31.9 C
Campulung Muscel
17/07/2024

În aprilie, Grup Corint ar trebui să-şi ia meritatul şut în dos. Cele 60 de miliarde cheltuite până acum, pierdute!

În trei săptămâni expiră contractul de execuţie încheiat de municipalitate cu firma din Alba Iulia, Grup Corint, căreia îi datorăm „performanţa” celei mai ruşinoase pagini din istoria Câmpulungului: o reabilitare, care, mai degrabă, era o cosmetizare a cinci zone ale municipiului, nefiind realizate construcţii din temelie (cu excepţia unui turn inutil, amplasat lângă fostul coş al centralei, din raţiuni care bat şi esteticul, şi logica, şi a două bude, a căror necesitate n-o contestăm), se încheie, după doi ani, la stadiul de 25%. Asta în condiţiile în care constructorul trebuia să predea, în prima săptămână a lunii aprilie 2015, cinci obiective gata de inaugurare. Ziarul nostru a intuit corect din ziua 1 în care cupa utilajului de lucru a scurmat pământul din Kretzulescu – aleasă în mod inspirat a fi 1 Aprilie sau Ziua Păcălelilor – că o păcăleală, plătită din banii câmpulungenilor, va fi şi acest proiect în care Călin Andrei a rămas blocat timp de 9 ani, ca într-o obsesie. Eşecul fostului primar, care a lăsat în urmă moştenirea unui proiect ratat, cu pierderi colosale pentru comunitatea locală, i-a băgat în boală pe actualii aleşi divizaţi în două tabere de viitorul/sfârşitul „Kretzulescu”. În primul rând, aceştia se uită ca viţeii la poarta nouă la documentaţia stufoasă a proiectului, de care au fost ţinuţi departe cât timp Primăria a fost condusă de Andrei. Nu ştim câte explicaţii au primit de la acesta în spatele uşilor ferecate, dar şedinţele Consiliului Local, evenimente publice, au fost zgârcite în informaţii referitoare la „renaşterea” Câmpulungului. Acum, aceştia au preluat o povară costisitoare, despre care nu ştiu mare lucru, decât că, în caz că va continua,  pierderile vor fi şi mai mari până la sfârşitul anului. „Kretzulescu” a constituit subiectul a două evenimente săptămâna trecută: prima, întâlnirea viceprimarului-primar cu jurnaliştii, la o conferinţă de presă, a doua, întâlnirea viceprimarului-primar cu consilierii locali, reprezentantul constructorului, dirigintele de şantier şi societatea de management.

Mai mare râsul! Nouă ani de aşteptare a unei finanţări pentru două WC-uri, o mizerie de gard şi nişte stâlpi de iluminat
La conferinţa de presă, Liviu Ţâroiu şi-a pus „cenuşă în cap”, recunoscând că, pentru maniera de lucru a firmei Grup Corint, o parte din vină o poartă administraţia locală. Iată un lucru pe care Călin Andrei nu l-ar fi recunoscut nici mort. „Nu i-am forţat cu grafice, cu tot ce trebuie, în aşa fel încât ritmul să fi fost cu totul altul decât ceea ce este acum. În acest ritm nu se asigură şansa finalizării proiectului în cursul acestui an. Finanţarea se poate face până la 31 decembrie 2015. Dar ne trebuie o perioadă de rambursare a banilor, de la data execuţiei până la rambursare, deci, trebuie să fie gata cel mult până pe 15-30 noiembrie cu ultima lucrare, ca să încheiem documentaţia necesară pentru finanţare.”, a susţinut vicele.
În ciuda ritmului de melc de vârsta a treia manifestat de constructorul ardelean, care a alternat pauzele pentru repaus de ordinul lunilor, cu perioadele de lucru domol, ca nu cumva să deranjeze vreo râmă în pământul răscolit sau vreun şobolan din clădirea băilor, Liviu Ţâroiu este în favoarea acordării celei a o mia şanse acestei firme care a făcut suficient dovada iresponsabilităţii consecinţelor comportamentului său halucinant pentru comunitatea locală. Altfel spus, din cauza societăţii Grup Corint, Câmpulungul, sărăcit de incompetenţa tuturor primarilor din ultimii 25 de ani, aleşi parcă unul mai slab decât celălalt, va pierde toţi banii cheltuiţi până în acest moment pentru mai nimic substanţial: un gard de tot râsul, care se macină văzând cu ochii, nişte alei mărginite, probabil, de bordura rebut, rămasă de la proiectele mari la care au lucrat ardelenii, demolarea ştrandului, defrişarea masivă a Grădinii Publice, vopsirea vechiului foişor şi două WC-uri, care puteau fi încropite şi fără să aştepţi nouă ani, ca să accesezi fonduri europene, pe care acum trebuie să le dai înapoi.         

Varianta 1: UE ne dă banii pe ce lucrează Grup Corint până la 31 decembrie, cu condiţia ca Primăria să încheie proiectul, pe banii noştri, în maximum şase luni!
Câmpulungeanul care nu cunoaşte procedura încâlcită se întreabă, pe bună dreptate, ce au de gând aleşii noştri cu parcurile. Iată ce are de gând Ţâroiu, variantele municipalităţii fiind următoarele.
Primul scenariu i l-au „servit” oficialii de la ADR Muntenia şi de la Ministerul Dezvoltării, instituţii la care viceprimarul a făcut câteva drumuri, ca să fie scos din impas cu un proiect despre care nu ştie prea multe, după cum el însuşi a recunoscut. Abia acum a pus mâna pe documentaţie, în încercarea de a se familiariza cu această belea lăsată pe cap de colegul condamnat. Ca să nu aibă aceeaşi soartă ca a lui Călin Andrei, Liviu Ţâroiu a căutat să se acopere, cerând ajutorul autorităţilor implicate în proiect. ªeful Primăriei a discutat cu cei de la ADR şi Minister cum poate fi dus până la capăt sau cum să procedeze pentru a absorbi cât mai mulţi bani din fonduri europene. Deşi este greu de crezut şi că proiectul va fi dus vreodată la capăt, indiferent cine va lucra la el, şi că autorităţile vor absorbi vreun euro de la UE.
Într-o primă variantă a reprezentanţilor instituţiilor la care Ţâroiu a făcut cărare, Primăria continuă proiectul cu Grup Corint până la 31 decembrie 2015, durata maximă a contractului de finanţare, cu prelungirea de şase luni (din iunie, când ar fi trebuit să se încheie, normal, până în decembrie). În lunile rămase, constructorul ar trebui să facă ce n-a făcut în doi ani. Nu spunem toate cele cinci obiective: parcurile cu băile, Bulevardul „Pardon”, străzile Negru Vodă şi Nae Leonard, ci cât mai mult din „grosul” rămas de executat. Ce rămâne de realizat după data de 31 decembrie 2015 pică pe umerii Primăriei, care ar trebui să încheie restul proiectului (unul, două, trei obiective, câte rămân nelucrate de Grup Corint) în maximum şase luni! Asta dacă vrea să pupe vreun euro de la Uniunea Europeană pentru ce se lucrează până la sfârşitul acestui an. Altfel spus, dacă Primăria vrea să recupereze de la europeni banii cheltuiţi pentru lucrările desfăşurate până la 31 decembrie 2015, trebuie să-şi ia angajamentul şi să se realizeze, cu banii noştri, ce rămâne nefăcut de Grup Corint.    
În această ipoteză, pe care vicele o crede realizabilă: „Noi trebuie să fim mult mai fermi. Noi le-am cerut nişte date, detalii, posibilităţi financiare, grafice de lucrări, pe termene, pe zile, pe săptămâni, număr de oameni, pe utilaje care pot fi antrenate în lucrări, în aşa fel încât să terminăm cât mai repede.” Soluţia oferită de ADR şi Minister şi îmbrăţişată de Liviu Ţâroiu este posibilă doar dacă Samantha conduce Primăria şi dirijează lucrările mişcând năsucul.                    

Varianta 2: Alt proiect şi licitaţie pentru ce n-a fost în stare să facă Grup Corint
Avem şi o a doua variantă, a anunţat luptătorul pentru o cauză pierdută, Liviu Ţâroiu. Iată cum sună cea de-a doua „misiune imposibilă”: „Lucrăm cu ei obiectivele începute, iar cele trei obiective care n-au fost începute – mă refer la Bulevardul Pardon, strada Negru Vodă şi strada Nae Leonard – să le scoatem din nou la licitaţie cu alt constructor…  ar merge, s-ar putea rezolva, numai că partea de licitaţie ne va aduce o întârziere de trei-patru luni până când se va adjudeca licitaţia şi se va trece la execuţie. Încă nu am luat o hotărâre, hotărârea o vom lua tot în Consiliul Local.”, s-a chinuit Liviu Ţâroiu să fie convingător în faţa jurnaliştilor.

Varianta 3: Uşuirea firmei pe 7 aprilie 2015, când expiră contractul de execuţie
A treia variantă, adică un şut în dosul ardelenilor care şi-au bătut joc de proiect şi de un oraş pricăjit, care a îndrăznit să creadă că i poate întâmpla şi lui ceva bun, după 25 de ani de regres continuu, era susţinută, până săptămâna trecută, de majoritatea liberală din Consiliul Local. Cei 10 consilieri locali PNL doreau să scape de Grup Corint, a căror bătaie de joc ne va costa scump. Mai precis, aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, cât au costat doar lucrările de execuţie ajunse la stadiul de 25%! Ce a cheltuit Primăria, adică 6 milioane de lei, Ministerul Dezvoltării, prin ADR Muntenia, a dat înapoi. Dacă s-ar încheia agonia prin decizia Consiliului Local, pe 7 aprilie, când contractul de execuţie ajunge la termen, municipalitatea pierde aceşti bani. Adică va trebui să-i înapoieze Ministerului, fiindcă n-a fost în stare să finalizeze proiectul.
Majoritatea din Consiliu dorea să pună punct colaborării dezastruoase cu Grup Corint, tocmai pentru a nu se majora pierderile suferite de bugetul local până la 31 decembrie 2015, lăsându-i să continue batjocura încă nouă luni.   
În această situaţie tristă pentru Câmpulung,  Primăria Câmpulung va fi nevoită să continue investiţia în parcuri din bugetul local, întrucât nu le poate lăsa vraişte. Aşadar, pe lângă pierderea de 60 de miliarde (numai execuţia, dar, în realitate, se pare că vor fi nişte penalităţi, care vor majora prejudiciul suferit de municipiu), alţi bani vor fi consumaţi, pe nepusă masă, din bugetul nostru, ca să se poată redeschide parcurile în această vară. Iar pentru celelalte trei obiective să se caute o finanţare europeană în exerciţiul financiar 2015-2022. Sau, după cum susţineau liberalii, să fie făcute, printr-un proiect multianual, din banii comunităţii, ipoteză pe care n-o exclude nici Ţâroiu.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!