25/04/2025

La Lereşti, se redeschid şantierele reţelelor de canalizare. Lucrările vor fi reluate la Pojorâta, iar în zona Ţarină – Valea Mărului începe o investiţie nouă, cu Răuţoiu la „butoane”

2025 constituie o continuare a programului de introducere a reţelei de canalizare la Lereşti. Anul trecut, a fost rezolvată infrastructura de canalizare pe tronsonul din zona „Gardă”, pe partea stângă de la intrarea în Lereşti, prin faţa service-ului, până la uliţa Vălimăreanu. Locuinţele de aici nu beneficiau de această utilitate, prin urmare, oamenilor li s-a asigurat confortul firesc, în condiţiile amplasării gospodăriilor în „buza” municipiului. Nu că ar fi fost o condiţie apropierea de municipiu pentru a beneficia de această facilitate, mai ales că nici Câmpulungul nu are canalizare în câteva cartiere periferice. Tot anul trecut, a fost canalizată uliţa Cojocaru, aflată mai sus de podul CFR, cu o lungime de 150 metri. Lereştenii de pe străzile Laterala Ţarină, Valea Mărului Mare, Extindere Valea Mărului Mare, Poduri şi Marişcu, aflaţi pe lista de aşteptare, au fost informaţi, recent, de primarul Marian Toader de emiterea autorizaţiei de construire pentru execuţia săpăturilor şi îngroparea conductei pe căile de acces lipsite de reţea.

  • Firma lui Răuţoiu senior a prins şi acest contract de canalizare la Lereşti

Toamna trecută, am relatat despre licitaţia organizată de Primăria Lereşti, începând cu 1 octombrie 2024, pentru desemnarea constructorului care va executa reţeaua pe arterele enumerate în debutul articolului. Şi-au dorit contractul de peste 2 milioane de lei, preponderent fonduri PNRR Zeus, din Piteşti, Group Concif, din Bădeni-Stoeneşti, şi Edil Construct Solutions, din Bucureşti, cea din urmă având trei asociaţi. Pe 5 decembrie 2024, contractul a fost semnat cu Grup Concif, firma lui Sorinel Răuţoiu, la preţul de 2.102.229,85 lei, la o diferenţă de 22.582,26 lei faţă de valoarea de pornire a licitaţiei.

Odată cu instalarea timpului prielnic deschiderii şantierului încep intervenţiile de extindere a canalizării pe străzile Poduri şi Valea Mărului laterală, care face legătura între Valea Mărului şi Erou Locotenent Dumitru Lazea, urmând să intre şi într-un proiect de asfaltare propus a fi întocmit în acest an. „Era singura utilitate care nu era pe această stradă, care avea apă şi gaz. Urmează canalizarea, apoi asfaltarea, ca să nu ni se mai reproşeze că i-am lăsat la urmă şi i-am uitat. Proiectul include şi Valea Mărului dincolo de canalul A.N.I.F.-ului, la intersecţia dintre Valea Mărului Mare şi Valea Mărului Mică. Sunt vreo 14 gospodării care nu puteau fi racordate la canalizare din cauza acelui canal, pe strada principală existând reţea de canalizare. Până la Poliţie se subtraversează canalul şi se intră în canalizarea principală.”, a relatat acesta de curând. Acestor artere enumerate de şeful Executivului li se adaugă uliţa Ţarină laterală.

Investiţia în valoare de 2,5 milioane de lei, finanţată de Ministerul Mediului, prin PNRR, are asigurată o cofinanţare a autorităţii locale de 180.000 lei. Reţeaua colectoare de canalizare menajeră are o lungime totală de 2.035 metri, astfel: strada Laterală Ţarină – 113 metri, strada Valea Mărului Mare – 180 metri, strada Extindere Valea Mărului Mare – 380 metri, strada Poduri – 1.040 metri şi strada Marişcu – 322 metri.

În esenţă, investiţia constă în: 2.035 metri de conductă colectoare a apelor menajere; 700 metri de conductă de refulare a apelor uzate; 68 de cămine de vizitare carosabile cu diametrul de 1 metru; două staţii de pompare; un foraj orizontal cu protecţie din oţel, pe o lungime de 7 metri, la canal din beton; 9 subtraversări de podeţe în tub protector de oţel, cu o lungime totală de 45 metri; refacerea sistemului rutier existent pe o lungime de 50 metri; 146 de racorduri pentru consumatorii individuali la reţeaua de canale colectoare a apelor menajere (lungimea medie a racordului este de 5 m); refacerea acceselor din beton, pe o lungime de 100 metri; împrejmuirea staţiilor de pompare pe o lungime de 24 m. Racordarea celor 2.035 metri de canalizare propuşi prin actualul proiect se va face în reţeaua de canalizare existentă a comunei. Durata maximă de execuţie a lucrărilor a fost stabilită la nouă luni.

  • Întrerupt în perioada de toamnă-iarnă, şantierul reţelelor de apă şi canalizare în Pojorâta îşi reia lucrul   

Întreruptă toamna trecută, lucrarea de canalizare în satul Pojorâta, câştigată de firma Consinstal PRO 2000 SRL, din Smeura, cu asociatul său, Omniconstruct Division GIC SRL, din Bascov, la preţul de 3.724.348,37 lei, va fi reluată în această primăvară. „Lucrările au fost achitate – afirma primarul Marian Toader -, la sfârşitul anului am primit banii de la Ministerul Dezvoltării, gestionarul programului „Anghel Saligny”, şi am plătit constructorului. Lucrările au fost întrerupte, dar, odată cu venirea timpului favorabil executării acestor lucrări, ele vor continua.” La Pojorâta, reţeaua de apă se extinde cu 3,5 kilometri, iar cea de canalizare, cu 2,3 kilometri. Speranţa edilului era ca executantul să reuşească să recupereze lunile de toamnă-iarnă în care şantierul a fost oprit.

Amintim că la intrare în Pojorâta va fi montată o staţie de pompare, care va deversa apa menajeră în reţeaua satului Lereşti, supratraversând podul peste Râul Târgului. Drumul judeţean va fi deteriorat, aşa cum se întâmplă la orice lucrare care implică săpătură. După canalizare, urmează extinderea reţelei de gaze, care acoperă distanţa până la pensiunile de sub baraj, în fosta colonie Râuşor. Pojorâta are asigurată finanţarea pentru reţeaua de gaz.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!