Editorialul de marţi
Dintre cele treisprezece retrospective pe care le-am întocmit la finalul fiecărui an (douăzeci, în total, publicate de Evenimentul Muscelean), cea pe care o veţi găsi câteva pagini mai încolo mi s-a părut, de departe, cel mai greu de realizat. Rezumatul evenimentelor de peste an trebuie să conţină „spuma” realizărilor, acţiunilor, manifestărilor din toate domeniile de activitate la nivelul municipiului. Dar la Câmpulung cui să-i iei „spuma” şi s-o pui în ziar, la finalul lui 2014, când au lipsit cu desăvârşire evenimentele de orice fel, nu mai spun evenimente de răsunet?! În condiţiile în care am încheiat un an anost, în care puţinele schimbări în tabloul municipiului, percepute de populaţie, au constat în dărâmarea WC-ului public din Grădina Publică şi demolarea indicatorului cu denumirea localităţii, la intrarea în Câmpulung, ce înşiruire onorabilă de momente, într-o retrospectivă adevărată, poţi să-i prezinţi cititorului? Respectând tradiţia ziarului, am încercat să ieşim din încurcătură, dar n-am îndrăzni să aşezăm retrospectiva 2014 la Câmpulung lângă cea a Mioveniului, de exemplu, fiindcă e de plâns.
Îmi propusesem să nu mai zic nimic de Mioveni, căci mă enervez şi eu scriind, darămite cel care citeşte! La Mioveni, în 2014, au curs delegaţiile de străini, cohortele de politicieni, ba Ponta cu miniştrii după el, ba Iohannis, vedete de talie naţională şi internaţională de film, teatru, televiziune, sport şi muzică au apărut în faţa unor săli pline de lume, care a plecat acasă „destresată”. Şi aşa este tot anul! Nu mai spun de expansiunea economică, de multiplele investiţii de infrastructură, de extinderea Mioveniului, cu care ne vom trezi, într-o bună zi, la graniţele Câmpulungului. Ca să facă retrospectiva anului 2014, 16 pagini nu le-ar fi suficiente pentru a enumera lucrurile pozitive realizate într-un an.
În timp ce restul judeţului, cu Mioveni în frunte, tinde către o civilizaţie şi dezvoltare occidentală, noi ce să consemnăm? Că ne-au invadat sălbăticiunile codrului, care umblă după mâncare pe străzile municipiului?! Căci asta s-a întâmplat pe parcursul lui 2014. „M-am trezit cu ursul în curte!”, „Mi-au stricat mistreţii grădina din Mărcuş!”, „Mi-a ieşit un râs în cale, în Grui!”, „Avem jderi!”, „Avem şobolani!”, „Nu scăpăm de purici de la atâţia maidanezi!”, asta am auzit încontinuu în anul pe care îl încheiem, lucru care te cam pune pe gânduri în privinţa direcţiei în care se îndreaptă Câmpulungul. Ãia taie panglici la investiţii de milioane de euro şi noi sărim cu furca şi chiuituri la urs! N-am trecut în retrospectivă de câte ori a reclamat lumea prezenţa jivinelor flămânde pe lângă casele amplasate în municipiu, căci am fi fost de tot râsul. Noroc cu evenimentele naţionale reflectate la nivel local, cum au fost alegerile europarlamentare sau prezidenţiale, care au produs ceva mişcare la Câmpulung. Noroc şi cu subalternii lui Ciolan şi colegii mascaţi de la Piteşti, care le-au stricat somnul de dimineaţă brutarilor, ursărimii „boceneşti” şi cămătarilor şi care, de ce să nu recunoaştem, ne-au furnizat ceva subiecte. Rezumând rezumatul manifestărilor anului de care ne despărţim, pe domenii, 2014 arată astfel.
Politic: Prăbuşirea PNL sub preşedintele Călin Andrei, după cum a arătat atât scorul obţinut la alegerile din mai, pentru reprezentanţii României în Parlamentul European, cât şi cel din noiembrie, pentru alegerea preşedintelui.
Administraţie: Avem arhitect şef şi, mai important, avem viceprimar nou.
Economic: S-a deschis Billa şi lângă ea Benzinăria Mol.
Social: Am scăpat de contractul cu “Anima”, am încheiat alt contract cu “Anima”.
Sport: S-a schimbat de două ori într-un an directorul Clubului Sportiv „Muscel” şi s-au reluat miuţele pe Stadionul Municipal.
Investiţia anului: Stâlpii de iluminat a 180 de milioane bucata, în cadrul proiectului de regenerare intrat în comă.
Investiţia de pe locul II: noua limuzină a primarului.
Minciuna anului: Strângem câinii din jurul Clubului ARO în maximum şase luni (care au expirat în august) şi din tot Câmpulungul într-un an (expiră în ianuarie). Pentru neruşinarea de a încălca o hotărâre judecătorească, ar fi meritat schimbat, odată cu viceprimarul, şi primarul.
Managerul anului: Alexandru Oprea, căruia aerul din clădirea Fiscului i-a crescut apetitul pentru rulatul banilor publici. Ce ziceţi de o viitoare carieră de lichidator?
Scandalul anului: Ţăţismele din sălile de judecată, mutate la birourile de la etajul instituţiei.
Eşecul anului: Votul de “Cetăţean de Onoare” pentru Ţăndărică, extras de Călin Andrei printr-o cezariană chinuită de la Consiliul Local.
Record de consilier: Mandatul de o lună al lui Adrian Verde cu care şi l-a depăşit pe cel de două luni din legislatura anterioară.
Donaţia anului: Cianurile lăsate ca amintire de Tofan.
Vizitele anului: Vadim, revoluţionarii şi călugării, Tăriceanu şi votantele de la toate partidele, ministrul Agriculturii şi melcii roşii.
Succesele anului: 1. „Rembrandt”; 2. Împerecherea ţiganilor în „Câmpulung Industrial Park”; 3. Călin Andrei, judecat şi rejudecat pentru corupţie, este încă primar al Câmpulungului.
Articolul precedent
Articolul următor