13.5 C
Campulung Muscel
12/10/2024

Respectul faţă de mamă!

Dragii mei!
Din Pericopa Evanghelică citită la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie (Evanghelia de la Matei 15, 21-28) din Duminica a XVII- a după Rusalii şi anume dialogul plin de înţelepciune al Mântuitorului cu acea femeie cananeiancă, care cerea Domnului Hristos să-i vindece fata stăpânită de diavol, desprindem printre alte multe alte învăţături şi aceea de a respecta calitatea de mamă a fiecărei femei în parte. Aceasta a dovedit Fiul lui Dumnezeu femeii cananience şi prin ea tuturor mamelor care cu devotament, rugăciune şi credinţă îşi iau calitatea de mamă foarte în serios. „O femeie mare este credinţa ta; fie ţie precum voieşti”, sunt cuvintele care au readus bucuria cea mare în inima mamei pentru că fata ei în acel moment a fost tămăduită de neputinţă şi de boală.
Aşa sunt mamele care au conştiinţă şi frică de Dumnezeu, nu pot sta nepăsătoare să asiste la suferinţa propriilor fii. De aceea, mama este cea care simte şi necazurile dar şi bucuriile propriilor fii, înaintea tuturor şi este capabilă de sacrificiu pentru a-şi bucura odraslele. Mama este fiinţa căreia îi suntem datori cu un respect profund şi aleasă recunoştiţă, pentru că alături de Dumnezeu a contribuit la existenţa noastră, dăruindu-ne cel mai frumos dar pe care îl putem primi cu inima deschisă: viaţa. Dacă mama are frică de Dumnezeu, atunci cu siguranţă va creşte copiii în nădejdea mântuirii şi dobândirii Vieţii Veşnice. Cine ne învaţă primii paşi în credinţă, dacă nu mama? Cine nu pune geană pe geană atunci când eu ca şi copil sunt în boală şi suferinţă, oare nu mama? De aceea, precum bine ştim fiecare, câtă vreme avem părinţi, suntem copii. Dacă eşti şcolar, atunci  să asculti de mama, pentru că nimeni nu-ţi oferă educaţia pe care ţi-o dăruieşte mama, cu toată dragostea şi fiinţa ei; dacă eşti student şi ai plecat departe de casă, adu-ţi aminte că dragostea şi grija mamei te însoţesc pretutindeni; dacă te-ai aşezat la casa ta şi ai întemeiat o familie, fă-ţi timp şi cercetează-ţi părinţii cât sunt în viaţă pentru ca la rându-ţi să te poţi bucura de prezenţa copiilor tăi atunci când vei îmbătrâni. Dacă ai rămas orfan, adu-ţi aminte de Maica Domnului şi vei vedea că nu eşti singur. De departe modelul desăvârşit al mamelor creştine este Fecioara Maria, Maica Domnului Hristos. Ea este Mamă după trup a lui Iisus Hristos, Mamă după iubire a tuturor celor răscumpăraţi. Îngerul a putut să deschidă Noul Testament cu salutul: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de dar” (cf. Lc 1, 28), căci mai mare dar nu se putea face unei femei decât a fi Mamă după trup şi după iubire, atât a oamenilor cât şi a lui Dumnezeu.
Mare mângâiere şi nădejde avem de la Maica Domnului, ştiind că nicodată din cei care se roagă ei nu rămâne neajutorat. Când mamele sunt îngrijorate pentru proprii copii, să îngenuncheze în faţa Maicii Domnului şi vor avea posibilitatea să-şi recupereze copii, din ghearele păcatului. Să credem cu adevărat că Dumnezeu totdeauna ascultă ruga Maicii Sale pentru omenire şi să avem nădejde. Bucuria este mare când vin pruncii pe lume, însă şi responsabilitatea creşterii lor este la fel de mare. Copilul care a primit o educaţie bună şi o credinţa pe măsură în familie nu este pierdut, chiar dacă păcatul îi dă târcoale şi-l îndepărtează pentru o vreme de Dumnezeu, el are sămânţa cea bună în inimă şi atunci când este pregătit, va răspunde chemării lăuntrice. Aşadar, să luam în serios rolul de părinţi dar şi de fii, pentru că vom da răspuns greu la judecată de felul cum am educat copii noştri ca şi părinţi dar şi de felul cum am ascultat şi cinstit pe părinţii noştri în calitate de fii. Să fim stăruitori în rugăciune asemenea femeii cananeience şi vom dobândi pe măsura credinţei noastre, cele de trebuinţă.
Bunul Dumnezeu să ocrotească toate mamele din lume, să le înţelepţească şi să le mântuiască. Închie expunerea de azi cu o rugăciune spre folosul tuturor. „Prea Sfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor Amin.” Până data viitoare, vă doresc să fiţi sănătoşi şi voioşi!
Părintele Serafim Caiea, Stareţul Mănăstirii „Negru Vodă” din Câmpulung

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!