14.2 C
Campulung Muscel
14/05/2025

Copiii vor putea participa la ateliere de preparat produse tradiţionale, la „Poiana Fermecată” din Bughea de Jos

La „Poiana Fermecată”, din Bughea de Jos, vizita echipei de la Fundaţia „Conservation Carpathia” a oferit prilejul prezentării unor produse realizate local, cu accent pe noutate culinară, dar și pe păstrarea tradițiilor. Ramona Pîrvu le-a pregătit celor de la „Conservation Carpathia” mai multe preparate, pregătite prin combinații neobișnuite de gusturi, printre care somon cu dulceață de usturoi, șunculiță cu sos de pere și trufe, zacuscă de ghebe cu telemea, sos de trufe cu ciuperci și brânză de burduf servită cu sos picant de merișor. Un element distinctiv l-au constituit sosurile picante cu denumiri inspirate din povestea locului, precum „Strigoiul arogant”, „Strigoiul înfuriat” și „Strigoiul fierbinte”, dar și dulceața de zmeură de pădure și afine fără adaos de zahăr, siropurile de flori de soc și de cireșe amare. În total, „Poiana Fermecată” a dezvoltat o gamă de aproximativ 180 de produse. „Avem sosul „Strigoiul arogant”, care este un sos foarte picant. Cumva, denumirea vine din povestea acestui loc. Eu aici m-am născut, este locul în care am crescut. Această vale se numea „valea strigoiului” şi am zis că trebuie să folosim şi noi în denumiri acest termen. Aşa au apărut denumirile sosurilor: „Strigoiul arogant”, „Strigoiul înfuriat” şi „Strigoiul fierbinte”. Plusul „aroganţei” vine de la zmeura de pădure.”, a descris Ramona Pîrvu sosul picant pe care l-au degustat oaspeţii acesteia.

  • În viitor, vor fi organizate ateliere pentru copii

„Poiana Fermecată” nu include doar producția de dulceață, siropuri și conserve, ci și transmiterea cunoștințelor către noile generații. Cu sprijinul „Conservation Carpathia”, sunt planificate ateliere pentru copii, unde aceștia vor putea învăța tehnici tradiționale de procesare a fructelor și legumelor. „Ceea ce face Ramona diferit este faptul de a regândi reţete şi produse de tip conserve. Ceea ce facem şi vom face împreună prin finanţare Carpathia Fund este ca ele să organizeze ateliere cu copiii, ca acea cunoştinţă şi experienţă pe care ei au acumulat-o în ultimii 14 ani să putem da şi către copii. Noi lucrăm cu „Poiana Fermecată” din pandemie, când am avut primul program numit „Pachete alimentare pentru persoane vârstnice”, dar ne uităm spre viitor. Aici este o abordare „jucăuşă” a reţetelor tradiţionale.”, a relatat István Szabó, manager Afaceri Verzi la Fundația Conservation Carpathia.

  • Povestea afacerii „Poiana Fermecată”

„Poiana Fermecată” este o afacere de familie, începută în urmă cu 14 ani, pornind de la o pensiune rurală. Fiind locul în care s-a născut şi a crescut atât ea, cât şi fiica ei, Ramona Pîrvu spunea că aceasta este zona care le încarcă pozitiv. Pe vremea când administra pensiunea, clienţii au fost cei care au îndrumat-o să plece pe drumul de a prepara produse tradiţionale. Mama ei, fiind dedicată oamenilor, se lăuda cu dulceaţa şi zacusca pe care le făcea, dăruindu-le acestora preparate pentru micul dejun. Astfel, unii clienţi i-au sugerat că dacă a ieşit la pensie, poate vinde aceste produse la Bucureşti. După ce au făcut demersurile în acest sens, au pornit afacerea. Iniţial, Ramona Pîrvu amintea că a mers în paralel şi cu administrarea pensiunii, şi cu prepararea produselor tradiţionale, însă a realizat în scurt timp că nu se pot face foarte bine două lucruri simultan. „Am mers doi-trei ani şi cu pensiunea şi cu produsele, după care am renunţat pentru că ne-am dat seama că nu faci niciodată două lucruri bune deodată. Îţi alegi un drum şi încerci să-l duci la culmile succesului.”, a relatat aceasta.

  • Aromele, puse în valoare prin combinarea mai multor preparate

Pe parcurs, Ramona Pîrvu a realizat că nu se pot face mai multe sortimente din acelaşi produs, pentru că perioada în care se cultivă unele fructe şi legume este foarte scurtă. Astfel, a luat decizia să combine mai multe produse pentru a pune în valoare aromele acestora, dar şi pentru a nu risipi ocazia de a folosi un anumit ingredient. De-a lungul timpului, afacerea s-a axat exclusiv pe producerea și vânzarea de produse artizanale. În prezent, „Poiana Fermecată” participă regulat la târguri și evenimente pentru a păstra legătura directă cu clienții. „Am făcut cursuri de nutriţie, cursuri de bucătari, pentru că am încercat întotdeauna să ştim despre ce vorbim atunci când recomandăm ceva sau spunem despre siropurile noastre care, unele dintre ele, sunt terapeutice.”, a punctat Ramona Pîrvu, menţionând că sunt foarte multe produse care au atestat de produs tradiţional, dar sunt şi unele mai sofisticate, precum dulceaţa de nuci cu fulgi de aur comestibili sau dulceaţa de trandafiri. „Punem accent pe promovare directă, în care oamenii gustă. În momentul în care guşti, ţi se luminează faţa, şi atunci îmi dau seama că mi-am atins obiectivul. Orice produs ne leagă de copilărie pentru că de asta le căutăm, avem sentimentele din copilărie, de când ne făcea bunica dulceaţă. Fiecare hârtiuţă este o fructă, o culoare, reprezintă ceva, nu este pur şi simplu acolo, că trebuie.”, a explicat Ramona Pîrvu.

Prepararea dulceţei și a siropului de păpădie marchează începutul sezonului de producție, continuat cu siropul de muguri de brad, dulcețuri de nuci verzi, cireșe amare, fragi, zmeură, mure și afine. În lunile reci, se produc specialități mai exotice, precum dulceața de portocale. „Sunt produsele pe care noi le facem singuri, fiind perioada în care suntem mai liniştiţi. Nucile verzi, cireşele amare şi fragile sunt făcute în acelaşi timp. La cireşele amare se scot sâmburii cu acul, ceea ce necesită foarte mult timp.”, a adăugat Ramona Pîrvu. Zacusca este pregătită la foc de lemne, în tuci, după rețete vechi, iar pentru dulceața de cireșe amare sau de nuci verzi sunt folosite metode migăloase de preparare, care să păstreze aspectul și gustul autentic.

R.A.Ş.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!