 950.820,71 lei. Intervenţiile care se cereau executantului au constat în finisaje exterioare pe faţade, reabilitarea acoperişului şi instalaţii electrice. Ultima lucrare, la partea electrică, n-a fost impusă la blocul 10.

Patru firme au concurat pentru unul, două sau toate cele trei blocuri. În cadrul acestei proceduri, au fost adjudecate doar contractele pentru blocurile 9 şi 10, rămânând ca Primăria să reia procedura pentru blocul 17. Pe 4 mai 2020, a fost anunţat câştigătorul a două dintre cele trei loturi licitate, fiind anulată procedura pentru blocul 17. Motivul anulării: au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme, drept pentru care, pe 21 aprilie, s-a decis neatribuirea acestui contract. În schimb, pe 28 aprilie, organizatorii licitaţiei au atribuit lucrările de reabilitare pentru imobilele din vecinătatea Turnurilor. Ambele contracte s-au încheiat cu firma Elvamar Struktur. Preţul oferit pentru blocul 9 s-a cifrat la 230.498,83 , cu 64.218,35 lei mai puţin faţă de estimarea proiectantului. Iar pentru blocul 10, oferta a avut o valoare de 233.727,30 lei, cu 63.983,92 lei mai redusă faţă de suma estimată de autorul documentaţiei ce a stat la baza achiziţiei.

  • Ministerul a taxat cu 25% valoarea contractelor de achiziţie

Revenind în prezent, consilierilor locali li s-a cerut, la şedinţa din 31 iulie 2023, să ia act de o notă de constatare din 4 iulie 2023 a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Direcţia Generală Programe Europene Capital Uman. Documentul cu pricina impune recuperarea cheltuielilor neeligibile în cadrul Contractului de finanţare aferent proiectului „Schimbă-ţi viitorul! Dezvoltarea socială şi economică a persoanelor defavorizate din zona de nord a Municipiului Câmpulung”.

Ministerul solicită autorităţilor câmpulungene să plătească debitul rezultat din aplicarea corecţiei financiare constând în diminuarea cu 25% a contractelor pentru reabilitarea faţadelor la două scări ale blocurilor sociale 9 şi 10. Pentru Lotul 1 – blocul 9, scara A, pentru care Primăria a făcut cerere de rambursare pe 15 decembrie 2021, suma de returnat se ridică la 56.460,73 lei, din care: contribuţie din fonduri UE – 48.981,03 lei (85%) şi contribuţie publică naţională – 7.479,70 lei (12,98%). Pentru Lotul 2 – blocul 10, scara B, pentru care cererea de rambursare a fost depusă pe 8 iunie 2021, suma pe care municipalitatea trebuie s-o dea înapoi se cifrează la 57.251,50 lei, din care: contribuţie din fonduri UE – 49.667,05 lei (85%) şi contribuţie publică naţionala – 7.584,45 lei (12,98%).

La şedinţa de Consiliu, aleşii au fost de acord ca autoritatea executivă să conteste titlul executoriu instituit prin nota de constatare. „Împotriva măsurilor dispuse prin titlul de creanţă se poate formula contestaţie, ce se depune, sub sancţiunea decăderii, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la autoritatea publică emitentă a titlului de creanţă.”, prevede raportul Direcţiei Economice.

Abaterea identificată de echipa de control a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a referit la „restricţionarea în obţinerea documentaţiei de atribuire.” Restricţionare care s-a produs prin „publicarea parţială sau nepublicarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a clarificărilor/răspunsurilor la clarificări, în secţiunea specifică din SEAP – „Lista clarificări, notificări şi decizii”, pentru informarea oricărui potenţial ofertant”.

  • Elena Lasconi: „Nu pot să fac altceva decât să solicit Departamentului Juridic să se îndrepte împotriva celui care a făcut achiziţia”

Potrivit explicaţiilor directoarei economice Violeta Iarca, în cadrul dezbaterii Consiliului Local, „aceste sume care fac obiectul notei de constatare au fost decontate de către Autoritatea de Management. Dar, în urma unui audit al structurii de control din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, s-a constatat o neregulă, o abatere de la Legea 98 a achiziţiilor publice, drept urmare a fost aplicată o corecţie financiară de 25% asupra a două contracte de lucrări. În urma corecţiilor financiare aplicate, suma de 25% din fiecare contract a devenit neeligibilă, drept urmare Autoritatea de Management stabileşte în sarcina municipiului Câmpulung o creanţă bugetară de 113.712,23 lei, pe care trebuie să o restituim în termenul prevăzut în nota de constatare. (…) Sunt cheltuieli neeligibile în proiectele cu fonduri şi, ca orice cheltuială neeligibilă, se restituie din veniturile bugetului local. Banii au intrat, iar acum trebuie să-i restituim.”

Iar restituirea trebuie făcută în termen de 30 de zile de la comunicarea notei de constatare întocmită pe 4 iulie 2023. „Eu, în calitate de primar, nu pot să fac altceva decât să solicit Departamentului Juridic să se îndrepte împotriva celui care a făcut achiziţia. Nu ştiu dacă se mai încadrează… au trecut trei ani, n-au trecut trei ani, cu prescripţia, şi să recuperăm sumele. Că a fost o greşeală acolo. Nu ştiu, dar voi apela la Departamentul Juridic pentru acest lucru, să vedem cine s-ar face vinovat de această treabă. Nu arăt cu degetul către un funcţionar al Primăriei.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

Cel mai probabil, la fel cum s-a întâmplat cu proiectul „Kretzulescu”, când comunitatea locală a suportat costurile ratării investiţiei, nu angajaţii Primăriei, povestea se va repeta şi în această speţă.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!