Editorialul de vineri
Oare Sorin Buta, dacă n-ar fi fost forţat să părăsească PDL, din cauza rolului „Horia” interpretat în anii tinereţii şi demascat de CNSAS, ar fi defilat cu fular galben în jurul gâtului, de gât cu oamenii „amicului” Călin Andrei, declarându-se liberal din creştet până în tălpi, cum fac foştii săi colegi de partid? Exclus. Dacă „Horia” n-ar fi fost scos de la naftalină şi sacrificat pe altarul deconspirării foştilor colaboratori la Secu’, pentru a ieşi norma anuală de turnători extraşi din cuferele trecutului, Buta tot ar fi lăsat în urmă PDL înainte să apuce să-l vadă dizolvat în PNL-ul furnizor de candidat la preşedinţie. Sorin Buta nu s-a putut adapta ca secund al lui Călin Andrei nici când a fost viceprimar, după ce a gustat autoritatea funcţiei de primar, darămite să-l accepte preşedinte de partid, la noul PNL, care a făcut o amintire din PDL.
În schimb, l-au acceptat ca şef pe Călin Andrei, fără nici cea mai mică împotrivire ori cârtire, foştii subalterni de la partid ai lui Buta, sub pretextul, care le-a convenit, de altfel, că aşa s-a impus de sus. Le-a convenit al naibii de tare, pentru că pedeliştii nu-i fac campanie lui Iohannis de drag. O fac din interes, dintr-un interes local, amăgindu-se că, dacă lucrurile se vor aranja în favoarea lor, ajutându-l pe liberal să se instaleze la şefia ţării, din această colaborare vor curge avantajele pentru ei. Ca, de pildă, că primarul îşi face curaj după alegeri – în scenariul cu Iohannis preşedinte – şi-l va jos pe Ţâroiu din funcţia de viceprimar. Pentru câmpulungenii conectaţi la realitatea politică şi administrativă a municipiului este sigur, aşa cum după noapte urmează zi, că, dacă PSD câştigă alegerile de duminică, şi le va câştiga, fără îndoială, inclusiv la Câmpulung, omul social-democraţilor va rămâne neclintit din scaunul de vice până în 2016. Dar cum speranţa se duce din om ultima, foştii democrat-liberali se amăgesc că vor obţine mult râvnita funcţie şi nu numai asta. Cine nu vrea să fie vice vrea, cu siguranţă, altceva. Umbla vorba că un cotoi bătrân de la partid „vânează”, nu pentru el, ci pentru fiu, funcţia de director la ADP şi, din acest motiv, îi tot poartă sâmbetele lui Liviu Popescu. Nici nu ne surprinde să-l vedem protejându-şi gâlcile cu eşarfa gălbuie de liberal convertit, care ar fi în stare să-şi pună şi un turban galben, ba şi-o pelerină în aceeaşi culoare, doar să-i aducă Moşu’ lui Liviu Popescu o destituire.
Acum era o bună ocazie pentru Cristi Creţu, care s-a bosumflat de pomană că a fost prezentat drept unul dintre posibilii candidaţi ai PSD, să uite de PDL. Chiar pleca cu demnitate din partidul care se scufundă odată cu PNL, putând motiva că el nu se regăseşte în doctrina liberală, că nu i se potriveşte anturajul PNL, că nu vrea să susţină candidatul PNL. Deci, avea o grămadă de motive serioase să se rupă de PDL, care, nici fără PNL, n-avea viitor. Acum, nici măcar identitate nu mai are, însă el, Cristi Creţu, avea altă perspectivă în politica locală. Iar PSD-ul are nevoie să se împrospăteze pentru localele din 2016, căci, o fi PNL-ul în cădere, iar PSD în ascensiune, dar ca să câştige alegerile, îi trebuie şi omul potrivit. Iar acela nu este Liviu Ţâroiu, dacă ei mizează cumva pe faptul că actualul viceprimar este cartea câştigătoare.
Să rămânem în sfera campaniei pentru prezidenţiale pe care o încheiem mâine, cu câteva referiri la atitudinea preşedinţilor organizaţiilor de partid. Gheorghe Marin, preşedintele PSD, a fost încontinuu în fruntea echipelor mixte de tineret şi seniori care au colindat toate străzile, uliţele şi fundăturile Câmpulungului, derulând campania cerută de la centru. Ionel State şi ai lui şi-au îndeplinit datoria de aliaţi, făcându-se remarcaţi la sediul PNL, alături de câţiva liberali marcanţi (marcaţi, după alegeri), împreună cu care, marţi, au defilat rapid pe bulevard. Călin Andrei, în schimb, şi-a luat concediu, şi nu numai de la Primărie, ci şi de la partid, de vreme ce a fost atât de scump la vedere în firavele acţiuni electorale, care ar fi trebuit întreprinse printre oameni, nu pe Facebook, unde se răfuieşte cu fostul coleg de partid, Andrei Gerea.
După modelul foştilor parteneri de la USL, care, în seara turului I, au montat un ecran şi un videoproiector în afara sediului de la Piteşti, fiindcă n-ar fi încăput înăuntru toţi cei care voiau să marcheze prima victorie a lui Ponta, liberalii câmpulungeni au instalat o aparatură similară la sediul de lângă „Iepuraşul”. Trecătorul care n-are televizor, cablu ori curent acasă, ca să-i soarbă mesajele molcome ale lui Iohannis, îşi poate trage sufletul în faţa ecranului electoral. Dacă nu s-o strica, proiectorul sau vremea, până duminică seara, este un loc bun de aflat procentele lui Iohannis, la un pateu şi o cafea de la vecini.
În rest, să avem alegeri bine organizate, aşa cum a fost şi primul tur. La singura conferinţă organizată de Călin Andrei în 2014, fără să fie forţat de UE – s-a nimerit să fie o conferinţă de presă la partid, şi nu la Primărie – acesta i-a dat, telefonic, câteva directive scurte lui „Liviu”. Bănuiesc că lui Liviu Popescu, deşi putea să fie foarte bine şi Liviu Ţâroiu: „Liviule, trimite o echipă la blocurile de la uzină, că trebuie strânse frunzele pe acolo. Da… verificaţi-le cu atenţie şi uitaţi-vă şi la iluminat. O să fie ziua scurtă şi deasupra cabinelor neapărat să fie iluminat la toate. În jurul secţiilor să fie ordine, accesul să fie ok.” Cum primarul e în concediu, vicele Liviu ar face bine să convoace presa la o conferinţă, ca să-i ordone celuilalt Liviu, de la ADP, să strângă câinii din jurul secţiilor de votare.
Articolul precedent
Articolul următor