12/06/2025

Directorul Petrina Florea: “Când se face dezinsecţie, mai apar gândaci”

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Câmpulung, desfăşurată pe 29 mai 2025, unul dintre subiectele abordate a fost cel al dezinsecţiei efectuate la Spitalul Municipal Câmpulung, în luna aprilie. Discuţia a fost iniţiată de consilierul local Georgel Mădulărea, care a avut nelămuriri privind eficienţa intervenţiei şi suprapunerea acesteia cu o acţiune similară realizată ulterior de spital.

  • Petrina Florea: „Noi repetăm ori de câte ori este nevoie!”

Potrivit afirmațiilor sale, dezinsecția efectuată de firma cu care spitalul avea contract a avut loc pe 15 aprilie, iar controlul de verificare a fost realizat cinci zile mai târziu, pe 20 aprilie. El a solicitat explicații cu privire la eficiența acțiunii, întrebând dacă între timp a existat o verificare a compoziției chimice folosite, dacă s-a întocmit un proces-verbal și dacă cineva a constatat că intervenția a fost în regulă. „În cinci zile, gândacii trebuiau să moară.”, a spus consilierul, adăugând că știe că o eventuală reaplicare a substanțelor se face, de regulă, la șapte zile, nu mai devreme.

Managerul Petrina Florea a precizat că, pe lângă intervenția firmei de specialitate, spitalul a efectuat o nouă acțiune de dezinsecție în acea săptămână. „În afară de acea dezinsecţie, au dat şi colegii noştri sâmbătă sau duminică şi, într-adevăr, aţi văzut, când se face dezinsecţie mai apar gândaci.”, a afirmat aceasta, explicând că prezența temporară a insectelor este un efect cunoscut după aplicarea tratamentului.

Georgel Mădulărea a insistat asupra ideii că, dacă spitalul a fost nevoit să revină cu o nouă intervenție la doar câteva zile după cea făcută de firmă, atunci ceva nu a funcționat corect în prima etapă. Directoarea spitalului a explicat că instituția dispune de un Compartiment de Prevenire a Infecţiilor Asociate Actului Medical (CPIAAM), care este responsabil de supravegherea situațiilor de acest fel. Compartimentul, potrivit acesteia, intervine ori de câte ori este observată reapariția unor dăunători. „Compartimentul CPIAAM se ocupă şi, în momentul în care observă că apar aceşti vectori, automat, trebuie să facă dezinsecţie.”, a declarat Petrina Florea. Ea a subliniat că spitalul repetă acțiunile de dezinsecție când este necesar.

Consilierul a revenit cu întrebarea dacă, în condițiile în care se plătește o firmă specializată, este normal ca și spitalul să cheltuiască fonduri suplimentare pentru a relua tratamentul. „Bănuiesc că, dacă aţi încheiat contract, ar trebui să-şi facă treaba astfel încât să nu mai cheltuiţi şi dumneavoastră bani.”, a insistat acesta.

Petrina Florea a răspuns că unitatea este obligată să aibă un contract cu o firmă autorizată și că nu consideră greșit faptul că, în paralel, Compartimentul CPIAAM își face datoria. „Nu ştiu ce vreţi să scoateţi în evidenţă. Faptul că CPIAAM îşi face datoria peste această firmă nu cred că este un lucru rău.”, a precizat aceasta.

La finalul schimbului de replici, managerul spitalului a informat că, între timp, contractul cu firma respectivă a fost reziliat, iar, în prezent, există o colaborare cu un alt prestator.

  • Vicele Vlădău: „Am avut problema cu gândacii, am eradicat-o!”

În discuţia celor doi a intervenit şi viceprimarul Alin Vlădău, care a oferit câteva precizări suplimentare. Acesta a relatat că, în mod obişnuit, după o acţiune de dezinsecţie, pot fi găsiţi gândaci morţi în zonele tratate, ceea ce indică faptul că substanţele îşi fac efectul. „După dezinsecţie s-au găsit gândaci morţi. Este logic să-i aduni după aceea.”, a adăugat acesta.

Consilierul local Georgel Mădulărea a replicat că în procesul-verbal nu a fost consemnată prezenţa gândacilor morţi: „De ce nu s-a scris în procesul-verbal că s-au găsit gândaci morţi? Şi atunci înţelegeam că este o vină a celor care fac curăţenia.”

Viceprimarul a revenit cu o comparaţie, menţionând că şi în alte instituţii din subordinea administraţiei locale, precum şcoli sau clădiri ale Primăriei, se întâmplă ca după o dezinsecţie să mai apară insecte moarte în următoarele zile. „Şi noi facem dezinsecţie prin programele pe care le-am aprobat public, prin şedinţele Consiliului Local, şi sunt şi la şcoli, şi la alte instituţii. După dezinsecţie, la maxim două-trei zile, poate şapte, apar gândacii pe margine şi îi găsim. Sunt grile de corectare, mai sunt gândaci morţi. Acum vă înţeleg şi pe dumneavoastră ce spuneţi şi unde vreţi să duceţi discuţia, dar nu este cazul!”, a punctat vicele.

Alin Vlădău a încheiat intervenţia indicând că scopul documentelor prezentate în şedinţă este acela de a arăta că măsurile au fost luate, nu de a sugera o lipsă de acţiune. „Materialul de şedinţă este făcut ca să vadă toată lumea că s-a făcut, nu ca să veniţi să spuneţi „Aoleu, ce rău e!”. S-a făcut, cu dovezi! Am avut problema cu gândacii, am eradicat-o!”, a spus acesta.

Dialogul s-a încheiat cu întrebarea lui Georgel Mădulărea adresată managerului Petrina Florea, dacă mai sunt gândaci în spital. „În momentul acesta, nu!”, a replicat aceasta. Întrebată de consilier dacă poate verifica personal acest lucru, Petrina Florea i-a răspuns: „Oricând!”

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!