O singură ofertă la licitaţia pentru asfaltarea străzii Soarelui din Cetăţeni! Asocierea formată din două firme din Oneşti-Bacău, Camino Prefab SRL şi Consing Tehnic SRL, reprezentate de Bogdan Manolache, respectiv Iustin Manolache, s-a înscris până la termenul limită stabilit pe 5 mai 2025, la procedura iniţiată de Primăria Cetăţeni pe 17 aprilie 2025. Câştigătorul va trebui să asigure elaborarea proiectului tehnic de execuţie, asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor, precum şi execuţia lucrărilor. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru investiţia „Modernizarea drumurilor comunale şi locale în comuna Cetăţeni, Argeş, lotul III – strada Soarelui”, care a stă la baza derulării formalităţilor de achiziţie a serviciilor enumerate, a fost realizată de societatea patronată de George Răuţoiu, Conteh Barengott, înregistrată cu sediul social în Târgovişte. Lucrarea de punere a punct a uliţei de ţară cu nume de autostradă a fost apreciată la 2.569.371,65 lei. Criteriul care urma să departajeze concurenţii era „cel mai bun raport calitate – preţ”, însă autoritatea contractantă nu are din ce alege, neavând de analizat decât o singură documentaţie.
- Expertul recomandă structura rutieră asfaltică în locul celei de beton de ciment
Strada Soarelui face parte dintr-un program de modernizare de drumuri locale mai cuprinzător, fiind tratată în expertiza tehnică împreună cu strada Vadul Lin. Strada Soarelui măsoară 996,55 metri, iar cu ramificaţiile în lungime de 359,61 metri, ajunge la 1.356,16 metri.
„Starea acestor străzi – menţionează expertul – este precară, fiind drumuri pietruite, cu platformă degradată, cu denivelări în carosabil cauzate, în principal, de lipsa dispozitivelor de scurgere şi evacuare a apelor pluviale. Din acest motiv, se impune îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie. Prin modernizarea acestor străzi rurale se va îmbunătăţi gradul de dezvoltare economică a localităţii, condiţiile de viaţă ale populaţiei şi se vor stopa unele fenomene actuale de erodare a zestrei drumului, din cauza scurgerii defectuoase a apelor şi circulaţiei vehiculelor.”, redăm un fragment din expertiza tehnică.
Autorul acestei documentaţii precizează că traficul pe aceste străzi este preponderent local, de acces către proprietăţi şi sediile asociale ale asociaţiilor familiale sau către terenurile agricole din zonă. Însă dezvoltarea zonei ia în considerare şi o creştere a traficului atras prin modernizare. Cu o frecvenţă scăzută, drumul va fi solicitat şi de alte categorii de vehicule cu sarcina limitată la osia standard de 11,5 tone.
„Drumurile investigate – continuă expertul – au structura flexibilă slab pietruită şi un nivel de viabilitate scăzut. Nu au canalizare pluvială, pe raza localităţii, apa descărcându-se în şanţuri sau direct pe suprafaţa carosabilă. Nu există continuitate a şanţurilor, la intersecţia cu alte drumuri vicinale, şanţurile fiind, în general, colmatate sau prost întreţinute, accesele în curţi făcându-se cu podeţe improvizate sau direct din cale.”
Structura rutieră recomandată de specialist este cea flexibilă, care presupune: strat de rulare de 4 cm grosime după compactare, din beton asfaltic; strat de legătură de 6 cm grosime după compactare, din beton asfaltic, fundaţie din piatră spartă, minimum 20 cm grosime după compactare, fundaţie de balast, cu o grosime medie de 10 cm.
Avantajele structurilor de tip elastic punctate de expert în studiul său sunt următoarele: grosimea structurii asfaltice poate fi etapizată; capacitatea portantă poate creşte progresiv prin investiţii etapizate; greşelile de execuţie pot fi remediate uşor faţă de îmbrăcămintea de beton de ciment; prezintă un confort la rulare mai mare, prin lipsa rosturilor; se pot realiza şi pe trasee ce conţin şi raze mici, respectiv supralărgiri, fără a necesita rosturi între calea curentă şi calea în curbă; rigurozitatea suprafeţei poate fi sporită prin tratamente bituminoase, asigurându-se circulaţia şi pentru declivităţi cu valori de 7-9%.
Există, însă, şi dezavantaje: durata este mai mică, numai 15-20 de ani, faţă de cea a îmbrăcămintei din beton de ciment, 25-30 de ani; la temperaturi ridicate ale mediului ambiant apar deformaţii ale carosabilului; structurile rutiere asfaltice sunt atacate de produsele petroliere ce se scurg accidental pe carosabil; cheltuielile de întreţinere sunt mai mari decât cele necesare pentru întreţinerea betonului de ciment.