19/04/2025

Investiţie privată de 4 milioane de euro într-un parc fotovoltaic, cu 25.344 de panouri, la Bughea de Jos

De curând, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a făcut public demersul care se pregăteşte la Bughea de Jos: un parc fotovoltaic, dezvoltat în cadrul unei investiţii private. Iniţiatorul proiectului este compania Solar New Park Grui SRL, din Piteşti, care a depus un memoriu de prezentare la A.P.M. Argeş, pentru ca publicul să fie informat în privinţa intenţiei de a înfiinţa o centrală electrică fotovoltaică în localitate. Ceea ce pregăteşte societatea piteşteană depăşeşte orice altă iniţiativă publică ori privată din Muscel, luând în considerare întinderea amplasamentului destinat investiţiei şi numărul panourilor fotovoltaice care vor fi amplasate. Parcul va fi desfăşurat pe o suprafaţă de 306.348 metri pătraţi de păşune, dintr-un total de 360.100 metri pătraţi, format din două loturi de 351.500 mp, respectiv 8.600 metri pătraţi. În prezent, locul programat a se umple de panouri fotovoltaice este folosit ca teren agricol.

În esenţă, potrivit documentului prezentat pe portalul A.P.M. Argeş, activitatea constă în: „captarea şi transformarea energiei solare în energie electrică (efect fotoelectric) prin intermediul celulelor fotovoltaice; transformarea curentului continuu în curent alternativ cu ajutorul invertoarelor şi ridicarea tensiunii de la joasă la medie (20 kV) cu ajutorul transformatoarelor propuse, respectiv ridicarea de la medie tensiune în reţeaua de 110 kV, prin intermediul Staţiei de transformare Grui 20 kV /110 kV.” Lucrarea se rezumă la nivelarea terenului, realizarea platformelor sistematizate, achiziţionarea şi amplasarea instalaţiilor şi echipamentelor necesare.

  • Centrala electrică fotovoltaică va fi realizată în 12 luni de la obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor

Potrivit documentaţiei înaintate Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş, centrala electrică fotovoltaică va avea o putere totală instalată în curent continuu la nivel de panouri de 17.994 kW (17,99 MW), fiind compusă din 25.344 de panouri fotovoltaice, cu puterea per panou de 0,710 kW. Puterea totală instalată a parcului în curent alternativ, injectată în reţeaua Câmpulung – Schitu Goleşti 2 de 110 kV, va fi de 16.200 kW (16,20 MW). Aceasta este rezultanta a 54 de invertoare cu puterea activă instalată de 300 kW per invertor.

Compania îşi propusese să deruleze investiţia pe întreaga suprafaţă de 360.100 metri pătraţi, drept pentru care a şi obţinut de la Distribuţie Energie Oltenia un aviz tehnic de racordare pentru puteri totale mai mari, atât în curent continuu (29,82 MW), cât şi în curent alternativ (24,85 MW). Ulterior, s-a constatat că din totalul precizat pot fi fructificate două terenuri care măsoară 306.348 metri pătraţi. „Diferenţa de 53.752 metri pătraţi reprezintă teren accidentat, care nu permite amplasarea panourilor fotovoltaice şi a celorlalte componente tehnice necesare pentru instalarea şi funcţionarea C.E.F. Grui.”

Extragem din memoriul de prezentare principiul de funcţionare al C.E.F. Grui. „Energia solară va fi captată de către panourile fotovoltaice şi transformată în energie electrică. Instalaţia fotovoltaică va fi constituită din câmpul fotovoltaic şi instalaţia de conversie a energiei de curent continuu în energie de curent alternativ, suportul metalic pentru modulele fotovoltaice, precum şi din restul de echipamente necesare.

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe structuri de susţinere realizate din structuri metalice, denumite generic „mese metalice”. Fundarea pe piloni a construcţiei reduce la minimum suprafaţa ocupată la sol, cea mai mare parte a terenului pe care se va realiza centrala urmând a fi înierbată după montarea panourilor fotovoltaice.

Invertorul constituie grupul de conversie a puterii electrice produsă de modulele fotovoltaice, din curent continuu în curent alternativ, curent care poate fi astfel introdus în reţeaua electrică de distribuţie. Invertoarele transformă tensiunea continuă primită de la grupul de panouri solare fotovoltaice în tensiune alternativă sinusoidală, la puterea nominală calculată. Această tensiune este furnizată prin intermediul unui tablou electric general postului de transformare, ridicător de tensiune 0,8/20 kV, pentru cuplarea fizică la Staţia de transformare 20 kV /110 kV, ce va fi amplasată în cadrul C.E.F. Staţie care va purta denumirea de „Staţia Grui” şi care va putea ridica tensiunea de la 20 kV la 110 kV, reţeaua electrică de 110 kV fiind reţeaua de distribuţie la care se va racorda noul producător.

Toate unităţile invertoare, precum şi tablourile electrice intermediare şi tabloul electric general vor fi conectate la o aplicaţie software de monitorizare a stărilor funcţionale, stărilor de defect şi măsurare de energie livrată în Sistemul Energetic Naţional.

Posturile de transformare sunt parte componentă a reţelelor de distribuţie RED, prin care se asigură modificarea nivelului tensiunii electrice de la MT (medie tensiune) la 0,8 kV. Un post de transformare este compus din echipamente de conexiuni de medie tensiune sau şi unul sau mai multe transformatoare şi tablouri de distribuţie de joasă tensiune.

Aceste posturi de transformare în anvelopă de beton sunt echipate complet din fabrică, cu tot aparatajul electric de medie şi joasă tensiune, inclusiv cu dispozitive destinate protecţiei prin relee, măsurării energiei electrice active şi reactive, teleconducerii reţelei, precum şi cu circuitele de servicii proprii.

Perimetrul Grui va fi împrejmuit în totalitate cu gard din plasă de sârmă zincată. Acest material este folosit în baza cerinţelor legale de protecţie împotriva trăsnetului şi pentru compensarea potenţialului electric. Din aceste motive, în conformitate cu reglementările UE, gardul trebuie să fie conductor de electricitate, neputând fi vopsit sau acoperit cu plastic.

Toată energia electrică debitată de către centrala electrică fotovoltaică este introdusă în reţeaua electrică, vândută furnizorului de energie electrică. În perioada în care centrala nu funcţionează, utilizatorul foloseşte energia electrică pentru serviciile proprii, prin transformatorul de servicii interne racordat în cadrul aceluiaşi ansamblu la RED.”

Dezvoltatorul estimează o valoare totală a investiţiei pentru realizarea centralei electrice fotovoltaice de aproximativ 4 milioane de euro, pentru proiectare, execuţie şi punere în funcţiune. Perioada de implementare este de 12 luni de la obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor. Capacitatea de producţie a energiei electrice, estimată anual, a CEF Grui din Bughea de Jos va fi de circa 21.700 MWh/an.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!