9.8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Lectura, răsplătită cu premii la concursul dedicat elevilor „Copiii citesc. Să-i ascultăm!”

Biblioteca Municipală „Ion Barbu” organizează în fiecare an Concursul de Lectură „Copiii citesc. Să-i ascultăm!”, un proiect educaţional dedicat elevilor de clasele I-VIII. Scopul concursului este de a încuraja lectura în rândul copiilor, oferindu-le oportunitatea de a-şi exprima pasiunea pentru cărţi într-un mod creativ. Fiecare participant a fost invitat să înregistreze un videoclip scurt în care să-şi prezinte cartea preferată şi să împărtăşească emoţiile şi poveştile descoperite între pagini, citind.

În acest an, au participat elevi de la Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”, profesor îndrumător Mihaiela Banu; Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, profesor îndrumător Angela Biţan; Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, profesor îndrumător Cătălina Bogdan şi Şcoala Gimnazială „Nae A. Ghica” din Rucăr, profesor îndrumător Eugenia Deaconu. Juriul a fost format din Anca Şendroiu, managerul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, profesoara Adelina Vorovenci şi jurnalistul Răzvan Bucşoiu. Cei trei juraţi au avut misiunea dificilă de a-i alege pe cei mai buni concurenţi, întrucât, potrivit acestora, toate clipurile video au fost foarte bune, copiii descurcându-se exemplar. În urma jurizării, au fost acordate şase premii: Premiul Surpriză; Premiul Publicului; Premiul I; Premiul II; Premiul III şi Premiul Bibliotecii.

„O carte este o comoară fără de preţ, cea în care unii îşi aştern frumoasele lor gânduri, pentru ca alţii să le poată folosi în voie. Importanţa lecturii este de actualitate şi este evidentă. Lectura dezvoltă capacităţi, pe care cred că niciuna dintre activităţi nu le poate atinge: comunicare, gândire, empatie, sentimente, gust estetic şi artistic, imaginaţie. Prin concursul „Copiii citesc, să-i ascultăm!”, asta ne-am dorit: să promovăm lectura.

Este un concurs aflat la cea de-a IV-a ediţie şi ne bucurăm în fiecare an de un număr impresionant de participanţi. Acest concurs s-a adresat elevilor de la clasele I-VIII, toţi copiii înscrişi au fost minunaţi şi ne-au demonstrat că lectura se face din plăcere, că este o parte specială, o poveste în care cuvintele magice pot crea lumi sau chiar şi o călătorie, pe care o faci cu bucurie, şi toate acestea ni le-aţi împărtăşit nouă, prin expunerile voastre. Ne-aţi demonstrat că, într-adevăr, citiţi cu plăcere! Vreau să menţionez faptul că membrilor juriului le-a fost foarte greu să ia o decizie, pentru că toţi aţi fost minunaţi, extraordinari! Vă felicit! Să continuaţi să citiţi, pentru că toţi cei care ne-au trecut pragul bibliotecii acum sunt oameni de succes, care vin şi împărtăşesc din experienţele lor de-a lungul timpului şi faptul că cititul le-a adus un mare beneficiu în viaţă. Toţi aţi fost minunaţi, să nu renunţaţi! Vă aşteptăm şi la anul!”, a transmis Anca Şendroiu.

Iată câştigătorii ediţiei din acest an a concursului „Copiii citesc, să-i ascultăm!”:

  • Cristina Fuiorescu – Premiul Surpriză
  • Yannis Bordea – Premiul Publicului
  • Erika Pârvu – Premiul I
  • Denisa Focşanu – Premiul II
  • Maya Gogîlnic – Premiul III
  • Sofia Ciobanu – Premiul Bibliotecii „Ion Barbu”

Pe lângă premiile menţionate, în calitate de realizator al emisiunii „Avangarda Performanţei”, jurnalistul Răzvan Bucşoiu le-a pregătit o surpriză tuturor participanţilor. Acesta s-a gândit, având în vedere efortul depus de concurenţi şi faptul că au realizat filmuleţe foarte frumoase, să le includă pe toate în emisiune. „A fost foarte dificil şi, alături de colegele din juriu, trebuie să spun că sarcina alegerii câştigătorilor nu a fost una uşoară. Eu cred că toţi sunteţi câştigători prin faptul că v-aţi implicat şi, tocmai de aceea, meritaţi un rând de aplauze. Poţi să faci lucruri extraordinare dacă aveţi creativitate, iar voi aveţi creativitate din belşug! Felicitări! Atenţia la detalii am remarcat-o la fiecare dintre voi. Aţi încercat să fiţi cât mai expresivi, iar acesta este un lucru foarte bun, aţi încercat să transmiteţi idei foarte frumoase şi aţi încercat, în primul rând, să transmiteţi pasiunea voastră pentru lectură. Faptul că aţi participat în cadrul acestei competiţii demonstrează că aţi învăţat lucruri noi, că v-aţi dovedit vouă că puteţi fi mai buni, că puteţi să vă lansaţi o nouă provocare şi că puteţi să vă puneţi imaginaţia la contribuţie, pentru că este, uneori, foarte greu să sintetizezi esenţialul, mai ales dintr-o carte pe care o iubeşti. Faptul că voi aţi extras esenţialul este un lucru pe care eu l-am apreciat!”, a transmis Răzvan Bucşoiu.

De asemenea, profesoara Adelina Vorovenci a jurizat detaliile din clipurile video ale elevilor, acestea contând foarte mult la nota finală. „Premiul nostru trebuia să meargă la Cristina şi doar atât, eu nu eram în juriu, dar atât de mult mi-au plăcut filmuleţele voastre, încât am zis să-i ajut în misiunea cea grea. Ce ne-a plăcut la Cristina Fuiorescu a fost faptul că ea nu doar a prezentat o carte. A avut o poveste despre carte, a fost o povestire în ramă, a avut nişte detalii extraordinare. A avut inel, o cană cu Micul Prinţ, a simulat că are un ceai acolo. Mi-a plăcut foarte mult Cristina şi, poate, la anul vă gândiţi să faceţi şi în alt fel. Pe alocuri, mi-a displăcut prezentarea standard, când stai ghemuit. Eu am punctat orice greşeală, de orice natură.”, a relatat Adelina Vorovenci.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!