Echipa „4_Roots_of_Change” de la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, din Câmpulung, s-a calificat pentru a reprezenta România în Finala Internaţională a Concursului Şcolar EU-CONEXUS – „Think Smart, Create Green”, eveniment organizat sub egida Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB).
Formată din elevii Mara Rădoi (clasa a VI-a A), Ștefan Ganea (clasa a VI-a A), Ștefania Ungureanu (clasa a VII-a A), Tudor Rucsanda (clasa a VII-a A), echipa a fost coordonată de cadrele didactice Nicoleta Ganea şi Mirela Iorga. Participarea la această competiţie a avut loc în cadrul categoriei de vârstă 12-14 ani, iar echipa musceleană s-a remarcat printre cele 45 de echipe înscrise din întreaga ţară. Dintre acestea, doar 11 au ajuns în Finala Naţională, desfăşurată recent la Bucureşti.
- Proiectul elevilor ajută la reîmpădurirea zonelor afectate din Delta Dunării
Echipa din Câmpulung a beneficiat de sprijinul Fundaţiei “Conservation Carpathia”, care a pus la dispoziţie seminţele de arin, şi al Fundaţiei „Acasă în Muscel”, care a asigurat materialele necesare pentru fabricarea hârtiei manuale. Proiectul cu care s-au calificat în finală, intitulat „Green Roots – The Seeds of Change and the Power of Paper”, propune o soluţie sustenabilă pentru protejarea uneia dintre cele mai valoroase şi sensibile zone ale României – Delta Dunării. Pornind de la necesitatea combaterii eroziunii solului, echipa a dezvoltat un sistem prin care hârtia reciclată în urma activităţilor practice din şcoală este transformată, prin mai multe etape, în suport pentru seminţe de arin, o specie adaptată perfect zonei umede din Deltă.
În forma finală, hârtia capătă forma unei inimioare biodegradabile, capabilă să reţină apa necesară germinării seminţelor. Astfel, proiectul contribuie simultan la reducerea deşeurilor de hârtie şi la reîmpădurirea zonelor afectate, oferind o soluţie integrată de reciclare şi replantare, cu un impact dublu asupra mediului înconjurător.
- Declaraţii şi impresii după Finala Naţională a Concursului EU-CONEXUS
„Felicitări echipei pentru succesul remarcabil la concursul național și pentru calificarea la etapa internațională! Este o realizare deosebită care reflectă munca, dedicarea și talentul vostru. Vă doresc mult succes mai departe și să continuați să inspirați prin excelența voastră!” – Oana Paula Durdun, directorul Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”.
„Suntem mândre de prestația lor. Au făcut o echipă fantastică, și-au învins emoțiile și și-au dat frâu liber expunerii proiectului! Au răspuns cu ușurință întrebărilor adresate, ținând cont că discuțiile purtate au fost în limba engleză. Școala noastră se mândrește cu astfel de copii. Suntem alături de ei și pe 10 aprilie!” – Nicoleta Ganea, profesor coordonator.
„Am selectat acești copii deoarece au dat dovadă de seriozitate și implicare și în cadrul altor activități desfășurate de-a lungul anilor de studiu. Din orice punct am privi, considerăm că a fost o experiență frumoasă, din care toți am avut câte ceva de învățat.” – Mirela Iorga, profesor coordonator.
- Impresii ale elevilor:
Tudor Rucsanda: „Echipa noastră, coordonată de prof. Mirela Iorga și prof. Nicoleta Ganea, a participat la Concursul Internațional EU-CONEXUS cu proiectul «Green Roots – The seeds of change and the power of paper». La această categorie s-au înscris 45 de echipe din toată țara, iar în urma evaluării proiectelor, ne-am aflat printre cele șase echipe câștigătoare, selectate pentru Finala Națională a concursului, organizată de Universitatea Tehnică de Construcții București.”.
Ștefania Ungureanu: „Proiectul nostru se referă la protejarea mediului prin reciclarea hârtiei obținute în urma activităților practice din școală. Această hârtie, transformată prin mai multe etape, devine suport pentru semințe. Odată plantată, hârtia reține apa, ajutând astfel semințele să germineze. Este un proiect de sustenabilitate ce vizează conservarea Deltei Dunării.”.
Ștefan Ganea: „După etapa de selecție, a urmat Finala Națională, desfășurată vineri, 21 martie, la București. Toate cele șase echipe finaliste și-au prezentat ideile convingător, însă juriul, format din cinci profesori universitari, a ales ca echipa noastră să reprezinte România în Etapa Internațională. Ne bucurăm că, prin muncă, perseverență și spirit de echipă, am reușit ceva ce la început părea doar un vis.”.
Mara Rădoi: „Suntem entuziasmați că, în data de 10 aprilie, vom reprezenta cu mândrie țara noastră, alături de echipe din Franța, Lituania, Grecia, Spania, Cipru, Irlanda și Croația. Mulțumim pentru susținere doamnelor coordonatoare, profesorilor care ne-au înțeles și sprijinit, părinților, Fundației Acasă în Muscel pentru materialele necesare obținerii hârtiei și Conservation Carpathia pentru semințele oferite. Să ne țineți pumnii! Noi, oricum, ne simțim deja câștigători.”.
În urma deliberării juriului de specialitate, echipa Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu” a fost desemnată pentru a reprezenta România în Finala Internaţională, care se va desfăşura în data de 10 aprilie 2025. La această etapă, elevii din Câmpulung vor concura alături de echipe din Grecia, Lituania, Franţa, Croaţia, Spania, Cipru şi Irlanda, în cadrul aceleiaşi categorii de vârstă.
Robert Adrian ŞTEFAN